ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Una dintre cele mai vechi plante cultivate de om (3500 de ani), susanul, contine mai mult calciu decat laptele




 

O jumatate de cana de seminte de susan contine de trei ori mai mult calciu decat cantitatea similara de lapte. Susanul este una dintre cele mai vechi plante cultivate de om, apreciat pentru uleiul nutritiv obtinut din semintele sale.
De mai bine de 3500 de ani susanul este folosit si pentru calitatile sale medicinale. Soldatii greci aveau cu ei o traistuta cu seminte de susan pe care le mancau atunci cand aveau mare nevoie de energie. Soldatii romani mancau in lungile lor campanii un fel de pasta din susan amestecat cu chimen, unsa pe paine, cum fac astazi arabii. Femeile babiloniene se delectau cu ele amestecate cu miere pentru revigorarea tenului si a frumusetii.
Sesamum indicum 2.jpgSemintele de susan sunt renumite pentru continutul de minerale, cupru, mangan, calciu, magneziu, fier si fosfor, vitamina B si vitamina E, dar si acizi grasi nesaturati si polinesaturati, cum ar fi omega-6. O lingura de susan nedecorticat (aproximativ 5 gr) contine 88 mg de calciu.
O jumatate de cana de seminte crude de susan asigura 74% din necesarul zilnic de cupru, 31,6% de magneziu si 35,1% de calciu. Astfel,susanul contribuie la imbunatatirea functiilor sistemului nervos si ale sistemului cardiovascular si la protejarea sistemului osos. Prin compozitia sa, susanul ajuta in tratamentul artritei, bolilor respiratorii, infectiilor urinare, indigestiilor sau constipatiei.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 30 septembrie 2014 8:47
Vizualizări: 2967

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
205
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
271
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
284
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
286