Uzinele europene Ford trec la energie regenerabilă
Uzinele europene Ford trec la energie regenerabilă
Cea mai mare parte a emisiilor de CO2 rezultă din activitatea umană, legată de arderea hidrocarburilor. Proporţia maximă revine producerii energiei electrice şi termice, iar al doilea loc ocupă transportul, în principal, cel rutier.
Focus Electric
În acest sens, de la giganţii auto, la nivel mondial, se aşteaptă, pe bună dreptate, lansarea în masă a autovehiculelor electrice. Multe companii au început să implementeze pe scară largă astfel de iniţiative, dar altele au decis să meargă înainte. Compania Ford, care are o linie de maşini "verzi", a emis recent o versiune complet electrică a modelului popular - Focus Electric. Însă programele ecologice ale producătorului auto nu se termină aici.
Fapt e că Ford abordează cuprinzător amprentele de carbon provenind de la maşinile companiei şi include în ele aşa-numite emisii indirecte. Deoarece impactul maşinii asupra mediului înconjurător nu se limitează numai cu eşapamente de la motoare. În caz de o abordare corectă, ar trebuie să se ţină cont şi de toate etapele de producţie. Este vorba de programul Ford privind reducerea emisiilor la uzinele europene.
Turbinele eoliene la uzina Ford
Încă din toamna anului 2009 alături de uzina Ford din centrul industrial Genk în Belgia, se înalţă două turbine eoliene, fiecare de o înălţime de 150 de metri şi o capacitate de 2 MW. Acestea acoperă o parte semnificativă a cheltuielilor energetice ale uzinei din surse de energie regenerabile. Ford mai are în Europa şi alte uzine care utilizează energie regenerabilă. Acum cinci ani în urmă Centrul Diesel din Dagenham în Marea Britanie a devenit prima uzină auto, care acoperă toate nevoile sale de electricitate cu energia eoliană. Pe teritoriul uzinei sunt instalate două turbine eoliene şi a treia, de o putere de 2 MW, va fi pusă în funcţiune în acest an. Aceasta va fi montată de compania Ecotricity.
Dale Vince, directorul şi fondatorul Ecotricity, a declarat: "Când o companie ca Ford, foloseşte turbine eoliene pentru asigurarea capacităţilor de producţie cu energie electrică - aceasta este un semn că energia eoliană a ajuns la maturitate". Anterior, într-un interviu cu TreeHugger, dlui a fost de acord cu reporterul că instalarea turbinelor eoliene în centrele industriale, în afară de beneficii practice, are şi o mare valoare simbolică. Într-adevăr, zonele industriale sunt un loc foarte potrivit pentru instalarea turbinelor eoliene. În primul rând, consumatorul se află în imediata apropiere de sursa de energie şi nu este nevoie de a construi linii suplimentare de transport. În al doilea rând, poluarea fonică a turbinelor eoliene se pierde pe fundalul nivelului mediu al zonelor industriale. Şi, poate cel mai important, - oamenii care se uită, în mod constant, la centrale electrice eoliene, se conving că acestea sunt aproape inofensive în comparaţie cu alte surse, iar profit aduc nu mai puţin. În acest caz populaţia este dispusă să aprobe energia eoliană şi oferă oamenilor de afaceri şi politicienilor prudenţi o fermitate în alegerea acestei surse de energie ecologică.
Centrul Tehnic Dunton, situat la două mile de Dagenhema, de asemenea se alimentează cu energie pură. Compania furnizor, GDF foloseşte hidrocentrale electrice şi turbine eoliene, precum şi produce energie din procesul de reciclare a deşeurilor. Şi în Welsh fabrica motoarelor din Bridgend de mai mulţi ani se alimentează de la panouri fotovoltaice instalate direct pe acoperişurile clădirilor industriale.
Ford utilizează energie alternativă şi în Germania. Energia electrică pentru capacităţile de producţie la uzina Niehl şi Centrul tehnic Merkenich provine de la trei centrale hidroelectrice situate în Norvegia şi Suedia. Centrul tehnic Merkenich utilizează în plus resurse cogenerate ale furnizorului RheinEnergie. Datorită acestor măsuri, emisiile anuale de CO2 au scăzut cu 190 000 de tone.
În total, toate iniţiativele Ford au permis de a înjumătăţi emisiile de dioxid carbon în comparaţie cu 2000. Astfel compania a devenit unul din liderii în trecerea la o economie nouă cu emisii reduse de carbon.
Sursa: priroda.su