Viața fără plastic este posibilă!
Locuitoarea din Austria, Sandra Krautwaschl de 38 de ani nu demonstrează doar un exemplu pozitiv al coexistenței armonioase cu natura. Ea duce un blog detaliat, realizează acțiuni și recent chiar şi a publicat o carte „Plastickfrei Zone” (Zona liberă de plastic"), în care îşi împărtăşeşte cu lumea "experiența verde" a familiei ei. Timp de mai mulţi ani, cuplul Krautwaschl şi cei trei copii ai lor nu folosesc lucruri din plastic şi se simt destul de fericiţi.
Pentru prima dată, Sandra s-a gândit la schimbări calitative în viața ei încă în 2009, când în timpul unei vacanțe în Croația, copiii i-au pus întrebarea: de unde apare gunoiul pe plajă? O astfel de priveliște nu este doar o vacanţă ratată, ci şi o demonstrație concretă a tuturor avertizărilor din partea ecologiștilor. Pe de o parte, în timpul furtunii, valurile aruncă gunoiul pe plajă, pe de altă parte, turiştii lasă în urma lor deşeuri ...
Revenind acasă într-un orăşel mic situat nu departe de Graz, Sandra a privit documentarul „Plastic Planet” de regizorul austriac Werner Boote. Din documentar, ea a aflat că descompunerea completă a plasticului necesită foarte mult timp, totodată ritmurile de fabricare a produselor noi (circa 240 de miliarde kg pe an) sunt peste măsură de mari. Omenirea nu numai că în mod constant poluează solul şi oceanele, dar şi se otrăveşte .
În ciuda faptului că în Austria, reciclarea materialelor din plastic se efectuează foarte eficient, această ţară, la fel ca şi celelalte, este încă departe de idealul absolut: a evita complet poluarea mediului înconjurător cu produsele din petrol, deocamdată nu este posibil. Prin urmare, Frau Krautwaschl, a luat o hotărârea fermă că a venit timpul să ia parte activă, după măsura posibilităţilor, la salvarea naturii.
Sandra s-a decis la un mic experiment în cadrul familiei: să trăiască cel puțin o lună fără plastic. Prietenii spuneau: "Nimic nu va ieşi din aceasta!" Dar soţul ei, Peter Rabensteiner de 44 de ani, a sprijinit pe deplin decizia soției. Sandra a abordat iniţiativa cu toată seriozitatea și chiar a trimis lui Werner Boote, o scrisoare în care a descris planul ei, fără a şti că în curând aceasta se va transforma într-un nou stil de viaţă. La început, femeia tânără a scos din casă toate lucrurile din plastic până la ultimul căpăcel şi le-a înşirat lângă prag, pentru a arăta rolul pe care îl joacă plasticul în viața de uz casnic. Pe acest fundal pestriţat şi a fost făcută fotografia "istorică" a familiei Krautwaschl.
După aceea, Sandra a început să caute o alternativă rezonabilă la "lucrurile aruncate" și a început să folosească în gospodărie periuțe de dinți cu mâner de lemn, vase de aluminiu pentru lapte, a oferit copiilor jucării şi rechizite ecologice, depozitează alimentele în containere de metal, hârtie sau sticlă. În cazurile rare când totuşi este nevoie de lucruri din plastic, ea preferă să cumpere mărfuri second hand.
Peter Rabensteiner: "Eu şi familia mea încercăm să stăm departe de plastic. Cea mai mare problemă este că acest material de mult timp a pătruns în toate sferele vieții și se întâlneşte la fiecare pas. Desigur, noi nu intenţionăm să trăim în epoca de piatră și să abandonăm aparatele moderne de uz casnic sau vehicul, dar acasă şi în timpul cumpărăturilor putem să ne abţinem de plastic. Experimentul nostru s-a dovedit a fi un eveniment plăcut şi interesant! "
Vânzările de Crăciun sunt cu adevărat o "perioadă de plastic", consideră Sandra. Jucării, cadouri, decoraţiuni de Crăciun şi ambalaje nenumărate de toate culorile, dimensiunile şi formele au inundat orașele. Oamenii parcă în stare de ebrietate, sunt obsedați de consumul colectiv, în timp ce cineva mai sus pur şi simplu face afaceri pe seama lor. Sandra refuză să participe la acest lanț și alege ca cadouri pentru cei dragi ... bookcrossing! "Am ales 12 prieteni și 12 cărți preferate, pe care le voi înmâna cu condiția de a le partaja în fiecare lună cu alţii. În final, peste un an, fiecare va primi o duzină de cadouri prețioase - cărți bune, pe care le vom discuta apoi!"
Sursa: facepla.net