ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vaccinul antigripal: cine are nevoie şi pentru cine este nociv?




 

 

Gripa şi infecția respiratorie virală acută se referă la categoria maladiilor epidemice infecţioase acute de sezon, care ne atacă în vremea rece. Există, totuși şi excepții. Anul trecut, creșterea sezonieră a cazurilor de îmbolnăvire s-a început în luna septembrie și s-a terminat doar la jumătatea lunii mai. Dar, de obicei, toamna târzie și începutul iernii este timpul tradițional pentru buletinele de boală, batiste pentru nas și medicamente antivirale (deși, cum susţin medicii, nu toată lumea poate utiliza în mod corect aceste preparate).

 

Principala modalitate de a ne proteja împotriva gripei este vaccinarea. Se consideră că dacă vom vaccina nu mai puţin de o treime din locuitorii țării, putem proteja împotriva infecţiei până la 80% din populație.

 

Cum funcționează vaccinul

Ar trebui să ne vaccinăm înainte de începutul epidemiei, adică, chiar acum. Vaccinurile sunt împărțite în inactivate (care nu conțin virusuri vii) și vii (care conțin virusuri slabi, non-contagioşi). Împotriva gripei sunt folosite vaccinuri inactivate, deoarece acestea au un risc mai mic de complicaţii. În Rusia, sunt înregistrate 11 vaccinuri antigripale.

Virusul inactivat permite organismului să producă anticorpi împotriva gripei. În plus, vaccinurile antigripale reduc cu 50% posibilitatea dezvoltării maladiei respiratorii acute, datorită faptului că structura viruşilor coincide parţial cu gripa. Anticorpii se acumulează în organism în termen de două săptămâni după vaccinare şi organismul devine imun la îmbolnăvire. Proteinele de protecție distrug virusul imediat, de îndată ce acesta intră în organism, fără să-i lase o șansă de a se multiplica. Protecția durează de la 6 luni pînă la 1 an. Eficacitatea metodei: 70-90%. Chiar daca infecţia se produce, boala decurge uşor şi nu cauzează complicaţii (pentru mai multe detalii despre complicaţii citiţi Enciclopedia noastră).

 

Cine are nevoie de o vaccinare

De obicei, procedura de vaccinare este recomandată:

- persoanelor cu imunitatea slăbită și la un tratament cu medicamente imunosupresoare;
- la prezența unor maladii cronice ale sistemului respirator, precum și în cazurile de îmbolnăvire legate de sistemul nervos central, inima, rinichii, patologia sângelui;
- oamenii în vârstă;
- femeile gravide;
- în cazul dacă persoana se află adesea în locuri publice (şcolarilor se recomandă vaccinarea obligatorie).
Cînd aveţi dubii, în a vaccina copilului dvs sau nu, consultați medicul pediatru.

 

Cui este interzis vaccinul

Lista contraindicaţiilor la vaccinare este după cum urmează:

- intoleranță la componentele produsului (albuş de ou şi conservanţi speciali, care fac parte din unele vaccinuri);
- faza acută a bolilor cronice (vaccinarea este admisă numai după 3-4 săptămâni de recuperare);
- reacția post-vaccinară la ultima vaccinare (febra, inflamaţia locului de injectare, starea generală bolnăvicioasă).

 

Unde se fac vaccinuri

Vaccinurile antigripale se fac atât în centrele de sănătate publică, cît și comerciale (apelînd la serviciile medicinii private, aveți nevoie să verificaţi licența pentru vaccinare).

După vaccinare trebuie să primiţi un certificat cu numele, seria, numărul vaccinului, data procedurii și informații despre reacția la vaccin. Produsul trebuie să fie oferit de instituţia medicală: nu se recomandă să-l cumpăraţi de sine stătător, deoarece nu sunt garantate condițiile adecvate de depozitare a vaccinului (la un regim de temperatură greșit, acesta poate deveni mai puțin eficace).

Locuitorilor Moscovei, în viitorul apropiat li se promite trimiterea gratuită a sms-lor cu notificarea, privind vaccinurile recomandate pentru imunoprofilaxie.

 

Text: Ecaterina Antropova

 

 

Sursa: zdr.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 15 noiembrie 2012 17:02
Vizualizări: 2281

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
76
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
54
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
117
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
99