ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un parteneriat organic nou între SUA şi UE




 

 

Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat un parteneriat istoric, al cărui obiectiv este înlesnirea condiţiilor de comerţ pentru produsele ecologice, deschizînd oportunităţi noi pentru fermierii organici şi proprietarii de rancio, precum şi întreprinderile mici şi locuri de muncă în ambalare, transportări şi vînzări pe ambele maluri ale Atlanticului.

Comisarul UE pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, şi Kathleen O Merrigan, ministru adjunct al Agriculturii din SUA şi-au expus părerile pe marginea acestui acord.

Noul acord care va intra în vigoare la 1 iunie, va permite vînzarea în SUA a produselor certificate ca ecologice în UE şi vice-versa, eliminînd barierele semnificative pentru producători. În prezent este nevoie de o certificare suplimentară, care duce la cheltuieli noi şi complexităţi birocratice pentru agricultorii organici. Sarcinile stabilite de acord sunt foarte simple: pentru a reduce birocraţia şi costurile, se recunoaşte că SUA şi UE acţionează în cadrul sistemului de certificare al produselor ecologice credibil, ambele părţi împărtăşesc opiniile comune cu privire la procesul de producţie organică.

 

Un parteneriat organic nou între SUA şi UE 

 

Acordul creează, de asemenea, un fundament puternic în baza căruia va fi promovată agricultura ecologică şi beneficiile pentru industria organică pe o scară globală. Eliminînd barierele din calea companiilor şi fermierilor organici, noi oferim producătorilor noştri un acces la cele mai mari pieţe de produse ecologice, estimate în total la aproximativ 40 miliarde de dolari, 800 de milioane de consumatori, care caută tot mai des produse organice de înaltă calitate.

Noi, de asemenea, ştim că activitatea economică în jurul procesului de producţie, distribuţia şi vînzările produselor organice au un impact mare. De exemplu, în Statele Unite, aproximativ o jumătate din fermierii organici intervievaţi şi companiile se aşteaptă la o creştere a locurilor de muncă. Aceste aşteptări se vor mări, deoarece producătorii produselor ecologice tind să demonstreze consumatorilor europeni înalta calitate, siguranţa şi accesibilitatea produselor lor. În ultimul deceniu, creşterea anuală în producţia ecologică din Uniunea Europeană s-a ridicat cu 6% şi acordul încheiat va încuraja numărul tot mai mare de exportatori europeni să-şi realizeze produsele lor pe teritoriul Americii, deoarece apetitul americanilor pentru o alimentaţie organică şi sănătoasă este în continue creştere.

De fapt, beneficiile pentru consumatorii din UE şi SUA sunt mult mai mari. Volumul producţiei ecologice este încă mic în comparaţie cu producţia agricolă totală, dar atunci cînd o mai mare varietate şi cantitate de ingrediente ecologice va fi mai accesibilă, alimentele ecologice vor fi preparate şi găsite mai uşor în restaurante şi magazine. Această veste este multaşteptată pentru un număr tot mai mare de cumpărători care doresc să includă alimentele ecologice în dietă şi stilul de viaţă.

 

Un parteneriat organic nou între SUA şi UE 

 

Cel mai important lucru este faptul că noul acord are un imbold mobilizator: Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt în măsură să coopereze strîns în domeniul politicii agricole. Pentru a pregăti acest acord, noi am realizat inspecţii amănunţite în teritoriu cu scopul de a ne asigura că standardele noastre, măsurile de control al calităţii, cerinţele de certificare, precum şi practicile de etichetare sunt compatibile.

Parteneriatul între UE şi SUA privind produsele ecologice este o veste bună pentru fermierii şi mediile de afaceri pe ambele maluri ale Atlanticului. Acesta deschide noi posibilităţi şi subliniază credinţa noastră comună în lume, în care şi fermierii, şi consumatorii vor avea o alegere mare de produse alimentare şi de modul de preparare.

Semnarea acordului nu poate să nu încurajeze, deşi nu totul este clar. SUA nu are nici o limită severă în privinţa ADN-ul modificat în alimentele ecologice certificate, şi culturile cu un nivel scăzut al ADN-ului pot fi etichetate ca fiind ecologice. Dimpotrivă, UE are restricţii foarte severe cu privire la contaminarea modificată genetic. Şi anume aici a fost provocarea pentru exportul produselor ecologice din SUA în Europa. Despre modul în care această problemă a fost rezolvată, cei doi oficiali din ambele continente l-au trecut sub tăcere.

 

Autor: Biktimirova Nelia  

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 02 martie 2012 15:29
Vizualizări: 1780

Citiţi de asemenea

YMCA Moldova a desfășurat o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău în incinta Complexului Ed...
108
Machu Picchu este un oraș antic incaș, ascuns în siguranță la mare înălțime în Anzii peruvieni. Acest oraș plin de miste...
111
Pe data de 2 noiembrie, Fundația pentru Dezvoltare Ecologică ECODAVA a organizat o acțiune de voluntariat cu participare...
287
Supă foarte eficientă, această dietă nu este strictă și permite pierderea rapidă în greutate!Dieta cu țelină nu are co...
312