Vinificatorii vor aprecia la justa valoare noua combină de recoltat de la "Agromașina"
În curînd companiile de vinificație vor putea strînge recolta cu combine de producție autohtonă.
Primul model de combină de recoltare a strugurilor este testat în prezent pe podgoriile țării noastre. Compania "Agromașina", care face parte din Concernul "DAAC-Hermes" a elaborat combina de recoltare a strugurilor "SVK-5", care e la fel de eficientă ca și cele mai bune combine analoage străine, numai că la prețuri mai mici. Special pentru această combină, Uzina "Hidroimpex" (Soroca), care face parte, de asemenea, din grupul de companii "DAAC-Hermes", a elaborat și a fabricat un sistem hidraulic unicat de acționare. Dezvoltatorii au prevăzut specificul reliefului, pe care cresc podgoriile și colectarea strugurilor cu o pondere minimă de pierderi, fapt de care s-a convins echipa de filmare a NOI.md.
Combina "SVK-5" are o serie întreagă de caracteristici utilitare, care o plasează în rînd cu acele utilaje ale unor asemenea producători mari precum: "New Holland", "Gregoire", "Pellenc" și alții. Combina Companiei "Agromașina" poate fi utilizată pe durata întregii perioade de recoltare. Aceasta poate fi folosită pentru recoltarea unor soiuri de struguri, cum ar fi: Muscat, Ottonel, Traminer, Pinot, precum și a soiurilor mai tîrzii: Cabernet, Rcațiteli. Distanța optimă pentru lucrul productiv al mașinii este de 600-800 de metri, ceea ce permite recoltarea, pe parcursul unei zile, de pe o suprafață de pînă la 6 hectare de podgorii.
Pentru ca combina "SVK-5" să poată funcționa la puterea maximă, trebuie să fie respectate anumite cerințe, îndeplinirea cărora va face procedura de recoltare a strugurilor mai eficientă. Așa deci, lungimea minimă a podgoriei trebuie să fie de 250 de metri, distanța între rînduri trebuie să fie mai mare de doi metri. În timpul unui schimb de lucru, se recomandă utilizarea combinei pentru recoltarea doar a unui soi de struguri, deoarece trecerea la colectarea altor soiuri va necesita timp pentru reglarea parametrilor mecanismelor de funcționare și va complica organizarea procesării materiei prime pentru vinificatori.
Cu ajutorul combinei "SVK-5" poate fi realizată recoltarea pe cîmpii și pe pante de pînă la 12 de grade, în cazul în care ciorchinii sînt situați la înălțimea de cel puțin 20-30 cm de suprafața solului, iar ca înălțime - la 180 cm. Acest lucru va permite recoltarea atît de pe podgoriile la care este folosit sistemul de cultură a viței de vie protejat, dar și de pe cele unde este aplicat sistemul neprotejat, dacă însă au fost pregătite corespunzător. Important este ca pe podgorii, pe tot traseul combinei, să nu existe restricții în ce privește înălțimea, adică linii electrice, arcade sau poduri, iar la ieșirea dintre rînduri, pe drumurile principale și auxiliare nu trebuie să crească pomi fructiferi, copaci decorativi și arbuștii.
Pentru prima dată combina pentru recoltarea strugurilor de producție moldovenească va fi demonstrată publicului larg la Expoziția "Moldagrotehnica", care va avea loc la "Moldexpo" la sfîrșitul lunii octombrie 2017.
S. A. "Agromașina" este unul dintre cei mai mari producători autohtoni de mașini pentru prelucrarea grădinilor și podgoriilor. Sortimentul de echipamente fabricate de companie include: cultivatoare, stivuitoare, combine pentru recoltarea fructelor din pomii fructiferi, pulverizatoare, remorci pentru automobile și tractoare, dar și semiremorci etc. S. A. «Agromașina», situată în clădirea № 21, pe strada Uzinelor din Chișinău, prestează, de asemenea, servicii de tăiere cu plasmă a metalului, de prelucrare mecanică și termică a metalului.
Sursa: noi.md