ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un medic renumit afirmă că sarea este dăunătoare

Dacă e să o spunem pe scurt, sarea nu trebuie folosită suplimentar în alimente. Este suficient că aceasta este conținută în multe produse, ca și în legumele întregi. Dacă aveți îndoieli, măsurați nivelul de natriu din sînge...

Recent a avut loc cea de-a unsprezecea săptămînă de atenție asupra sării „11th World Salt Awareness Week” (12-18 martie 2018). OMS își propune să reducă consumul de sare în lume cu 30% pînă în 2025.

Sarea este un factor de risc independent de obezitate și sindrom metabolic, hipertensiune arterială și alte boli. În plus, ea stimulează activitatea sistemului imun la toate nivelurile – de la diferențierea limfocitelor T la activitatea macrofagelor.

Acumularea de sodiu în țesutul subcutanat este o componentă adaptivă importantă a reacției de stres. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că o concentrație mai mare de sodiu este un activator al sistemului imunitar.

La om, concentrația de sare din piele crește ca răspuns la amenințarea cu contaminare bacteriană. Probabil, un astfel de răspuns a avut o semnificație evolutivă. Deficitul de sodiu poate slăbi sistemul imunitar. În studiul eficacității răspunsului imun la șoareci, s-a constatat că macrofagele „sărate“ distrug bacteriile mai activ decît cele „desărate“. Acolo unde există inflamație, nivelul de sodiu crește.

În 2017, Nature a publicat trei articole cu o prezentare generală a acțiunii sării, fiind demonstrat că excesul acesteia crește riscul de apariție a sclerozei multiple. Sarea stimulează producția excesivă de celule TH17, limfocite T secretoare de citocină proinflamatoare IL-17. Acest fapt crește riscul bolilor autoimune. Dieta bogată în sare crește și expresia genelor proinflamatorii în macrofage. Sodiul poate întări răspunsul imun prin intermediul receptorilor Toll-like.

Excesul de sare este asociat cu riscul crescut de cancer de stomac (în combinație cu Helicobacter) și cancer de colon. Excesul de sare din dietă provoacă o creștere excesivă a Helicobacter pylori și stimulează efectul lui procanceros. Aceasta înseamnă că aportul excesiv de sodiu poate provoca dezvoltarea problemelor autoimune. Moderarea consumului de sare este deosebit de importantă în cazul în care există o tendință spre astfel de boli.

Deci, reamintim cauzele importante ale tulburărilor de imunitate:

- sterilitate excesivă;

- abuzul de lapte, zahăr și proteine,

- lipsa soarelui

- și o cantitate mare de sare.

Toți acești factori sînt ușor de gestionat și corectarea lor nu necesită cheltuieli semnificative.

Luni, 14 mai 2018
Vizualizări: 1038

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
335
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
147
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
202
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
112