ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Urcarea pe Elbrus. Călătoria în spațiul suprem pentru schimbări (FOTO)

Mă gîndeam cum eu ala mică mă voi apropia de El, creatorul miriadelor de universuri. Eu nu doar mă gîndeam la asta, dar și am plecat în cel mai mistic și înalt loc din lume. Ne întîmpina Elbrusul – „muntele fericirii”. Denumirea cabardină a Elbrusului Oșhamaho se traduce ca „muntele fericirii”. El ne-a întîmpinat calm, fără a ne acoperi ci măreția sa.

Versatilitatea lui s-a creat la diferite niveluri ale înălțimii. La fiecare nivel, cu fiecare înălțare, se deschidea un nou strat al naturii și noi provocări. Este o priveliște uimitoare!

Muntele Elbrus se află în lanțul lateral al Marelui Caucaz la 10 kilometru la nord de principalul lanț al Caucazului, la frontiera dintre republicile Kabardino-Balkaria și Karaceaevo-Cerkesia, și reprezintă un masiv muntos de proveniență vulcanică, cu diametru bazei de 15 km.

Oamenii vin aici să se încarce de impresii, să renunțe la viață, să lege sau să consolideze anumite legături și să cucerească sau să se lase cuceriți de natură. Iar unii dintr cei care vin aici obțin acces la însuși Dumnezeu. Antr-atît de mult sînt pătrunși de situație, cu o mulțime de necunoscute, în care ei sînt aproape de a-și pierde viața sau dimpotrivă pentru a obține o nouă viață, o nouă prietenie, o nouă dragoste, o nouă înțelegere a lumii înconjurătoare.

Anna Kunț, jurnalista portalului ecology.md s-a pornit să cucerească Elbrusul, împreună cu prietenii. O mulțime de turiști ce iubesc munții și natura Caucazului vin aici ca la un far ce poartă noroc. O confluență de circumstanțe ce du oamenii spre noi limite.

Notă geografică: Elbrus este un stratovulcan din Caucaz (5643 de metri deasupra mării) – cel mai înalt vîrf muntos din Rusia și Europa, ce face parte din lista celor mai înalte vîrfuri ale lumii ”Șapte înălțimi”. Datorită infrastructurii bine dezvoltate, Elbrusul și raioanele adiacente prezintă interes și sînt foarte populare în plan turistic și alpinist.

Pe șaua Elbrusului (5416 m) ce separă vîtful de est (5621 m) și cel de Vest (5642 m), este amplasat cel mai înalt adăpost montan din Europa.

Fiind o atracție turistică atît de populară, Elbrus primește un flux prea mare de turiști. O mulțime de emoții, căutări, depășiri, reușite, salvări și renașteri. În planul curățeniei ecologice el nu e virgin și este chiar suprasaturat de rezultatele activității economice a omului.

Închipuiți-vă spații infinit de înalte acoperite de zăpadă, ce oferă prospețime și vigoare, în locurile adunării oamenilor, îmbibate de aburi de combustibil și păcură neagră de la arderea în motoare.

Văile muntoase, transformate de oameni în opriri, sînt pline cu butoaie și vagoane din fier. Toate acestea servesc drept adăpost pentru călători. Iar de-a lungul văilor sînt împrăștiate țevi din fier, detalii de construcții și o mulțime de tehnică stricată.

Toate acestea omul le va lua cîndva jos. Cineva care va putea vedea și va putea cuprinde toate urmele hidoase pe care le-s lăsat aici omul. Și din nou se va curăța peisajul bogat al Caucazului de Nord.

Natura Elbrusului

Muntele Elbrus este minunat și incomparabil prin formele, apele, relieful, flora și fauna. El este incomparabil prin jocul stihiei cu omul. Aici au loc avalanșe de zăpadă, de pietre, ninsori, topirea zăpezii, cutremure, schimbarea bruscă a timpului și cataclismelor. Pe Elbrus, ca nicăieri înțelegi că te afli în cer. Masele masive de aer, atrase e munți, îi însoțesc pe călători și formează valuri pre-avalanșă. Activitatea omului, de asemenea poate provoca cutremurul văilor muntoase și oscilații ale maselor de aer. Avalanșele de zăpadă și pietre pot distruge case, instalații inginerești, pot acoperi cu un strat gros de zăpadă drumurile și cărările muntoase.

Oamenii și particularitățile lor culturale

În urma acestor cataclisme naturale, locuitorii satelor muntoase, turiștii, alpiniștii, cercetătorii geologici, grănicerii și alte categorii de populație, acoperiți de avalanșe, se pot alege cu traume și ajunge sub un strat gros de zăpadă. Aici sînt deosebit de importante legăturile dintre oameni, sprijinul și ajutorul reciproc. Rudenia și legăturile de rudenie în cultura locală au o mare importanță, iar rudele și oamenii apropiați au obținut o predestinație specială doar pe faptul nașterii lor aici. Serviciile de salvare în toate situațiile excepționale sînt accesibile non stop pentru oameni.

Elbrus este o sursă

Elbrus este nu doar o sursă de încercări, verificarea trăiniciei, a jocului naturii cu omul. Aici izvorăsc cascadele. Aici se nasc apele minerale, care ies la suprafață în valea Narzan. Tot aici curg marile fluxuri de apă, transformîndu-se inițial în cascade, apoi în rîuri. Cele mai mari rîuri de pe ambele părți ale văii, colectînd apele din rîulețele mici, părăsesc muntele (una în Marea Caspică, alta în Marea Neagră). De pe văile Elbrusului curg 23 de ghețari, cu suprafața totală de 134 km.p. Cele mai mar dintre ele Marele și Micul Azay, Terskol, Kurkyutlu, Irik. Lungimea maximă a ghețarilor de pe Elbrus este de 6-9 km. Plimbîndu-vă prin văile strîmtorilor, ce înconjoară Elbrusul, veți ajunge într-un locuri frumoase ca-n povești și veți deveni martori ai nașterii diferitor procese. Se mișcă zăpada de pe cușmele albe ale vîrfurilor munților, cade apa vie, ce se îmbogățește cu minerale, zboară păsările la nivelul ochilor. Coboară nori de ceață, cuprinzînd diferite niveluri de reliefuri și aducînd o nouă viziune a spațiului viu aflat mereu în schimbare.

Anna Kunț

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 24 septembrie 2017 10:46
Vizualizări: 2363

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
129
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
111
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
165
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
110