ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Una din cele mai frumoase minuni ale naturii, pe cale de disparitie: Au inregistrat pierderi masive din cauza activitatilor umane




Majoritatea recifelor de corali din Caraibe ar putea disparea in 20 de ani indeosebi din cauza pescuitului excesiv al pestilor-papagal care mananca algele ce invadeaza coralii si a disparitiei aricilor de mare, au avertizat miercuri ONU si UICN, conform AGERPRES.
In prezent mai exista doar a sasea parte din coralii din trecut, arata un studiu publicat de programul Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUE) si Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN), preluat de AFP. Potrivit studiului, peste 50% din suprafata ocupata de coralii din Caraibe au disparut din 1970. ”Recifele de corali din Caraibe au inregistrat pierderi masive de la inceputul anilor 1980 din cauza activitatilor umane”, scriu expertii, mentionand printre acestea cresterea demografica, pescuitul excesiv si poluarea coastelor.
Schimbarile climatice au fost considerate multa vreme principalul responsabil de degradarea coralilor. Chiar daca ramane o ‘amenintare serioasa’ pentru ca favorizeaza acidifierea oceanelor si albirea coralilor — fenomene care duc la incetinirea sau oprirea cresterii recifelor—, expertii nu mai sunt de aceeasi parere. In raport se arata ca disparitia aproape totala a pestilor-papagal, pescuiti in exces in ultimele decenii, si a aricilor de mare, morti in masa in 1983 in urma unei boli necunoscute, este principala cauza a declinului coralilor din Caraibe. Pestii-papagal si aricii de mare se hranesc cu algele care invadeaza coralii.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 09 septembrie 2014 12:41
Vizualizări: 1975

Citiţi de asemenea

În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
113
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
111
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
197
În agitația zilnică, rareori mai găsim timp pentru adevărate descoperiri gastronomice. Însă momente pe care vrem să...
235