«Viaţa la limită” după model olandez
"Viaţa la limită” după model olandez
În proiectul arhitectural “De la o viaţă bună” arhitectul olandez Arzhenu Reasu a vrut să arăte ce înseamnă să trăieşti la limită ... între oraş şi între sat, modernitate şi antichitate, urbanism şi pastorală. Ideea creativă s-a transformat într-un proiect original cu acelaşi titlu "Viaţa la limită” (Living on the Edge), care a atras atenţia sporită şi referinţe excelente ale frăţiei arhitecturale şi fanilor designului "verde".
Proiectul a fost implementat în construicţia casei la marginea orăşelului olandez Zutermeer, cea mai mare suburbie din Haga, unde priveliştea urbană trece armonios în câmpurile verzi şi spaţii deschise. Sarcina dificilă a arhitecturii a devenit combinaţia armonioasă a celor două extreme pentru a crea un cămin confortabil, care se bazează pe cele mai bune tradiţii de arhitectură olandeză autentică, "potrivită" cu elementele designului modern şi confortabil. În arhitectura tradiţională olandeză prevalează forme laconice cu acoperişuri de stuf, pereţi de piatră şi tencuială din lut, neîmpovărate de rafinament şi stil bombastic.
Cubism în sog de fân
În baza proiectului a fost luată o casă în formă cubică, care s-a înscris în mod organic într-un peisaj izolat al câmpurilor şi pajiştilor verzi, aflat în împrejurimile Zutermeera, permiţând să uităm complet despre cartierul urban cu o viaţă vibrantă şi plină de agitaţie, situat în apropiere.
Piatra, fân, lut
Elemente cheie ale clădirii au devenit o simplitate laconică de formă, soliditatea construcţiei şi expresia unei idei creative, care nu a permis casei să rămână lipsită de individualitate şi imperceptibilă. Tăria pietrii, textura delicată şi subţire a paiei, tencuiala netedă albă - cele mai bune împrumuturi din canoane ale arhitecturii olandeze, care s-au înscris perfect într-o privelişte pastorală şi s-au amestecat surprinzător de armonios cu toate farmecele modernismului.
Arzhen Reas nu a urmat orbeşte tradiţiile şi naturăleţea de dragul neobişnuinţei şi neasemănării, în detrimentul fiabilităţii şi confortului. Dimpotrivă, toate detaliile sunt bine gândite şi prevăzute. Paiul este folosit nu numai pentru acoperişuri, dar, de asemenea, pentru finisarea exterioară a pereţilor, creând o singură structură unică coerentă, în care pereţii treptat trec în acoperiş şi vice-verso.
Simplitatea şi caracterul deschis
Caracterul natural este clar vizibil şi în designul interior al casei, unde, de asemenea, domină materiale naturale, simplitatea şi caracterul deschis. Arhitectul s-a străduit să umple casa cu lumină naturală şi să oferă fiecărui locuitor al camerei o vedere superbă din fereastră, lucrul, care a fost realizat cu succes până la încăperi de baie. În timpul zilei casa este umplută cu lumina, care vine din ferestre, iar la noapte casa, la rândul său, oferă lumină împrejurimilor sale, strălucind ca un far printre peisaje pustii.
O mulţime de lumină şi de spaţiu
Comoditate şi funcţionalitate
Într-un garaj, ingenios ascuns în subsolul de soclu, puteţi să parcaţi maşina. Tot aici sunt două camere suplimentare de depozitare şi o scară, care duce în zona principală de locuit cu o bucătărie deschisă spatioasă, dotată cu tehnologii de ultimă oră. Uşile glisante larg deschise ies direct în grădină, unde puteţi organiza o cină în aer liber, vă relaxa, stând confortabil într-un fotoliu sau, ridicându-se pe platou, puteţi să vă bucuraţi de peisajul paşnic.
Eclectism raţional
În contrast cu case convenţionale, intrarea principală şi coridorul, separate de bucătărie de un paravan transparent, sunt spaţioase şi luminoase. De aici puteţi ajunge cu uşurinţă în baie, vicieu, încăpere de garderob sau să urcaţi la etajul doi, unde este situat dormitorul stăpânilor, o baie suplimentară şi trei camere pentru oaspeţi. Interiorul minimalist, care nu este aglomerat cu mobilier şi elemente decorative, în care se îmbină armonios toate idealurile de lux modern cu mobilierul tradiţional olandez din lemn, completează, cât se poate mai bine, spiritul eclectic al casei la limită ...
Sursa cu link-uri pe contemporist, arjenreas