ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Urina ca energie regenerabila




 

In cautare de noi surse de energie regenerabila, cercetatorii britanici de la un laborator din Bristol au folosit urina pentru a crea sarcini electrice de mici dimensiuni, care ar putea fi sporite pana la a deveni o sursa de combustibil, informeaza Deutsche Welle.

Oamenii de stiinta stiau de ceva vreme ca microbii pot genera electricitate. Cand microbii descompun materiale organice, cum ar fi deseurile alimentare sau iarba cosita, sunt eliberati electroni si protoni, care pot functiona pentru a impinge curentul electric in jurul unui circuit ca o baterie, explica expertii laboratorului Robotics din Bristol.

Cercetatorul Ioannis Ieropoulos a studiat acest proces mai mult de un deceniu pentru a vedea daca urina ar putea fi folosita pentru a alimenta roboti, insa abia recent si-a dat seama de puterea acestui produs secundar al filtrarii sangelui, scrie Deutsche Welle.

Timp de opt sau noua ani, cercetatorii de la laboratorul din Bristol au facut incercari pe iarba cosita, pe scoici, pe creveti, pe insecte moarte, pe fructe putrede, pe ape uzate, insa abia atunci cand au utilizat urina au atins un nivel multumitor al puterii electrice, a mentionat Ieropoulos.
In celule de combustie, chimicalele sunt convertite in energie electrica. Doctorul Ieropoulos a creat un sistem simplu: un pisoar care este legat printr-o celula de combustie microbiana la un port USB, care genereaza suficienta energie electrica pentru a incarca dispozitive electronice de mici dimensiuni cum ar fi telefoanele mobile.

Inventia a impresionat Fundatia Bill si Melinda Gates atat de mult incat a oferit laboratorului un grant pentru a imbunatati tehnologia si a o face sa functioneze in lumea reala, informeaza Deutsche Welle.
Ieropoulos a precizat ca punerea in aplicare pe scara larga este chiar scopul cercetarii adaugand ca, in sens larg, echipa de cercetatori doreste sa faca ceva pentru societate.
Aceste sisteme de producere a energiei electrice ar putea fi puse in aplicare, de exemplu, pentru a contribui la combaterea problemelor de sanatate si salubritate si de a livra electricitate pentru comunitatile izolate care nu sunt conectate la retea, a spus Ieropoulos.
Grantul oferit de Fundatia Gates i-a permis lui Ioannis sa calatoreasca la Delhi pentru a-si prezenta inventia, pe care a numit-o “Urinectricitate” (“Urinetricity”).
Sarina Prabasi, director general al Water Aid America, a declarat ca Urinetricity ar putea juca un rol vital in imbunatatirea salubritatii in zonele in curs de dezvoltare. Prabasi crede ca aceasta ar putea oferi un stimulent comunitatilor care nu au faciliati in domeniul administrarii deseurilor.
Combinarea celulelor de combustie cu tehnologia de purificare a apei ar putea oferi si beneficii de mediu. John Greenman, profesor la University of the West din Bristol, lucreaza cu microbi care produc apa curata si ingrasamant, utile la cresterea culturilor agricole, noteaza Deutsche Welle.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 04 noiembrie 2014 16:06
Vizualizări: 2125

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325