ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vasile Chirtoca: „Chișinăul de mîine va fi un oraș din care nu vei dori să pleci”

Astăzi Chișinăul sărbătorește Ziua Orașului. Aceasta este o ocazie foarte bună de a vorbi despre viața de zi cu zi și sărbătorile din capitala noastră, despre problemele și perspectivele sale.

Vasile Chirtoca a fost consilier municipal în ultimii patru ani și intenționează să-și continue activitatea în această calitate pentru a duce la bun sfîrșit multe proiecte importante pentru oraș și a pune în aplicare altele noi. În acest interviu, candidatul la funcția de consilier municipal povestește despre cum era Chișinăul din tinerețea sa, cum vede Chișinăul de mîine și despre ceea ce-i lipsește orașului „pentru fericire deplină”.

Cum a fost prima „întîlnire” cu Chișinăul?

– Aveam 14 ani cînd am văzut Chișinăul pentru prima oară. Din Ucraina, familia noastră s-a mutat la Strășeni. Țin minte multe clădiri noi. Dar adevărata mea întîlnire cu orașul a fost în 1979, atunci cînd, după absolvirea Universității Tehnice din Odessa, am fost repartizat la Chișinău.

Cum arăta Chișinăul de altădată?

– Chișinăul era un oraș curat, îngrijit, în care dimineața străzile erau spălate. În anii 70 și 80 au fost construite foarte multe clădiri noi. Dintr-un centru al unei provincii, la început – rusești, apoi – românești, cu o populație ceva mai mare de 100,0 mii locuitori, în perioada de după război orașul s-a transformat într-o capitală veritabilă, cu 670,0 mii de locuitori. Propria istorie trebuie să o acceptăm așa cum a fost de fapt, vorbind deschis despre ceea ce a fost bine și rău în fiecare perioadă a ei. Unii politicieni ocărăsc mereu perioada sovietică, dar să nu uităm că 90% din tot ce are Chișinăul a fost creat anume atunci, între anii 1944 – 1990: practic de la zero au fost create toate instituțiile de învățămînt superior, au fost construite sute de școli, grădinițe pentru copii, două săli unice (Palatul “Nicolae Sulac” și “Palatul Republicii”), Teatrul de Operă și Balet, Sala cu Orgă, mai multe teatre, o rețea largă de cinematografe, case de cultură, Circul, Manejul de atletică ușoară, numeroase alte construcții sportive, Aeroportul, gările auto, numeroase restaurante și cafenele, orașul subteran din Cricova, a fost creat un fond locativ enorm, sădite parcuri minunate, inclusiv două Dendrarii etc. Toate erau create reieșind din principiile urbanistice clasice.

În acele timpuri eu trăiam fără a mă simți deprimat, spuneam ceea ce gîndeam, nouă ne era bine și confortabil în acea țară, chiar dacă existau și anumite dificultăți. Probabil, existau și oameni, printre care și artiști, care vroiau să spună mai mult decît era permis, și anume acești oameni au format atitudinea negativă a majorității contemporanilor noștri față de vremurile sovietice. Noi îi vedeam pe acești oameni, dar ei nu ne păreau deosebit de remarcabili și atractivi. Țin să atenționez cititorii asupra faptului, că acum putem spune și scrie orice, însă totuși în ultimii 30 de ani nu a apărut nici un artist de talia lui Ion Druță, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Eugen Doga, Formația Noroc, Ion Aldea-Teodorovici, Petru Teodorovici sau Anatol Chiriac.

Să ne întrebăm: de ce? Să tragem concluzii și să corectăm situația. Noi înșine, fără sfaturile străinilor, care, cum arată istoria recentă, nu-s de mare folos.

Cum vi se pare Chișinăul azi?

– Eu nu-s de acord că farmecul de altădată al Chișinăului s-a pierdut în totalitate. Mie îmi place în continuare orașul nostru, dar în ultimii ani eu sufăr, urmărind cum este distrus orașul meu drag. Au fost total încălcate principiile urbanistice de bază : caracterul complex, de ansamblu, zonarea. Blocuri primitive, cu multe etaje, acoperă vederea asupra unor capodopere arhitecturale; sînt distruse monumente de arhitectură; constructorii invadează parcurile și cartierele de locuit deja formate; a scăzut semnificativ nivelul proiectanților, avem multă arhitectură primitivă. Spre exemplu, vederea de pe viaduct spre capodopera arhitecturală ”Romanița” (mai este numită și ”Păpușoiul”) – clădirea rezidențială cu 22 etaje, construită cu mult drag în așa fel încît să poată fi admirată de departe, a fost îngrădită de un bloc de locuit multietajat cu o arhitectură mizerabilă. Pentru așa ceva trebuie pedepsit și cel care a eliberat autorizația, și arhitectul, și constructorul, care de dragul banilor au comis o crimă împotriva orașului. Microraioane întregi sînt construite cu încălcarea normelor de densitate a clădirilor, de insolație și infrastructură socială, în șirul de case cu același nivel apar ”turnuri” hidoase, printre casele particulare se înalță clădiri multietajate… Există numeroase cazuri de acest fel, dar repet – încă avem parcuri minunate cu cascade de lacuri, unde situația mai poate fi reparată, nu este distrus în totalitate orașul vechi, în care se mai poate face ordine destul de repede, avem microraioane frumoase care trebuie amenajate și protejate de invazia constructorilor fără scrupule, avem terenuri libere pe care putem construi tot de ce are nevoie orașul.

