Un sac în loc de pungi de plastic (+ Video)
Un sac în loc de pungi de plastic (+ Video)
Începutul anilor 90 a fost marcat de o intruziune omniprezentă în viaţa noastră a pungilor de plastic. Întreprinderile comerciale le-au luat imediat în circulaţie, văzând în ele un mijloc de distribuire gratuită a publicităţii lor şi posibilitatea de a câştiga venituri suplimentare.
În acele timpuri, oamenii nu s-au gândit la amploarea dezastrului, care va fi provocată de o răspândire aşa de largă a plasticului. Astăzi în lume sunt estimate milioane de tone de gunoi din plastic, care anual poluează peisajele naturale, provoacă moartea locuitorilor rezervoarelor de apă şi a păsărilor. Deşeuri din pungi de plastic nu sunt reciclate pentru a fi reutilizate, iar arderea lor este însoţită de eliberarea în atmosferă a substanţelor extrem de toxice şi periculoase pentru om.
Aproape 20 de ani au folosit pentru conştientiza faptul că principalul avantaj al pungilor de plastic - rezistenta la factorii de mediu înconjurător – în acelaşi timp este şi un dezavantaj major.
Unele ţări au interzis deja pungile de plastic, multe altele se pregătesc sa urmeze exemplul curând. În capitalele lumii se desfăşoară propagarea sacilor pentru excursii la magazine.
Autorii programului „Sacul dă speranţe" au stabilit un obiectiv să vină în ajutor nu numai pentru a rezolva problema ecologică, dar şi cea socială. Mii de oameni orbi, care au împletit 90% din toţi saci, produşi anterior în URSS, au pierdut posibilitatea de a se ocupa cu meşteşugul tradiţional, şi mii de persoane cu deficienţe de vedere în mijlocul anului 1990 au pierdut locurile de muncă. Programul constă în renaşterea artizanatului de ţesut, propagarea utilizării sacilor şi promovarea lor pe piaţă ca o alternativă rezonabilă la pungile de plastic. Punerea în aplicare a programului se desfăşoară în colaborare cu Societatea Federală a persoanelor nevăzătoare. O parte din veniturile din vânzările vor fi îndreptate pentru dezvoltarea programelor educaţionale pentru persoane cu deficienţe de vedere.
Sursa: ecozoom.org