Viaceslav Gusev — Cunoaşte-te pe tine însuţi şi dorinţele tale
Viaceslav Gusev - Cunoaşte-te pe tine însuţi şi dorinţele tale
Oraşul Lugansk a fost vizitat de către psihologul cunoscut Viacheslav Gusev. Vorbind cu el, oamenii au posibilitatea să înţeleagă ceea ce doresc cu adevărat. Despre ceea, cum a venit la aceasta el însuşi, Viaceslav Gusev a declarat în interviu.
"Ceea ce fac eu - este propagarea unor metode ecologice, în toate domeniile vieţii. Eu însumi, sunt medic după specialitate, însă medicina, care există, ca şi pedagogia, sau relaţiile financiare, de exemplu, nu mă arangează. Unul dintre principiile de bază, pe care vreau să transmit - principiul dialogului, respectul pentru sine, - a spus Viaceslav Gusev. - Iată, de exemplu, în ţările în care există mai mult respect reciproc, se poate lăsa lapte dimineaţa în stradă - nimeni nu-l va lua. Noi, deocavdată, avem foarte puţin astfel de respect.
"Ce înseamănă cuvintele mele “metode ecologice”? Există noţiunea de ecologie socială ("ecos" în limba greacă - locuinţă), iar locuinţa include locul, unde dormim, ceea ce mâncăm şi cum trăim, modul de comunicare, în care instituţii sociale suntem implicaţi. Am încercat să transmit oamenilor principiul: dacă te avânţi după dragoste, atunci o vei găsi, dacă după ură – vei primi o mulţime de negativitate şi respingere. Acesta este unul din punctele mele de vedere în viaţă. Pe parcurs de mulţi ani am învăţat să văd sufletul fiecărui om, să comunic nu cu haina şi ambiţiile, să accept orice om, chiar dacă este un criminal, privind sufletul lui şi acele lecţii, care ne dă sufletul lui în această lume ", - a remarcat psihologul.
La Kiev curând va avea loc conferinţa lui Viaceslav Gusev “Timpul destinului mare”. El a menţionat că, în cadrul acesteia, el va atinge foarte multe probleme de urgenţă: "Este vorba despre faptul că, dacă ceva nu-ţi place, poţi lăsa şi aşa, cum este - în timpul meu, am putut accepta faptul că lucrez în medicină, care nu mă aranjează. Un alt exemplu: directorul gimnaziului, în care învaţă fiica mea, a declarat că profesorul nu ar mai trebui să fie un purtătăr de informaţii (informatogol) - copiii de pe Internet pot găsi mai multe, decât în manual. Acum profesorul trebuie să devină mai mult consultant – a venit timpul pentru o noua pedagogie. O parte din conferinţă vreau s-o dedic politicii, pentru că acum este un timp minunat. Recent m-am adresat tuturor partidelor: acum, pentru a exprima o idee nouă, nu este neapărat să stai pe eşafod. Anterior, purtătorul cunoştinţelor noi a fost obligat să treacă pe eşafod, iar acum, mă rog, poftim vorbeşte, ascultă. Însă, vechile obiceiuri nu ne permit să procedăm astfel.
Într-o situaţie de alegeri permanente, mai ales în perspectiva următoarului preşedinte, Viaceslav Gusev a sfătuit ucrainenilor: "Sunt într-un fel un fatalist - la putere în ţară vine întotdeauna preşedintele, care, la momentul dat, este cel mai bun. Cândva în Germania, cel mai bun a fost Hitler, care a dat poveţe Germaniei, şi lumii intregi - toţi au însuşit lecţiile lor. Care om politic n-ar veni la putere – el va fi bun. Am scris recent un articol pentru una din publicaţiile ucrainene "Iubiţi preşedintele". Dacă pe om nu-l iubesc, fie el chiar şi un geniu, este foarte dificil într-o atmosferă de o mulţime de respingeri să întreprinzi ceva. După părerea mea, ucrainenii sunt obişnuiţi să respingă oricine vine la putere, să-l consideră iniţial ca, fiind rău. În psihologie există o noţiune de "proiecţie", şi este mai bine să nimereşti sub un tramvai decât sub proiecţie. Atunci când o persoană este proiectată pe o mulţime de aşteptări negative, chiar şi un sfânt începe să se adapteze cu ele. Cu ce diferă ucrainenii de europeni? Ei cred, că cineva important undeva rezolvă probleme, iar ei sunt mici, şi nu decid nici o întrebare. Deşi, dacă te uiţi la istoria Europei, acele greve, care au avut loc 30-40 de ani în urmă, şi au adus la schimbări sociale ce au loc acolo acum ".
