Un rîu cu lăţimea de jumătate de kilometru a dispărut în doar 4 zile (VIDEO)
Dacă doriţi să vedeţi un potop global în miniatură, atunci acesta e cazul. Din cauza poluării mediului de către om, încep schimbările climatice, ce provoacă topirea accelerată a gheţarilor. Gheţarul care se topea treptat şi a format un rîu îşi caută o nouă albie. Din cauza topirii prea rapide, surplusul de apă îşi caută drum. Astfel, rîui curge într-o nouă direcţie. Vechiul rîu se usucă şi moare întregul ecosistem de-a lungul lui, iar noul rîu cu noroi şi pietre curge pe o albie nouă, distrugînd tot ce-i viu în cale, inclusiv oameni şi case.
Au fost suficiente patru zile ca un rîu cu lăţimea de 150 de metri să dispară complet. S-a întîmplat în mai 2016, cînd consecinţele schimbărilor climatice din gheţarul Kaskawulsh din Canada au schimbat căile de topire şi astfel au şters de pe hartă rîul Slims. În opinia experţilor care au descoperit fenomenul (numit „capturarea rîului”), este primul caz de acest fel din epoca contemporană.
“Capturarea rîului” este un proces geologic, iar asemenea procese de obicei durează mai mult decît o viaţă de om. De aceea geologii au fost şocaţi, descoperind că în cazul rîului Slims, monitorizarea fenomenului a început luni şi s-a încheiat joi.
Dan Shugar de la Universitatea din statul Washington a merg în expediie pe Yukon în august 2016. Cînd geologii au ajuns la faţa locului, eu au descoperit că rîul Slims, care cîndva avea 500 de metri în lăţime, a încetat să curgă şi s-a transformat într-un iaz lungi şi îngust. Mîlul putea trace pe oricine la fund. În fiecare zi nivelul apei scădea.
După starea malului, geologii au stabilit că nivelul apei a început să scadă prima dată în mai 2016. Pentru a afla unde a dispărut apa, ei au fost nevoiţi să urce în elicopter şi să ia cîteva drone. În rezultat, s-a stabilit că a avut loc capturarea rîului.
Pe parcursul ultimilor 300-600 de ani, Slims se alimenta din gheţarul Kaskawulsh, unul dintre cele mai mari din Canada. Însă încălzirea climei a condus la topirea gheţarului, iar apa topită şi-a făcut drum printre gheţar, prin care apa a început să curgă spre sud, în zîul Kaskawush.
Apa topită îşi încheie calea pe continent nu în Marea Bering, dar în Oceanul Pacific, iar din rîul Slims va rămîne în curînd o albie uscată.
Unicitatea acestui fenomen nu constă doar în faptul că el s-a produs foarte repede, dar şi în faptul că acesta este, probabil, singurul caz, cînd din cauza încălzirii globale, provocate de activitatea omului, rîurile seacă. Acest caz nu va afecta oamenii – în bazinul Slims aproape nimeni nu locuieşte, dar ecosistemul deja a fost afectat serios.
În opinia experţilor, modificările ulterioare ar putea fi fulminante şi imprevizibile. Dispariţia fulminantă a rîurilor este încă o consecinţă a activităţii noastre pe pămînt.