Viata salbatica in mijlocul metropolei
Cand specialistii in protectia speciilor vorbesc depre o lume fara animale salbatice, ei dau drept cauze cele doua tendinte: extinderea oraselor mari si marirea suprafetei de teren cultivat. Asa ca poate parea surprinzator ca tot ei sa vina acum cu ideea ca aceleasi orase sa ofere solutia. Si nu este doar un plan, 6 orase au facut deja niste gesturi incredibile fata de animalele salbatice.
Daca pana acum specialistii se concentrau asupra zonelor izolate, virgine, acum ei incearca sa transforme curtile, terenurile virane, marginea drumurilor, in terenuri prietenoase pentru animalele salbatice. Astfel, ei sustin ca orasele pot, cu putin efort, sa le ofere un habitat pasarilor, fluturilor si animalelor mari sau mici. Asa ca intre metropola si zoopolis, iata o lista cu orasele care au inceput deja actiunea de imbunatatire a ecosistemelor urbane:
1.Singapore. In ultimii 30 de ani, primaria din Singapore a marit suprafata parcurilor, gradinilor si a creat numeroase habitate pentru o specie de maimute pe cale de disparitie. De altfel, autoritatile si-au declarat intentia de a face din metropola un „oras in gradina”.
2.Kampala, capitala Ugandei. In 2003, autoritatile de aici au pus la punct un plan de drenare a mlastinei Nakivubo si au construit o platforma industriala. Insa un studiu care a demonstrat ca mlastina curata in mod natural apa deversata prin canalele din jur a oprit proiectul initial. Construirea unui punct de tratare a apei ar fi costat municipalitatea 2 milioane de dolari pe an, prin urmare mlastina a fost declarata arie protejata.
3.Cei peste un milion si jumatate de lilieci cu coada care locuiescc prin colturile si crapaturile de pe Podul Congress Avenue reprezentau o pata pe obrazul orasului Austin, din Texas. Asta pana cand o campanie de protejare a lor i-a transformat in cea mai mare atractie a orasului. Acesta a dezvoltat o afacere bazata pe ecoturism care ii aduce 10 milioane de dolari pe an.
4.Sao Paolo este cel de-al treile oras ca marime din lume, cu cei 11 milioane de locuitori ai sai. Cu toate astea, pentru ca 21% din suprafata sa este acoperita cu padure tropicala, in oras traiesc pume, capibara, maimute urlatoare si alte 430 de specii de animale salbatice.
5.O dimineata buna la Cape Town poate sa le ofere observatorilor peste o suta de specii de pasari rare. Orasul este casa a numerosi pinguini, pescarusi, iar in port traiesc o colonie de foci si nenumarati rechini albi.
6.Raul Bronx, din New York City ajunsese, la sfarsitul secolului XX, un loc poluat, plin de resturi de masini, arcuri si gunoaie. Dar un efort amplu de curatare a refacut cele opt mile de maluri, permitand broastelor mici, anghilelor, starcilor sa se intoarca din nou acasa.
Refacerea tuturor acestor locuri le-a permis, sigur, animalelor salbatice sa-si faca un camin chiar in mijlocul celor mai mari orase. Dar nu este vorba numai despre asta; orasele au inviat, s-au umplut de povesti despre mici animale pe care locuitorii lor, copii sau adulti, le duc mai departe.