Un teren înclinat
Deseori terenurile, în special din zona vilelor, sunt situate într-o localitate deluroasă. Prin urmare, trebuie să ştim cum să utilizăm un astfel de teren şi să-l amenajăm corect. În plus, la o inclinaţie mare a solului, trebuie să fie luate măsuri împotriva eroziunii.
Pe de altă parte, terenul reliefat, oferă oportunităţi interesante şi originale pentru spaţiul de grădină atît în sensul structural, cît şi cel tridimensional.
Pentru a fi siguri de succes, noi trebuie să decidem în prealabil, cum să organizăm părţile acestui teren şi ce metode să utilizăm pentru a depăşi denivelarea. Pentru a face acest lucru este necesar să alcătuim un proiect, care ar rezolva problemele de compoziţie în sensul vertical, adică un proiect de planificare verticală.
Încercarea de a rezolva această problemă complexă, fără ajutorul unui specialist, se poate termina cu surprize neplăcute. Vă propunem cîteva reguli şi cerinţe de bază pentru modelarea terenului care trebuie să fie luate în seamă pentru a depăşi înclinarea.
La o înclinare mare, terasarea terenului este obligatorie pentru a crea condiţii întru proiectarea spaţiului şi a suprafeţelor plate pentru a planta vegetaţie. Pentru a depăşi denivelarea folosiţi taluzuri, pereţi de reazem, rampe şi trepte.
Pereţii de reazem sunt structuri de inginerie şi la altitudini mari, parametrii lor sunt calculaţi de inginerul proiectant.
Depăşirea înclinaţiei
Pereţii de reazem ar trebui să se îmbine armonios cu mediul înconjurător şi să aibă dimensiuni adecvate. Pereţii prea lungi si înalţi au o influenţă covîrşitoare şi arată rău. Prin urmare, în loc de un perete se poate construi 2-3 mai joase (unul deasupra celuilalt). Un perete de reazem foarte lung poate fi decorat cu elemente arhitecturale: scări, nişe sau întreruperi optice, prin plantarea vegetaţiei în curbură.
Dacă peretele nu are o formă estetică potrivită, el poate fi complet sau parţial mascat cu plante căţărătoare sau garduri vii, plantate în faţa lui. La curbări mai uşoare, diferenţa în înălţime (denivelarea) între terase sau nivelurile individuale, poate fi depăşită cu ajutorul digurilor de pămînt.
Cînd înclinarea digului de pămînt este mai mare decît panta naturală sau se află la acelaşi nivel cu ea, aceasta este întărită prin plantarea vegetaţiei corespunzătoare (arbori, arbuşti) sau acoperită cu gazon. Pentru a depăşi înclinarea de 8-10%, aveţi nevoie de o scară.
O urcare comodă şi regulată va fi asigurată de treptele egale, făcute în funcţie de pasul uman, în medie: 62 - 64 cm. Cea mai convenabilă înălţime (H) este cu trepte de 12-14 cm. Lăţimea (B) este determinată conform formulei: 2H - B = 62 (64). De obicei, la o scară numărul de trepte nu este mai mic de trei şi nu mai mult de 10. Una sau două trepte sunt incomode şi periculoase, iar mai mult de 10 - plictisitoare şi monotone.
Cînd este necesar să construim o scară cu mai multe trepte, aceasta este întreruptă de platforme la fiecare 7-10 trepte. Lungimea acestei platforme este de cîţiva paşi minus două înălţimi de o treaptă.
La selectarea materialul din care va fi construită scara, ar trebui să ne bazăm pe poziţii arhitecturale şi artistice, economice şi practice. Scara poate fi realizată din piatră, dale de beton, scînduri, etc.
Dacă doriţi un parapet, înălţimea lui trebuie să fie 80-90 cm. Înclinarea naturală a localităţii poate fi folosită pentru amenajarea alpinariului, iar cu apă, o pantă mare vă oferă posibilitatea să creaţi cascade spectaculoase, praguri sau rezervoare de apă la diferite nivele.
În concluzie, aş dori să menţionez că terenurile reliefate, oferă oportunităţi nelimitate pentru diverse soluţii originale.
Sursa: green-dom.info