Viaţa în stil eco — Findhorn (Scoţia)
Viaţa în stil eco - Findhorn (Scoţia)
O jumătate de secol în urmă entuziaştii din întreaga lume au început să caute o alternativă a vieţii urbane pentru a păstra ecologia. În acest timp, în majoritatea ţărilor au apărut comunităţile oamenilor, care trăiesc fără a dăuna mediului înconjurător.
În 1962, când la Occident s-a răspândit mişcarea hippies, în Scoţia a fost înfiinţată Comunitatea Findhorn. Aceasta a fost organizată de două familii, care au cumpărat un mic teren de pământ şi un vagon pentru o casă şi au început să cultive pe nisip legume şi flori (spre marea surprindere a vecinilor).
Acum, de exemplu, în Findhorn produc panouri de încălzire solară a apei şi le vând în alte ţări. Şi pentru a ajuta orăşenilor să fie mai aproape de natură, eco-coloniştii oferă cursuri de agricultură şi de construire ieftină a caselor. Printre alte lucruri, Finhorne are o şcoală proprie, o brutărie, magazine de flori. Tot aici se produce caşcaval după reţetele vechi.
Comunitatea în Findhorn a devenit centrul educaţional şi spiritual al mişcării "New Age". În cadrul "educaţiei spirituale" a început să funcţioneze "Universitatea de lumină", care propune anual 200 de programe de instruire săptămânală. Comunitatea, de asemenea, găzduieşte conferinţe, traininguri şi seminare educaţionale cu organizarea călătoriilor la locuri sfinte. În 1972 comunitatea a fost redenumită în Fundaţia Findhorn, care la sfârşitul anilor 80 includea deja 300 de organizaţii participante. După cum se menţionează pe site-ul comunităţii http://www.findhorn.org în prezent Findhorn este terenul central educaţional şi instituţional al comunităţii, unite printr-o viziune pozitivă de perfecţiune spirituală şi unificarea omenirii". În afară de prelegeri cu privire la practicile oculte (astrashamanizm), în Findhorn au loc conferinţe pe temele psihologiei, sexologiei, sociologiei, precum şi despre metode de punere în aplicare a proiectelor specifice.
La sfârşitul anilor 80 pînă la mijlocul anilor 90 în Findhorn a fost realizat un proiect privind crearea structurii durabile, din punct de vedere economic, ecologic, cultural şi spiritual "Eco-sat". De la mijlocul anilor 90 au fost construite 40 de clădiri verzi, care au înlocuit furgoane iniţiale. Acest eco-sat este centrul unei reţele de proiecte ecologice de creştere rapidă (satul ecologic Network) la nivel mondial. Fundaţia Findhorn este fondatorul Reţelei Ecologice Mondiale - GEN (Global Ecological Network http://gen.ecovillages.org/). Prin urmare, Fundaţia gestionează şi finanţarea numeroaselor proiecte internaţionale de orientare ecologică.
Aşezările ecologice din cadrul unui proiect global, gestionat de Findhorn, sunt create în Europa (Olanda, Marea Britanie, Elveţia, Germania şi altele), Australia şi în diferite state din SUA. Dar aceste aşezări ecologice mai degradbă sunt centre metodice pentru studierea problemelor şi dezvoltarea principiilor organizării comunităţilor de tip rezervaţie.
Cu toate acestea, nu în toate ţările aceste comunităţi au o reputaţie impecabilă. Astfel, în Rusia aşezările ecologice au început activ să apare după cartea omului de afaceri Vladimir Megre "Anastasia". Biserica Ortodoxă Rusă a opinat că, ideile conţinute în ea contravin canoanelor ortodoxe şi a declarat pe toţi discipolii Anastasiei drept sectanţi.