ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Unde în Moldova putem cumpăra struguri ecologice?
 

La Garry Iațco. Garry e un agricultor, un susținător al agriculturii ecologice, alimentației sănătoase și a modului de viață sănătos, care se ocupă de viticultură deja de șapte ani. Pe propriul său teren în satul Nemțeni, raionul Hîncești, el crește struguri delicioase și dulci de Muscat Polotskei fără a adăuga orice produs chimic.

Гарри ЯцкоGarry, de ce ați hotărât să vă ocupați cu agricultura?

Am început în 2007. Inițial  m-am gândit la o afacere, care să aducă profit. Am cumpărat pământ, am dezrădăcinat grădina veche, abandonată, am pregătit terenul, am adus puieți din Italia. Am vrut să cresc produse ecologice și naturale, deoarece sunt adeptul unui stil de viață sănătos, și în ultimii trei ani sunt pe dieta crudă. Am preluat cursuri de viticultură, am primit certificatul de standard european, am colaborat cu Oficiul ”Biosecuritate” din Chișinău, deoarece eu prelucrez viile doar cu preparate naturale biologice pe baza de alge marine.

Dacă la început preocuparea mea principală ținea de venit, acum această întrebare a plecat pe al doilea plan - de-a lungul anilor am regândit multe lucruri în viață, și acum cresc struguri din suflet, pentru că-mi place. Am grijă de ei, ca de copiii săi. Deși sunt licențiat în aviația tehnică. Specialitatea mea și cea ce îmi place sunt, cum se spune în popor - cerul și pământul.

Creșteți doar struguri?

Nu, de fel, mă ocup cu o mulțime de lucruri. În anul trecut, am crescut și am uscat zămoși, am uscat cireșe, am încercat să cresc harbuji. Sunt un susținător al agriculturii ecologice (mai ales în  abordarea lui Nicolai Kurdyumov), și toate culturile le cresc doar în mod ecologic, studiez multă informație pe această temă.

Acum, mult efort îmi iau strugurii. Am un hectar de vie, pe care o îngrijesc singur: începând de la jumătatea lunii februarie și până la sfârșitul lunii octombrie mă ocup de ea. De asemenea, fac la comandă uleiuri nerafinate, presate la rece din orice tip de materie primă (floarea-soarelui, in, susan, sâmbure de struguri).
 

экологически чистый виноград

 

Mă puteți găsi la o piață obișnuită din Chișinău, la intersecția străzilor Starogo și Zelinsky ( în apropiere de Supermarketul Nr. 1). În ciuda faptului că cultivarea produselor ecologice e mult mai costisitoare (în comparație cu tehnologia convențională, cu adăugarea substanțelor chimice), prețul meu e chiar mai mic față de alți vânzători - 8 lei pentru un kilogram.

 

Sursa

Vineri, 19 septembrie 2014
Vizualizări: 4031

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
256
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
155
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
267
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
107