ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vegetarianism — o prioritate pentru salvarea planetei

Studiul ONU

  • În ţările în curs de dezvoltare creşte consumul de carne
  • Alegerea consumatorilor duce la despădurire
  • Vegetarianismul ar trebui să fie o prioritate de vârf pentru ecologie



Foto: Gayan Dasha / VITA

Вегетарианство приоритетно в спасении планеты
Foto: Gayan Dasha / VITA


OSLO,  2 iunie  (Reuters) - Potrivit  studiul efectuat sub auspiciile ONU,  revizuirea principiilor agriculturii mondiale şi schimbareф în direcţia  vegetarianismului ar trebui să fie o prioritate de vârf în protejarea mediului înconjurător, odată cu limitarea utilizării combustibililor fosili.  În raport se menţionează că producerea alimentelor şi utilizarea combustibiliilor fosili duce la poluarea mediului, emiterea gazelor cu efect de seră, la boli şi dispariţia pădurilor.

"Dezvoltarea lumii în secolul XXI va depinde în mare măsură de modul în care aceasta va alege produse alimentare şi combustibil", - se spune în raportul de 112 de pagini al Consiliului Internaţional pentru administrarea resurselor regenerabile.

"Pentru agricultură revin 70% din apa dulce consumată la nivel mondial, 38% din toate terenurile utilizate şi 14% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste cifre impresionează imaginaţia, - a declarat Achim Steiner, conducătorul Programului Naţiunilor Unite pentru mediu.

În raport se arată că consumatorii pot contribui la corectarea situaţiei prin reducerea consumului de carne şi utilizarea combustibililor fosili pentru încălzire sau călătorii. Produsele de originea animalieră joacă un rol important, deoarece mai mult de jumătate din culturile semănate din lume sunt destinate pentru hrana animalelor, şi nu oamenilor,- se spune în raport. - Reducerea substanţială a sarcinii asupra mediului este posibilă doar cu modificările substanţiale în modul de alimentaţie din întreaga lume, şi anume – prin refuz de la produsele de origine animalieră." 

După cum spun cercetătorii, nu este nimic surprinzător în faptul că combustibilii fosili prezintă un mare interes din punct de vedere al ecologiei. "Mai surprinzător este faptul că acelaşi interes pentru mediu prezintă industria alimentară - agricultura, pescuitul, pastoralismul," - a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters Edgar Hertwich, autorul de frunte al Universităţii Norvegiene de Ştiinţă şi Tehnologii.

Reforma “va fi o sarcină herculeană, dar aceasta va juca rolul cheie în asigurarea viitoarei noastre prosperităţi şi a calităţii vieţii", - a spus într-o declaraţie Janez Potocnik, Comisarul pentru Mediu în Europa.

Sporirea prosperităţii în ţările în curs de dezvoltare poate afecta în mod negativ situaţia ecologică, deoarece aceasta va însemna creşterea consumului de carne.

"Consumul de carne pe cap de locuitor în China a crescut cu 42% în opt ani - 1995-2003", - a spus Sani Von Su de la Universitatea din California, Santa Barbara.

De asemenea, studiul arată că acum trebuie să se acorde o atenţie pe scară largă pentru a optimiza utilizarea a astfel de materiale, cum ar fi materialele plastice, fontă, oţel şi aluminiu.

Janet Salem din Programul ONU pentru Mediu (UNEP) consideră că raportul ar trebui să reamintească locuitorilor din zonele urbane că defrişarea pădurilor pentru nevoile agriculturii, care distruge habitatul animalelor şi al plantelor, este determinată de alegerea lor a produselor în supermarket – independent de cât de departe de ei ar fi aceste păduri. "Sarcina asupra mediului depinde de locuitorii oraşului, indiferent de gradul de distanţare reciprocă", - spune ea.

Fii vegetarian, consumă mai puţini carburanţi pentru a salva planeta.

 

Вегетарианство приоритетно в спасении планеты

Foto: Gayan Dasha / VITA

Вегетарианство приоритетно в спасении планеты

Foto: Gayan Dasha / VITA



 Sursa: Reuters (Reuters)
 Autor: Alister Doyle (Alister Doyle), corespondent pentru mediu
© Traducere: Nihisum, Centrul pentru Protecţia Drepturilor Animalelor "Vita"


Sursa

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 30 iunie 2010 10:46
Vizualizări: 3628

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
174
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
146
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
133
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
331