Uzura morală planificată: sursa tuturor problemelor de mediu
Conceptul acesta a început să fie dezvoltat încă din anii ’20, odată cu inventarea unui cartel secret care limita durata de funcționare a becurilor incandescente.
Uzura morală planificată, românescul pentru “planned obsolescence”, este în fapt o strategie de marketing menită să limiteze durata de funcționare a produselor, pentru asigurarea cererii continue de noi produse și de aici creșterea profitului.
Strategia a fost implementată în toate domeniile: fie că vorbim de industria auto sau industria textilă, tehnologică. Un exemplu elocvent îl constituie imprimantele Epson, cu durata de funcționare limitată la 5 ani, datorită implementării unui cip EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory) în interiorul acestora, ce calculează numărul de pagini imprimate, setate la standardul de 18 000. Prin simpla aplicare a unei tensiuni mai mari decât cea generată de circuitul intern sau extern, durata de viață a imprimantei crește, cip-ul EEPROM fiind în acest fel șters sau reprogramat.
Ce se întâmplă atunci când produsele “expiră”?
Simplu, ele ajung la groapa de gunoi și numai o mică parte sunt supuse reciclării.
Un exemplu deosebit de sugestiv în acest sens îl reprezintă groapa de deșeuri electronice Agbogbloshie, din Accra, Ghana, un mic stat din vestul Africii. Groapa de gunoi există de 8 ani și reprezintă locul unde ajung în cea mai mare proporție televizoare și calculatoare din țările dezvoltate precum Olanda, SUA, Canada sau Australia. Procedeul de aruncare a deșeurilor în Ghana este ilegal, dar țările în cauză folosesc un pretext și anume acela că aceste electronice sunt second hand, deci funcționale.
Realitatea este alta: marea majoritate sunt defecte și sunt aruncate în lagună. Totuși, africanii depun eforturi pentru a câștiga ceva de pe urma acestui dezastru ecologic, prin incendierea firelor în scopul obținerii cuprului, pe care apoi îl vând pentru un preț de nimic. În acest fel își asigură un minim câștig dar își periclitează deosebit de mult sănătatea, prin expunerea la fumul toxic ce provoacă numeroase boli, inclusiv cancerul. Lunar, la Tema, locul unde ajung electronicele, sunt descărcate peste 500 de containere. Totuși, printre electronicele defecte, se numără și unele funcționale ce sunt apoi reparate și vândute de către comercianții africani, iar aceștia au acces liber la informațiile conținute în hard-diskuri.
Ar exista soluții pentru stoparea acestor dezastre ecologice și pentru limitarea folosirii resurselor planetei, dar aceste măsuri contravin intereselor consumeriste ale multora.