ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Un tânăr de 20 de ani a construit un sistem care va curăța oceanele lumii de gunoaie (+Video)

Boyan Slat nu e un tânăr de 20 de ani obișnuit. După ce a fost într-o excursie în Grecia unde a văzut mai multe gunoaie decât vietăți marine, olandezul s-a hotărât să facă ceva.

În 2016, The Ocean Cleanup, compania pe care a fondat-o Slat, va realiza primul sistem care va curăța în mod pasiv oceanele lumii la scară mare. În loc să colecteze deșeurile, sistemul folosește curenții naturali ai oceanului pentru a deplasa gunoaiele spre locuri unde se formează bariere solide plutitoare. Sistemul este mai bun decât plasele care sunt un pericol pentru vietățile marine. În final, deșeurile colectate vor fi reciclate, iar veniturile vor compensa cheltuielile curățării oceanelor.

Sistemul tânărului olandez se va întinde pe 2.000 de metri și va fi cea mai mare structură plutitoare amplasată de oameni în ocean. Potrivit informațiilor de până acum, acesta va fi lansat anul viitor din largul coastei Tsushima din Japonia.

“Rezolvarea problemei deșeurilor din oceane este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea în zilele noastre. Această primă zonă de curățare va contribui nu doar la ape mai curate dar este și un pas esențial spre scopul nostru de a curăța Marea Groapă de Gunoaie din Pacific”, a declarant tânărul inventator.

Marea Groapă de Gunoi a Pacificului este formată din două mari mase de deșeuri, una între Hawaii și California și alta mai aproape de Japonia, unde se adună plasticul și alte deșeuri nebiodegradabile care pun în pericol tot mai mare viața marină.

Oceanul nu are capacitatea de a dizolva deșeurile, iar pericolul apare atunci când materialele se descompun în particule mici numite “microplastice”. Păsările, peștii și alte animale consumă gunoaiele care, în timp, se adună în organisemele lor și le omoară. Peste 100.000 de mamifere și peste 1 milion de păsări mor în fiecare an din cauza poluării.

 

 

 

 

Sursa: green-report.ro

Luni, 15 iunie 2015
Vizualizări: 1529

Citiţi de asemenea

În zilele noastre, există tot mai multe informații că substanțele chimice de uz casnic sînt periculoase pentru sănătat...
30
Datorită familiei Silkov din satul Rakitinka, în raionul Kormilovski, regiunea Omsk, a apărut o adevărată pădure de pi...
42
Sănătatea feminină depinde în cel mai direct mod de starea florei vaginale. Acest ecosistem la scară mică funcționează p...
62
Cufundați-vă în atmosfera Scandinaviei: ceață groasă frecventă, bolovani uriași de mușchi gri, care arată ca niște troli...
135