ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vizita guru-lui agrarian în Republica Moldova




Cel mai vestit agricultor din lume, Sepp Holzer, a vizitat țara noastră. Sepp Holzer sau cum el însuși se numește „agricultor montan”, pentru prima dată a vizitat ţara noastră la invitația companiei DAAC-Eco-Plant SRL. Acest fermier simplu este solicitat să susţină conferinţe în cele mai prestigioase universități din Europa și America. Reprezentant al afacerilor mici şi în același timp milionar care gestionează cu succes proiecte majore prin toată lumea. Spre exemplu, oferă consultaţii miliardarilor Swarovski (Scoția), Principesei din Liechtenstein (Spania), către Guvernul din Ecuador. În proiectele sale, Holzer exclusiv prin mijloace auxiliare şi cu un buget redus, transformă deșerturi, mlaștini și alte terenuri sterpe în livezi în floare, care nu necesită o îngrijire suplimentară.

 

Grădina Edenului în munți

Sepp Holzer consideră că cheia succesului şi a unei vieţi fericite rezidă în atitudinea competentă faţă de natura şi o viaţa în armonie cu ea. "Cel mai important lucru nu este petrolul sau gazele, ce se vor epuiza. Cel mai important lucru este modul de prelucrare a pămîntului. Oare ţineţi minte că plantele se dezvoltă într-o simbioză naturală și nu au nevoie de fertilizare, irigare şi mijloace de protecție? Datorită acestui fapt se economiseşte mult efort și resurse".

Fermierul a transformat gospodăria agricolă a părinţilor, Krameterhof, situată în Austria Alpină, într-un Paradis înfloritor, unde cresc kiwi şi alte fructe tropicale, deși austriecii numesc această zonă Siberia locală. Temperatura medie anuală nu depăşeşte 4,5 C°, iar vara poate cădea zăpadă. În ciuda acestui fapt, astăzi în Krameterhof pe 1 km pătrat se dezvoltă cea mai mare diversitate de viață vegetală și animalieră din Austria. "Oamenii pur și simplu nu cred că acolo, atît de sus, poate să crească ceva, - spune Sepp Holzer, - pe o suprafaţă de 50 de hectare, diferenţa între altitudini verticale constituie 400 de metri. Cînd am primit pămîntul de la părinți, a fost considerat , ca fiind cu un potențial scăzut şi am plătit impozitul funciar la o rata scăzută. Însă, eu am schimbat complet terenul. Am creat terase, am plantat pante cu arbuști și arbori fructiferi, acum am destule furaje pentru animale și destule produse alimentare pentru mine. Acolo unde a fost posibil, am construit lacuri și iazuri. În total, am 72 de rezervoare acvatice. Solul primeşte umezeala.. .. Plantele - căldură de la pietre. Aici se coc fructe, cresc diferite culturi cerealiere și acum partea distractivă: după ce am reuşit să transform pămîntul meu într-o grădină în floare şi în baza exemplului meu au fost scrise 14 teze, inspectoratul fiscal a reevaluat terenul meu. Acum aceste terenuri cu destinaţie agricolă, avînd un sol fertil, sunt considerate înalt productive şi impozitul a crescut de 10 de ori, iar vecinii mei continuă sa plătească o taxă redusă. Eu nu am putut ataca hotărîrea Inspectoratului Fiscal". Apropo, în baza activităţii lui Holzer, inspectoratul fiscal a introdus în registru, culturile agricole care au nevoie de subvenţii.

La moşia lui Holzer, animalele trăiesc liber în natură și se alimentează cu o parte din recolta abundentă. Tot acolo sunt utilizate abilităţile naturale ale animalelor. De exemplu, porcii sapă solul: se presară momeala pe un teren care trebuie să fie arat: boabe de porumb şi porcii sapă terenul, apoi acesta este semănat cu culturile cerealiere, legume, încă o dată se aruncă boabe de porumb şi porcii boroană solul. Aici volumul de muncă se termină.

În iazuri sunt crescute (cu hrană naturală, fără îngrăşăminte și tratament) diferite tipuri de pește: nisetru, păstrăv, știuca, şalău, crap, etc. Acest lucru se datorează formei naturale a iazurilor. Aici există un ciclu natural. Plantele mor și servesc ca hrană pentru diferite microorganisme, viermi, melci, care la rîndul lor, hrănesc mormolocii; broaştele mature se întorc în iaz și devin hrana pentru păstrăv, știucă, etc. Cheltuielile de muncă ale proprietarilor se reduc doar la un pescuit de calitate excelentă. De asemenea, în gospodăria lui Holzer cresc multe plante medicinale.

