Vila din paie cu „reparaţie europeană”
Vila din paie cu „reparaţie europeană”
Locuitorii oraşului Kiev, Irina şi Alexei Kravcenco, au construit la ţară o casă ... din paie. Nu o colibă, din cauza lipsei de finanţe, ci o vilă cu două etaje din paie şi o reparaţie europeană excelentă. Ei nu au avut probleme cu achiziţionarea cărămizii şi ca totul să fie făcut ca la alţi oameni: Irina este directorul financiar al companiei Delta-sport, Alexei tot acolo lucrează ca contabilul-şef al liniei en gros, deci ei îşi pot permite construirea vilei convenţionale. Dar au dorit o casă specială. Pentru a trăi în armonie cu sine şi natura.
Prin urmare, în afară de alegerea paiului ca material de construcţii, Irina şi Alexei au decis să construiască casa, respectând principiile vedice de bază în construcţii, cum ar fi orientarea structurii privitor la părţile lumii, proporţiile, destinaţia şi amplasarea camerelor.
- Aceasta este casa noastră de instruire, - spune Irina, – numai construind-o, am înţeles de ce fel de casă avem nevoie. Scopul nostru este înfiinţarea moşiei în aşezarea noastră ecologică Kedrovka, o patrie mică pentru trei fii ai noştri.
- Moşia va fi, de asemenea, realizată din paie?
- Neapărat, deoarece tehnologia testată s-a dovedit să fie justificată pe deplin, în ciuda greşelilor comise. De exemplu, noi am folosit gips carton, care se utilizează numai în combinaţie cu calorifere de încălzire în fiecare cameră, pentru că el nu lasă să treacă căldura şi acumulează aerul rece. În plus, paia nu se combină cu spaţiul gol, iar între paie, unsă cu lut, şi gipscarton sunt 5-7 cm. Acest spaţiu este acum o sursă de frig şi un loc de a trăi al şoarecilor. Sau mansarda este o sursă de pierdere a căldurii, deoarece izolarea tradiţională a acoperişului (vata minerală şi polistiren) nu poate fi comparată cu baloturi de paie, căldura nu se păstrează aşa de bine. Finisarea unui astfel de spaţiu vid este mult mai scumpă, iar reparaţii şi întreţinerea acoperişului sunt dificile. Ar fi fost mai bine să facem etajul al doilea şi un acoperiş nerezidenţial, izolând tavanul cu baloturi de paie. Dar, în ciuda greşelilor admise, casa la capitolul termoizolare este mai mult decât competitivă.
Casele de paie nu sunt o noutate. Acestea au fost construite cu multe secole în urmă. În diferite părţi ale lumii. Şi construite în modul diferit. Una din variantele: paia amestecată cu lut şi umplută într-un cadru de lemn. După inventarea presei (presator) tehnologia de paie a atins o nouă etapă de dezvoltare. Procesul de ridicare a pereţilor pentru o casă de 100 m2 va dura 3-4 luni şi ceva timp pentru uscare, în funcţie de condiţiile climatice şi meteorologice. Baloturi de paie, de asemenea, fac posibilă înălţarea pereţilor în 3-4 zile şi ceva timp pentru tencuială, fără a lăsa paia deschisă pentru o lungă perioadă de timp. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
- Noi în casa noastră am supravieţuit cele mai grave îngheţuri - până la 30 de grade, - spune Irina - toţi vecinii în gerul bobotezei au plecat în oraş, în pofida încălzirii cu gaze naturale, dispozitivelor electronice şi radiatoarelor electrice. La ei pereţii au îngheţat complet. Iar noi, împreună cu copiii, am petrecut minunat timpul în afara oraşului. Am încălzit cuptorul. Paia reţine căldura mai bine, decât cărămida, de 4 ori şi mai bine, decât betonul, de 7 ori. Şi noi respirăm în casa de paie mai uşor: casa este realizată din materiale naturale.
În interiorul casei miroase a lemn şi a paie.
- Ce puteţi spune despre tărie şi rezistenţă la foc?
- De fapt, astfel de case stau mai multe secole, iar zidurile lor sunt rezistente la foc. Verificarea cu ajutorul testelor: zidul este ars de foc un timp oarecare. Un perete din baloturi de paie rezistă 45 de minute la o expunere directă la foc, tencuiala de var-ciment crapă şi se carbonizează, dar nu se aprinde. Astfel de indicatori sunt consideraţi suprarezistenţi la foc. Paia este unsă cu lut în interior şi exterior, iar lutul este un material rezistent la foc. În construcţii se utilizează paia presată, în brichete dense. Să aprinzi o brichetă nu este atât de simplu.
- În timpul iernii, apa se încălzeşte în cuptor, iar vara – de la soare.
Sistemul lucrează foarte simplu - pompa electrică pompează apa într-un rezervor montat pe fronton, iar apoi în altă capacitate, montată în cuptor. Vara apa se încălzeşte de la colectoare solare.
Pentru construcţia casei este mai bine să folosiţi paia de secară - nimeni n-o mănâncă, în agricultură paia de secară se utilizează ca aşternut pentru animale sau pur şi simplu se arde. În afară de caracteristici economice şi termice foarte favorabile, pe noi ne-a atras faptul că paia este o resursă rapid recuperabilă. Arborele are nevoie de 30 ani de creştere pentru a deveni material de construcţie, iar paia - timp de şase luni. În plus, proprietăţile de termoizolare a paiului reduc consumul gazelor naturale, deja epuizate în mod considerabil, sau al energiei electrice pentru încălzire.
Sursa: toloka.info cu link pe kedrovka.com.ua