Urbanizarea peisajului și a localităților în cadrul unui parteneriat public-privat
În secolul XXI una dintre cele mai importante probleme ale civilizației este problema demografiei. Cea mai complicată situație s-a creat în țările cu o proporție ridicată a populației care trăiește în orașe ( urbanizare) , inclusiv în Rusia.
Până în prezent Rusia este singura țară din lume care combină natalitatea europeană și mortalitatea africană. Este destul de ciudat, însă mortalitatea excesivă nu se datorează decesului persoanelor în vârstă, ci al tinerilor și persoanelor de vârstă mijlocie. Acest lucru înseamnă că în curând nu va fi nimeni pentru a păzi frontierele, a lucra pentru a asigura cu pensiile toți pensionarii, sarcina asupra persoanelor angajate în câmpul muncii va fi foarte mare.
Diverși cercetători din țară și din străinătate au studiat cauzele reducerii natalității. S-a dovedit că motivul nu a fost situația financiară, religia, și tot așa mai departe, ci doar urbanizarea. În oraș copilul este o povară, în sat – un ajutor. Industrializarea și urbanizarea pretutindeni duc la deteriorarea indicelor demografice ale națiunii. A scăpa de un grad înalt de mortalitate se poate nu numai prin creșterea economică, dar de asemenea datorită schimbărilor efectuate în mediul ecologic și social.
Rusia este dependentă în mare măsură de produsele alimentare importate, deoarece nu se aprovizionează singură, ceea ce este inacceptabil pentru o țară care vrea să fie suverană. Dezvoltarea agriculturii nu depinde doar de oportunitățile investiționale, suntem limitați de lipsa potențialului resurselor umane calificate. Satul a decăzut în patima beției, a degradat și sunt supuse degradării nu numai localitățile rurale. Centrele raionale simple care au aparent locuri de muncă, acces la Internet de asemenea sunt epuizate de cadre. Metropolele storc toate sucurile din provinciile: financiare, de personal, de tineret.
Depopularea zonelor rurale și a orășelelor constituie de până la 6-8 % pe an, în timp ce vârsta medie a populației de lucru este de aproximativ 50 de ani. În următorii 10 ani în zonele rurale nu va fi nimeni să lucreze și situația va deveni ireversibilă. Numărul total de orașe și sate dispărute este estimat la zeci de mii.
Soluția la această problemă ar trebui să fie o prioritate a politicii de stat și este nevoie de o schimbare a paradigmei în dezvoltarea societății, de trecerea la un sistem de dezvoltare durabilă a teritoriilor pe baza urbanizării peisajului și a localităților rurale.
Potrivit rectorului de Universitatea Agrară de Stat din Saint-Petersburg V.A. Efimov, în FR pe cap de locuitor revin 12 hectare de pământ, în timp ce terenurile ocupate cu întreprinderile industriale și transport, precum și suprafață totală cu așezări reprezintă doar 1 % din teritoriu.
Problemele societății moderne în mare parte sunt legate de criza familiei ca temelie a statului. Potrivit profesorului USM A.I.Antonov, pentru a depăși punctul ireversibil în situația demografică este necesar ca în următorii 5-7 ani să se crească rolul și posibilitățile familiei prin delegarea acesteia unor funcții de stat.
Obligația constituțională a statului care promovează o politică socială reală constă în crearea condițiilor îndreptate spre reducerea inegalității sociale, stratificării sociale și introducerea diferitelor mecanisme pentru a îmbunătăți bunăstarea cetățenilor.
Unul dintre aceste mecanisme ar putea fi finanțarea mixtă a proiectelor de investiții cu un pachet de beneficii sociale sub formă de parteneriat public-privat. Beneficiile sociale sunt formate prin diferite instrumente de ajutor din partea statului (credite, garanții pentru împrumuturi , stimulente fiscale ). Cu o politică publică vizată, acest sistem poate fi aplicat la agenți economici.
Formarea unui pachet de beneficii sociale în proiecte de investiții ne va permite să trecem de la modelul capitalist de exploatare a forței de muncă la un parteneriat economic cu alți participanți la proiect și la o distribuție mai echitabilă a veniturilor. Va fi aplicată politica socială a statului: construirea locuințelor și obiectelor de infrastructură socială, sprijinul pentru instituția familiei sub formă și pe principii de capital "matern", etc.
Acordarea sprijinului de stat în cadrul programelor sociale ( de exemplu, construirea locuințelor prin creșterea investițiilor capitale ale întreprinderii client, pentru a reduce costul creditelor ipotecare de 2-2,5 ori, comparativ cu schemele standard de credite ipotecare) și asigurarea punerii în aplicare a proiectelor complexe de dezvoltare durabilă a teritoriilor sub formă de urbanizare a peisajului și a localităților va asigura o soluționare a problemelor menționate.
Astfel savanții propun să folosim o sursă neepuizată de dezvoltare sistematică a societății civile cum sunt inovațiile de caracter economic, aplicate în mod organizat de către organele de stat.