 

Bogăţia Moldovei

Vizitînd pentru prima dată Republica Moldova, Sepp Holzer a declarat că țara noastră este frumoasă și are un potențial mare, care din păcate, nu este utilizat. "Moldovenii, fără să-şi dea seama, trec peste o comoară. Pămîntul corect cultivat este un capital real. Aveţi atît de mult sol fertil. Acum cel mai important lucru, constă în una dintre cele mai grave greşeli comise faţă de natura - a restabili echilibrul acvatic. În Republica Moldova 2/ 3 din rezervoarele acvatice sunt gata pentru folosire, ele doar trebuie să fie astupate dintr-o parte şi folosite corect". O altă greşeală pe care a indicat-o dnul Holzer: plantaţii de monoculturi. "Fiecare plantă produce un element nutritiv propriu. Există o diversitate de plante în care acestea se hrănesc reciproc cu toate substanţele necesare. Dacă va fi respectată această regulă, atunci vom obţine un produs de calitate, de asemenea, cel mai ieftin în producţie și cel mai valoros. În monocultură, totul este într-o concurență unul faţă de altul. Şi este doar o chestiune de timp, atunci cînd această concurenţă va cauza apariţia diferitor boli. Exploatarea naturii aduce rezultate rapide și se pare că va dura mult timp. Dar, se produce un furt de la copiii noștri. Ei vor obţine solul contaminat, cu un randament minim. Şi pe urmă? O devastare completă, moartea pădurilor, secarea, pierderea apelor și ca consecință, incendii și dezastre naturale”.

Monocultura nu este o cooperare a oamenilor cu natura, ci invers. Cineva vrea să crească doar rapiță, altul - doar porumb. Astăzi lumea are nevoie de oameni cu un mod de gîndire care este în plin acord cu natura. Trebuie să învățăm să "înţelegem natura", limba și legile ei. Pe 1 hectar de pămînt, eu pot crea toate condițiile necesare pentru întreţinerea unei singure familii. Puteți alcătui un astfel de plan frumos, care va avea totul necesar: grădini, piscine, protecția naturală împotriva incendiilor şi vîntului. Am văzut în ţară multe livezi abandonate, animale singuratice legate cu un lanţ, ce erau într-o stare de stres, în soare, fără apă. Acest lucru este inadmisibil". Preşedintele ONG-ului LuRenOm, Alexandru Sainsus (co-organizator al evenimentului), a menţionat că folosind metodele lui Holzer, putem transforma țara noastră, într-un timp scurt: "Sepp Holzer a demonstrat nu doar o nouă metodă. Ne-am convins că este o altă lume, o noua atitudine faţă de pământ".

Holzer, a declarat într-o conferință de presă că a făcut o mulţime de descoperiri, dar refuză să le breveteze. Obiectivul său principal este să vorbească deschis cu oamenii.

 

Europa dă greş

Jurnaliștii moldoveni au întrebat oaspetele străin, de ce metodele lui nu sunt utilizate în procesul de producţie a mărfurilor pe o scară largă în Europa? "Ei greşesc. Situația în sectorul agricol din Europa este deplorabilă. Fermierii sunt în mod administrativ conduşi într-un impas. Restricțiile permanente, instrucţiunile ce ţin de dezvoltarea gospodăriilor agricole duc la faptul, că fermierii renunță la agricultură, vînd terenurile şi se mută în orașe. Agricultura devine neprofitabilă”. Care este problema, eroarea? „Problema principală constă în faptul că oamenii au uitat cum să comunice cu natura, poluează solul cu chimie, produc produse în masă și primesc în schimb bani puţini”.

În Uniunea Europeană, pământul a fost exploatat pînă la ultimul grad. Grecia, este o țară frumoasă, complet falimentară. Portugalia ... Aproape toate țările mor. Uitaţi-vă cum se face economia acolo. Ceea ce se întîmplă cu ele, nu este o noutate, acest lucru putea fi prezis cu cîțiva ani în urmă! La ei are loc o exploatare foarte puternică a naturii: chimia, mecanizarea avansată, țăranii au devenit sclavi pe propriul pămînt. Cît priveşte cheltuielile, acestea devin tot mai mari și mai mari. Și acest lucru se produce peste tot în întreaga lume: sunt puse în vînzare sate întregi! În Spania, de exemplu, mai mult de 80% din ferme sunt falimentare! Și acele subvenții pe care le primesc astăzi fermierii de la UE, sunt de fapt, reparaţia pagubelor rezultate din utilizarea necorespunzătoare a resurselor funciare.

Dar, din păcate, oficialilor europeni le este greu să se adapteze la cerinţele actuale. Ei nu-și dau seama că agricultura monoculturilor a fost inventată de om, ci nu de natură. Cu 20-30 de ani în urmă eu nu am fost cel mai vestit ţăran, ci un agricultor cel mai amendat, care încălca legile. Pentru că tot ce făceam era interzis.