Cum va arăta Chișinăul de mîine?

– Va fi un oraș cu trotuare din granit pe străzile principale, cu cartiere amenajate și dotate cu grădinițe, terenuri sportive, locuri de odihnă pentru oamenii în etate, multe zone verzi. Va fi un oraș care va avea treceri subterane frumoase, numeroase parcări cu plată dotate cu escalatoare la intrare-ieșire, o infrastructură a transportului dezvoltată și piste pentru bicicliști. În orașul nostru vor apărea cartierele reconstruite ale orașului vechi, unde vor veni mulți turiști, vom construi un Palat de gheață al sporturilor, cu un complex acvatic acoperit, complexe sportive cu piscine în toate microraioanele, spitale, școli și grădinițe moderne. Chișinăul va dispune de multe hoteluri, parcurile noastre vor căpăta aspectul îngrijit de odinioară, în locul Teatrului Verde va apărea o sală de concerte,- de vară, acoperită, – cu 10,0 mii locuri. Întreprinderile vor oferi multe locuri de muncă bine plătite, cetățenii noștri vor reveni acasă…

Eu văd Chișinăul de mîine ca pe un oraș din care nimeni nu va dori să plece și în care noi mereu vom dori să ne întoarcem.

Care este locul Dvs. preferat din Chișinău? De ce?

– Parcurile din Chișinău, cu cascadele lor de lacuri și landșafturile bine gîndite – acolo ne plimbam adesea cu soția și copiii, apoi și cu nepoții. Parcurile chișinăuiene îmi amintesc de tinerețea noastră.

Care este cea mai frumoasă amintire legată de Chișinău?

– Toamna anului 1982. Atunci am cunoscut-o pe viitoarea mea soție Valentina – ne plimbam îndelung prin parcurile din Chișinău, cu frunziș galben pe alei și în copaci.

Cu ce operă/piesă/film asociați orașul Chișinău? (cu excepția piesei ”Orașul alb” interpretată de Sofia Rotaru pe muzica lui E. Doga)? De ce?

– Nu-mi amintesc alte opere, în afară de cele numite de Dvs. Dar dacă e să vorbim despre operele mele preferate, create la Chișinău, pot numi piesele lui Anatol Chiriac ”De-ași avea”, ”Moldovenii când se strîng” și ”Bucurați-vă” de Ion Aldea Teodorovici.

În ultimul timp, vin tot mai mulți turiști să ne viziteze orașul. Aceștia nu ezită să-și împărtășească impresiile pe rețele de socializare. Și nu mereu sînt dintre cele mai pozitive. Oare de ce? Ce nu îi ajunge Chișinăului pentru a fi în Top 10 cele mai frumoase orașe ale lumii?

– Chișinăului nu-i ajunge un Primar General care iubește orașul și are suficientă experiență a faptelor concrete, dar și un Consiliu Municipal în care majoritatea nu este preocupată de geopolitică, ci este consolidată pe dezvoltarea Capitalei. În rest, Chișinăul are tot ce trebuie pentru ca în zece ani să devină unul dintre cele mai frumoase orașe din lume.

Care ar fi primele 3 lucruri pe care le-ați face dacă ați deveni primarul Chișinăului?

– Vă atrag atenția că eu nu candidez pentru funcția de Primar General, merg în alegeri pe listele PSRM pentru Consiliul Municipal, însă voi da Primarului General ales următoarele sfaturi :

1. Să revadă structura Primăriei și statele de personal, să creeze subdiviziuni noi și să le lichideze pe cele care nu-s necesare sau dublează funcțiile. Spre exemplu, eu aș crea Departamente pentru dezvoltarea turismului, a businessului, a resurselor umane. Aparatele Primăriei și Preturilor ar trebui reduse cardinal, cu transferarea angajaților disponibilizați în noile subdiviziuni;

2. Să aleagă o nouă echipă (Viceprimari, pretori, conducători ai departamentelor-cheie);

3. Să lanseze un sistem IT, pentru ca orice adresare a cetățenilor să fie total transparentă. Să excludă situațiile în care funcționarii Primăriei ar cere de la cetățean orice date, care există în alte instituții ale statului sau ale administrației publice locale. În maxim 14 zile adresarea cetățeanului trebuie să fie satisfăcută sau acesta trebuie să primească un refuz motivat, însoțit de lista deplină a întrebărilor suplimentare ori cu indicarea unui alt termen de soluționare a problemei, reieșind din motivele obiective ce nu depind de Primărie.

De ce Chișinău? De ce nu Cahul, Bălți, Lozova, Nemțeni din Hîncești sau Țibeuleuca din stînga Nistrului?

– După ce îndeplinim planurile noastre pentru Chișinău, ne vom ocupa și de Nemțeni. Însă cei care vor fi aleși în acele localități, nu ne vor așteapta pe noi, dar vor munci…

Care este mesajul Dvs. pentru toți chișinăuienii, dar și pentru cei care vin să-l viziteze…

– Iubiți Chișinăul așa cum este și atunci, în scurt timp, el va deveni unul dintre cele mai bune orașe din lume.

ABONAȚI-VĂ
Luni, 14 octombrie 2019 12:00
Vizualizări: 778

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325