ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vegetarianismul și аlimentarea specifică
 

Știiați oare că pe timpuri vegetarianismul și alimentarea specifică au fost foarte răspândite? Da, da, aproape ca McDonalds sau KFC.

Poate că a venit timpul să renaștem cluburile vegetariane?!

Vegetarianismul în Rusia pre-revoluționară.

În Rusia vegetarianismul a apărut (re-apărut, de fapt) la mijlocul anilor 1860, când în Sankt Petersburg s-a înființat prima comunitate de vegetarieni.
Au numi-o în glumă: ”Nici pește, nici carne”. La începutul secolului al XX-lea aceasta a fost condusă de Alexandru Zelenkov, un chirurg. În  anul 1913 soția sa a lansat prima carte de bucate vegetariane intitulată ”Eu nu mănânc pe nimeni”.

Comunitatea a editat în 1904 o revistă de imprimare ”Monitorul vegetarian”. Moscova a devenit centrul vegetarianismului în 1909, când a fost fondată ”Societatea Vegetariană de la Moscova”.

Ideea de a refuza la carne a devenit foarte populară în rândul tinerilor educați, studenților și intelectualilor.

O contribuție semnificativă la diseminarea ideilor de alimentare fără ucidere a adus și Lev Tolstoi. În renunțarea la alimente animale Tolstoi a văzut «primul pas» spre renașterea moralității în societate. Sub influența sa la carne au renunțat astfel de figuri a culturei ruse ca Nikolai Leskov și Ilia Repin. De asemenea, de Tolstoi a fost influențat scriitorul și activistul social britanic Donald Watson, fondatorul comunității vegane și termenului «vegan».

Vegetarianismul în Rusia diferă de cel european, fiind nu atât o întrebare ce ține de alimentare și sănătate trupească, ci ca o chestiune de filosofie și morală.
1900 - 1914 - perioada celei mai mari dezvoltări a vegetarianismului rus. Societățile vegetariane au fost create în 15 orașe din Rusia, Ucraina și Belarusia. Cea mai mare societate, cu organ de presă s-a situat la Kiev. Pe baza societăților vegetariene au fost organizate așezări, școli, grădinițe, cantine (în 1914  existau 73 de cantine vegetariene în Rusia).

În timpul Primului Război Mondial Societatea Vegetariană amenajau paturi pentru spitalele militare și cantine gratuite pentru militari. S-au deschis spitale pentru cai.
Cu stabilirea puterii sovietice a fost impusă o interdicție neoficială asupra ideilor vegetariene și societățile, una după alta, s-au închis. Mai mulți activiști din Moscova au fost condamnați cu termeni de la 3 la 5 ani de închisoare în pușcăria Butyrskaya.

Răspândirea vegetarianismului intra în contradicție cu economia sovietică și sistemul său de alimentare. Chiar și cu mulți ani mai târziu, cuvântul «vegetarian» nu putea fi găsit în dicționarele limbii ruse, iar în Marea Enciclopedie sovietică din 1961 au fost găsite cuvintele: ”Vegetarianismul se bazează pe ipoteze și idei false, în Uniunea Sovietică nu are urmași”.

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 04 ianuarie 2015 16:03
Vizualizări: 1421

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
423
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
529
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430