Unii oameni nu se îmbolnăvesc de gripă din cauza genelor
Unii oameni, atunci cînd se confruntă cu un virus gripal, rămân sănătoşi. Alţii, la sigur, că se vor îmbolnăvi. Oamenii de ştiinţă consideră: genele sunt de vină.
Virusul se transmite prin picături mici care apar în mediul înconjurător la tuse şi strănut. Tusetul simplu poate emana în atmosferă de pînă la 100 000 de particule virale. Iar atunci cînd noi strănutăm, numărul lor creşte pînă la două milioane. În plus, virusul este foarte contagios (afectează anual între 5 şi 15% din populaţie).
Reacţia variază foarte mult. Unele persoane, îmbolnăvindu-se, pot ieşi din făgaşul normal al vieţii. Însă 30-50% sunt mai rezistente la virus. Deci, organismul lor elimină mai eficient virusul din sistem.
Oamenii de ştiinţă americani au analizat comportamentul genelor la oamenii infectaţi cu virusul gripal. Astfel, 17 voluntari au introdus virusul H3N2, care provoacă focare sezoniere de infecţie. La fiecare opt ore a fost luată o probă de sînge timp de cinci zile. Ca urmare, din cele 17 persoane infectate s-au îmbolnăvit nouă. La altele simptomele nu au fost înregistrate, deşi ele au primit virusul în aceeaşi concentrare. S-a dovedit că, reacţia lor a fost direct dependentă de comportamentul mai multor gene.
La persoanele îmbolnăvite s-au activat genele umane implicate în producerea compuşilor inflamatorii şi răspuns la stres. La cele sănătoase, din contra, s-au activat genele care provoacă o reacţie anti-inflamatorie.
Sursa: zdr.ru