ecology: ru md
Video prezentarea proiectul Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Viața la curtea domnilor Moldovei
 

 

Curţile domnitorilor Moldovei s-au aflat în cetăţile de scaun: Baia, Suceava, Iaşi. Aici locuiesc domnul şi familia sa, boierii, dregătorii şi slujitorii, curtea fiind şi reşedinţă domnească.

Curtea este locul în care se desfăşoară activitatea administrativă şi juridică a domnului şi unde se iau hotărîrile de natură politică, militară, fiscală. Aici domnitorul convoacă “Sfatul domnesc”, la care participă principalii dregători.

În afara curţii domneşti, domnul şi dregătorii săi obişnuiesc, ca şi suveranii apuseni, să petreacă anumite perioade de timp deplansîndu-se dintr-un loc în altul pentru rezolvarea problemelor administrative sau juridice locale. De aceea, unii domni construiesc reşedinţe pe moşiile care aparţin domeniului domnesc, Ștefan cel Mare fiind posesorul celor mai multe asemenea curţi locale: la Dorohoi, Hîrlău, Piatra Neamţ, Vaslui.

Domnul se înfăţişa supuşilor săi în toată strălucirea, cu sfetnicii şi dregătorii curţii, cu ostaşii lui credincioşi, cu suita de cărturari care scriau actele şi scrisorile.

Petrecerile şi vînătoarea constituie principalul mod de petrecere a timpului în afara treburilor politice. La aceste petreceri sînt întotdeauna prezenţi rapsozi şi cîntăreţi, de la un anume moment (după secolul al XV-lea) nefiind lipsiţi lăutarii.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Luni, 12 decembrie 2011
Vizualizări: 2059

Citiţi de asemenea

Stația interplanetară NASA/JPL Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) continuă să lucreze în numele științei pe orbita planet...
46
O pasăre isteață. Nu întotdeauna oamenii văd în păsări creaturi inteligente. Poate că ei nu cunosc prea bine păsările? A...
57
"Cel mai bun lucru din faptul că sînt vegetarian este că știu că nu fac rău animalelor. În al doilea rînd, am mai multă putere. Sînt mult mai puternic decît atunci cînd mîncam carne...
139
"Mi-ar fi plăcut să fiu vegan de la naștere. Este uimitor cît de nebun am fost în toți acești ani"...
146