ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un talentat artist marin! (+Video)
 

Cunoscând faptul că sunt pasionată de mediul marin, un bun prieten mi-a trimis deunăzi un videoclip care m-a inspirat. Sinceră să fiu, nu cunoșteam curiozitatea pe care o voi prezenta în cele ce urmează, dar căutând câteva detalii despre fenomen, am fost impresionată de ceea ce am găsit.

Încă din anul 1995, câțiva scafandri au descoperit pe fundul Mării Japoniei forme circulare interesante, desenate în nisip de către un artist misterios. Timp de mai mult de un deceniu, originea acestor forme frumoase care tot apăreau și dispăreau a fost o enigmă pentru cercetători.

Талантливый живописец маринист!

 

În cele din urmă, autorul acestor mici opere de artă a fost descoperit, în anul 2011. Este vorba de nimeni altul decât Peștele- balon (Tetraodontidae sp.- în engleză Puffer fish).

Studiile arată că acest tip de pește-balon trasează în nisip aceste forme neobișnuite pentru a-și atrage o parteneră. Cu ajutorul înotătoarelor, masculii desenează în nisipul peste care trec, dând naștere unor forme circulare uimitoare. Mai mult decât atât, uneori transportă mici bucăți de scoici, pentru a orna capodopera. Deși peștii au în jur de 12 cm lungime, formațiunile rezultate pot ajunge pâna la 2 m în diametru. Întreg procesul artistic durează 7-9 zile.

Талантливый живописец маринист!

 

onform spuselor lui Hiroshi Kawase (cercetător la Muzeul și Institutul de Istorie Naturală din Chiba, Japonia), când capodopera este gata, femelele vin să o inspecteze. Dacă rezultatul este pe placul lor, acceptă să participe la reproducere. Uimitor este faptul că femela depune ouăle chiar în centrul formațiunii circulare, masculul fertilizându-le apoi la exterior. Ulterior, femela pleacă, iar masculul rămâne lângă ouă timp de 6 zile, probabil pentru a le păzi până la eclozare.

Nimeni nu știe criteriile pe baza cărora femelele decid că un desen este acceptabil sau nu. Una dintre ipoteze este faptul că această tehnică de desen are scopul de a canaliza particulele foarte fine de nisip către centru, pentru a servi drept cuib. Cu cât nisipul din centru este mai fin, cu atât mai mult cresc șansele ca structura să fie aleasă de femelă.

Талантливый живописец маринист!

 

Deși peștele-balon este unul dintre cele mai toxice viețuitoare marine, iată că poate fi și o ființă creativă. De admirat.


ABONAȚI-VĂ
Duminică, 04 mai 2014 12:36
Vizualizări: 1993

Citiţi de asemenea

Când o persoană deja știe să vorbească, apare nevoia de a împărtăși cu ceilalți ceea ce știe, fie planuri și fantezii. D...
238
Socrate a învățat să cânte la multe instrumente muzicale la vârsta de 70 de ani și a reușit să stăpânească această artă ...
224
În Europa există legende despre femei misterioase care construiau structuri din piatră — dolmene și cromlehuri. Creatoar...
304
Monumentul natural „Suta de Movile” se întinde pe o suprafață de aproximativ 1600 de hectare, la sud-sud-est de satele B...
243