Urzica – beneficii și calități
Au aparut urzicile. Stiti cat de benefica organismului este aceasta planta oferita gratuit de natura?
Urzicile contin fier, proteine, vitamine, saruri minerale; in consecinta ne vindeca de anemie, elimina toxinele din sange, ne tonifica organismul slabit de iarna. Sunt antimicrobiene, deci amelioreaza bolile digestive, fluidizeaza sangele ameliorand bolile cardiovasculare, au rol benefic in afectiunile aparatului respirator, ajuta la buna functionare a rinichilor, regleaza glicemia, cresc imunitatea. Daca vei face o cura de 3-4 saptamani te vei simti revigorat si plin de energie. Se pot consuma preparate in ciorbe, piureuri, umplutura pentru placinte, dar si sub forma de sucuri, ceaiuri etc.
Utilizarea urzicilor in industria farmaceutica
Urzicile nu fac minuni numai in alimentatie. In industria farmaceutica sunt folosite la prepararea unguentelor necesare refacerii tesuturilor datorita efectelor cicatrizante, antiseboreice, hemostatice etc.
In cosmetica urzica este folosita la prepararea sampoanelor avand ca efect stoparea caderii parului, degresarea lui si disparitia matretei. Aceasta intra si in componenta pastei de dinti, iar gargara cu infuzie de urzica este benefica in tratarea stomatitelor, aftelor si gingivitelor.
Reteta de primavara – mancare de urzici cu oua ochiuri
In speranta ca v-am convins de beneficiile miraculoare ale urzicilor, va spun si o reteta pe care am preparat-o astazi si care noua ni se pare delicioasa.
Aveti nevoie de:
– 800-1000 grame urzici;
– 1 ceapa mai marisoara;
– 3-4 linguri de faina;
– 1 lingura de ulei;
– usturoi, dupa gust;
– oua.
Preparare:
Urzicile, daca sunt tinere, se curata de partea de jos, mai groasa a coditei. Daca sunt mai batrane se folosesc numai frunzele. Se spala in 4-5 ape si se pun la fiert in apa cu sare pentru 15-20 minute. Se pun la scurs intr-o strecuratoare, dar zeama in care au fiert nu se arunca. Dupa ce s-au scurs si s-au racit cat de cat, se maruntesc cu cutitul sau in blender. Intr-o cratita se caleste ceapa tocata marunt, dupa care se adauga urzicile. Adaugam si 1 ceasca de fiertura de la urzici si le mai lasam sa fiarba 10-15 minute. Adaugam apoi faina, treptat, alternand cu zeama pastrata si amestecam din cand in cand. Eu ii las consistenta unui piure mai moale, ajutandu-ma de zeama in care au fiert urzicile. Inca 10-15 minute si adaugam si usturoiul pisat, potrivim de sare si mancarea este gata. Se serveste cu mamaliguta si oua ochiuri.
Sursa: casadex.ro