Un procesor eficient energetic alimentat de baterie solară de la Intel
Un procesor eficient energetic alimentat de baterie solară de la Intel
Compania Intel, în mod tradiţional, acordă o atenţie dezvoltărilor conceptuale, care nu vor deveni produse de serie în aspectul lor iniţial, dar pot afecta, în mod semnificativ, dezvoltarea industriei în întregime.
În acest an, la dispoziţia publicului a fost prezentat un procesor experimental, alimentat de baterie solară de o dimensiune puţin mai mare, decât un timbru poştal. Sistemul, fondat pe această bază, a funcţionat sub conducerea Windows, până când reprezentantul Intel nu a oprit fluxul de lumină îndreptat pe bateria solară – astfel, participanţii la prezentaţie au încercat să dovedească faptul că procesorul într-adevăr este alimentat de o celulă solară, pe care străluceşte o lampă cu infraroşu.
Reprezentanţii Intel au publicat recent descrierea acestei dezvoltări pe blogul companiei. Tehnologia a fost numită Near-Threshold Voltage, iar procesorul cu arhitectura Pentium din mijlocul anilor nouăzeci are o denumire convenţională Claremont. Esenţa invenţiei constă în faptul că inginerii de la Intel au reuşit sa creeze un procesor, ale căruia tranzistoare trec de la stare la altă la o tensiune foarte aproape de critică, la care diferenţa dintre cele două stări, din punct de vedere al nivelului semnalului electric, este extrem de mică. În stare slip procesorul consuma mai puţin de 10 de miliwaţi, ceea ce îi permite să fie alimentat de la o baterie solară de mici dimensiuni. În plus, procesorul poate funcţiona fără un radiator sau alte mijloace de răcire forţată.
Desigur, într-o astfel de formă inovaţia nu va intra in serie, dar însuşirea acestei tehnologii deschide perspective largi pentru Intel. Mai întâi de toate, este o posibilitate de a crea procesoare mobile eficiente energetic, precum şi a crea soluţii multi-nucleare , cum ar fi Larrabee, cu un nivel acceptabil al consumului de energie. Gradul ridicat de autonomie al dispozitivelor mobile, bazate pe aceste procesoare, va permite crearea unei reţele de senzori, care nu necesită o sursă de alimentare centralizată: aceştea pot fi alimentate de la panouri solare sau generatoare de energie electrică mici, care transformă vibraţiile mecanice în curent electric.
Sursa: ecofuture.ucoz.ru