ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

„Urzica înlocuiește șapte vraci” Așa se spunea înainte

Urzica conține un șir de substanțe nutritive. Vitamine: acid ascorbic, vitamine B, vitamina E, si K, caroten și carotenoizi (xantofile, ksantofillepoksid, violaxantina), sintetizate în organism în vitamina A.

Microelemente: bariu, sulf, fier, potasiu, calciu, crom, cupru, mangan, aluminiu și molibden. Pe lângă aceste substanțe incluse în urzică histamină, glicozida, substanțe tanine, volatile, clorofilă, flavonoizi, acizi organici (formic, acidul gallus).

Conținutul de vitamina C în urzică este de două ori mai mare decît în lămîie și de 10 ori mai mare decît în mere. Iar conținutul de caroten este mai mare ca în morcov, măcriș și cătină. Datorită acestor componente, urzica este o plantă unică și are un spectru larg de aplicare.

Urzica se consumă proaspătă, primăvara, în salate, supe. Înainte de a fi consumată în stare proaspătă, se zdrobește puțin.

Notă:

Urzica este contraindicată în cazul afecțiunilor sîngelui (varice, tromoboze, ateroscleroze), precum și cazul densității înalte a sîngelui, deoarece poate provoca cheaguri. Nu se recomandă consumul de urzică femeilor însărcinate, deoarece ar putea provoca contracția uterului și nașteri premature.

 

Sursa: vk.com/rasvetnoe

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 26 aprilie 2016 11:00
Vizualizări: 2601

Citiţi de asemenea

Pare că odată ce acoperișul este montat, poți să respiri ușurat: acoperiș există, casa e protejată. Dar asta doar până ...
87
Blocuri înalte, zgomot, reclame, asfalt gri și un program fără pauze — toate acestea au devenit normă. Dar din punct de ...
114
Copilăria, în cultura tradițională, nu era doar o vârstă, ci o stare aparte a corpului, memoriei și sensibilității. Copi...
170
Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
243