Însă, toate metodele mele pot fi folosite. De exemplu, am un cîmp de 1000 ha. Eu pot crește acolo grîu. Trebuie doar să fac o plantare mixtă, să semăn trifoi alb, morcov sau condimente. Atunci cînd grîul crește la 20 de centimetri, eu mai efectuez o însămînțare. Grîu crește până la o înălțime de 1,2 metri şi umbreşte alte plante, care cresc mai lent, deoarece cerealele cresc mai repede și sunt mai înalte. Atunci cînd grâul se coace, vine combina. Fermierul lasă înălțimea de tăiere de 20 cm, strînge roda de grâu. Plantele semănate adăugător rămân neatinse. Ele începe să crească şi să se coacă în mod activ. După 2-3 săptămâni, pe acelaşi cîmp, puteţi să nu mă credeţi, dar am strîns o recoltă de grîu şi de asemenea salata, condimente și ridichi. Apoi eu singur aleg ce să fac cu acest cîmp. Pe el pot paşte animalele, pot recolta legume. Sau pot trece cu un cultivator şi voi obține îngrășăminte organice". Sepp Holzer consideră că pământul este un dar al naturii şi țăranii înșiși ar trebui să-l prelucreze și să nu-l vîndă cetăţenilor străini. „Cred că nu trebuie să vindem țara, ci să prelucrăm înşine pământul, să atragem tineretul cointeresat".

Sepp Holzer este un fermier austriac, teoretician și practician de permacultură. El s-a născut în 1942 în familia unui fermier. De la o vîrstă frageda a manifestat interes pentru agricultură. La 8 ani a crescut un cais la o altitudine de 1300 de metri. Cînd Sepp a împlinit 19 ani, tatăl său i-a predat gospodăria Krameterhof.

La început, pe Sepp Holzer îl însoțeau eșecurile. Metodele adoptate în agricultura tradiţională s-au dovedit a fi inacceptabile pentru o fermă situată în munţi. Lui Holzer, nu i- a fost frică să experimenteze. De exemplu, a încetat să taie pomii fructiferi și i-a plantat în crăpăturile dintre stînci. Plantele mai bine suportau iarna înzăpezită şi crengile nu se rupeau. Și în nișele dintre pietre se crea o microclimă. Holzer a început să construiască creste deluroase și grădini cartere. Culturile leguminoase au fost semănate pe pante artificiale cu o altitudine de pînă la 1 m. La baza crestelor se puneau deșeuri din lemn, care reţineau umezeala și de asemenea, datorită căldurii generate de procesul de putrefacţie, contribuiau la menținerea unei temperaturi ridicate a solului.

Experimentînd pe terenul său, Holzer a încălcat în mod repetat normele de gospodărire a fermei din Austria. El a trebuit să plătească cîteva milioane de shillings pentru sancțiuni penale. Astăzi, Sepp Holzer este considerat unul dintre fondatorii de permacultură. El se pronunţă categoric împotriva agriculturii cu monoculturi, utilizării pe o scară largă a substanțelor chimice și împotriva politicii agricole europene, dlui nu acceptă subvenționarea fermierilor, constrîngeri în activitatea lor. Oponenții săi principali sunt oficialii europeni, companiile chimice și farmaceutice. Sepp Holzer a scris cîteva cărți care au fost traduse în zeci de limbi.

Permacultura este proiectarea și crearea sistemelor ecologice autonome în agricultură. La baza ştiinţei lui, stă utilizarea durabilă a resurselor naturale, în special, a celor acvatice, refuzul la agrochimice și îngrășăminte, cu excepția celor organice, policultura ecologică, crearea simbiozei din diferite plante, întreţinerea animalelor în condiții maxim apropiate de natură. Adepţii permaculturii se adaptează la condiţiile locale de peisaj şi nu ezită să facă careva modificări, inclusiv în sistemele lor agricole și clădirile rezidențiale.

În curînd, în Republica Moldova va fi înființat primul centru de permacultură dezvoltată de fermierul Sepp Holzer, care prevede dezvoltarea agriculturii ecologice. Proiectul va fi implementat de compania DAAC- Eco-Plant SRL și destinat să fie un model de gospodărie exemplară. Pe o zonă de 1 hectar va fi dezvoltat un spațiu necesar pentru o viață deplină, necesară unei familii. Probabil, lansarea proiectul-pilot va avea loc în primăvara anului viitor.

 

Autor: Olga Marcenko

 

 

Sursa: ko.md

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 06 noiembrie 2012 15:35
Vizualizări: 3148

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
67
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
63
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
154