În cadrul activităţilor sale, Viaceslav Gusev este consultantul antreprenorilor de diferit nivel în gesţionarea afacerii, în domeniul finanţelor. Şi el crede, că fericirea şi bogăţia - nu sunt sinonimul banilor. "Pentru mine problema banilor nu este o problemă a banilor ca atare, ci mai degrabă o chestiune ce ţime de dorinţe. La o uzină foarte mare directorii s-au activizat foarte mult când au înţeles ceea ce doresc - a realiza în viaţă un sistem de autodezvoltare, care ar putea funcţiona şi ar putea mări profiturile fără participarea lor. Şi ei au găsit scopul. Dar există şi întrebarea energiei – unde ne duce valul vieţii. Ar putea fi probabil că aceşti directori nu au nevoie de bani, ci vor să devină călugării tibetani. Şi acest lucru este, de asemenea, minunat. Călugarii tibetani au o străchinuţă de orez pe zi - şi sunt absolut fericiţi şi se consideră bogaţi. Lama Ole Nydahl nu a avut nimic. Când el a fost la Berlin –se deplasa cu o maşină făcută în Germania, care aparţinea centrului budist local, în Paris - într-o maşină produsă în Franţa. Dar el însuşi n-a avut nimic şi se considera că era bogat".
"Când semnez cărţile mele despre psihosomatica pentru oameni, care sunt grav bolnavi, scriu următorul text: totuna veţi muri, pentru că, având o boală cronică, nu este posibil să ai aceleaşi perspective în viaţă, aşa că veţi muri de boală sau vor muri vederile dvs., sau vă veţi renaşte pentru cele noi. În toate celelalte puncte - acelaşi lucru. Dacă, de exemplu, doriţi să schimbaţi situaţia dvs. financiară, socială, va trebui să schimbaţi complet atitudinea şi stilul de viaţă. Nu poţi rămâne acelaşi ", - a declarat Viaceslav Gusev.
"Există o frază bună – nu-s duşmani, nu-s prieteni, sunt numai profesorii. Eu cred în principiul oglinzii: dacă cineva m-a nedreptăţit , atunci am făcut şi eu ceva neecologic. Fiecare are de ales. Dacă sunteţi destinat să vizitaţi Roma, la sigur, că veţi merge acolo, şi este un alt lucru - te duci acolo călare sau te vor trage cu sila, "- sunt cuvintele finale din acest interviu.
Viaceslav Gusev - psihoterapeut, director al Institutului Internaţional de Dezvoltare, antrenor al Institutului Geştalt din Moscova. Face practică mai mult de 10 ani, este unul dintre "părinţii" moderni ai psihoterapiei umaniste din Rusia. El este, de asemenea, autorul şi prezentatorul al unui număr de programe educaţionale şi autor al "Programului de Dezvoltare a Medicinei Psihosomatice. Experienţa activităţii clinice în domeniul psihosomatiei aproximativ 500 de ore. El a studiat metodele indienilor din Peru. Ca parte a formării, Viaceslav Gusev desfăşoară consultaţii în afaceri: "De exemplu, cum din sultanul turc să facem papa Romei? Este, foarte simplu! Principalul lucru - motivaţia corectă. "
Traducere articolului