Veniturile filipinezilor s-au triplat datorită activităţii de reîmpădurire
Veniturile filipinezilor s-au triplat datorită activităţii de reîmpădurire
Paus Djaver - fermier rural, rezident al insulei filipineze Luzon, tată a şapte copii, care anterior îşi câştiga existenţa cu curăţirea terenurilor împădurite prin defrişare şi ardere şi producţia cărbunelor de lemn. Acum, graţie iniţiativelor locale de reîmpădurire, el este plătit pentru cultivarea pomilor fructiferi şi a altor plante pe terenuri, care au fost defrişate pentru agricultură sau lemne de foc. Datorită aceste activităţi de reîmpădurire, venitul lui Djaver s-a triplat, şi acum el are posibilitatea de a trimite majoritatea copiilor lui la şcoală.
Familia Djaver este doar una dintre sutele familii, care au beneficiat de proiectul filipinez de reîmpădurire în Peñablanca (municipiu) - o iniţiativă comună a organizaţiei Conservation International (CI), Toyota Motor Corporation în Japonia, Departamentul pentru Ecologie şi Resurseler Naturale din Filipine şi autorităţile locale ale municipiului Peñablanca.
În provincia Cagayan în partea de nord a Luzon - cea mai mare insulă din cele 7.000 din Filipine, pădurile vechi din Peñablanca protejează trecut bogat ecologic si cultural. Pădurile ascund un sistem complex de mai mult de 200 de pesteri subterane, care servesc ca un depozit pentru monumente arheologice antice şi lăcaş pentru 280 de specii de plante şi 178 de specii de animale, inclusiv grangurul Isabela (Oriolus isabellae) şi vulturul filipinez (Pithecophaga jefferyi), pasărea naţională a ţării. Ambele aceste specii sunt clasificate în Cartea Roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca pe cale de dispariţie.
Teritorii şi apele protejate în Peñablanca sunt unul dintre domeniile-cheie ale biodiversităţii din ţară, protecţia cărora este esenţială pentru supravieţuirea multor plante unice şi specii de animale valoroase din Filipine. Pădurile sunt importante pentru sănătatea populaţiilor locale. Râul Pinakanuan, originar din Sierra Madre, aprovizionează cu apă potabilă oraşului Tuguegarao şi este utilizat pentru irigarea terenurilor agricole. Cu toate acestea, pădurile valoroase în cauză sunt ameninţate de dispariţie din cauza exploatării forestiere ilegale; tăierea terenurilor forestiere pentru pământ arabil a distrus déjà multe ecosisteme forestiere în diferite părţi ale ţării.
Lansat în 2007, proiectul filipinez de reîmpădurire în Peñablanca este destinat să limiteze defrişările şi să contribuie la restabilirea ecosistemelor prin încurajarea localnicilor. Proiectul plateste fermierilor pentru cultivarea răsadurilor în sere şi plantarea copacilor în zonele afectate de defrişări.
În scopul de a reduce tăierea necontrolată a copacilor în păduri, unele plantaţii sunt create din arborii de creştere nativă, exclusiv pentru cărbune de lemn. În plus, alternând culturile curente cu astfel de tipuri de arbori, cum ar fi mango, cacao, cafea, mandarine şi rambutan, fermierii pot obţine o sursă suplimentară de venituri pe termen lung. Proiectul, de asemenea, asigură agricultorii cu seminţele culturilor de legume, care aduc agricultorilor o plată suplimentară atunci când fructele nu sunt suficient de coapte pentru recoltare.
În afară de remunerarea muncii, proiectul prevede, de asemenea, o instruire a fermierelor în domeniul agriculturii eficiente şi metodelor de utilizare a îngrăşămintelor organice.
Probabil cel mai important obiectiv este de a asigura finanţarea pe termen lung, care va permite rezidenţilor să continue să lucreze la regenerarea pădurilor.
Sursa cu link pe www.conservation.org