Vladimir Garaba despre inițiativele ecologice ale lui Vasili Chirtoca: "Timp de patru ani în Chișinău se poate produce o revoluție de mediu"
Președintele Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba a dat un interviu pentru ecology.md despre cooperarea cu actualul candidat pentru funcția de primar al Chișinăului, Vasili Chirtoca, despre perspectivele orașului în caz de o atenție sporită a autorităților față de problemele de mediu, precum și despre posibilitatea de a crea așezări ecologice în municipiu.
- Oare se poate face o schimbare majoră în municipiu pe durata unui singur mandat al primarului, adică pe parcursul a patru ani, cu condiția că la putere va veni un om, pentru care grija pentru mediu este un factor prioritar?
- Da, sunt sigur că în această perioadă este posibil de a produce o revoluție în orașul nostru. Însă așa ceva este posibil doar cu un plan bun pentru refacerea mediului, pe care încă nu-l avem. Multe organizații și fonduri străine sunt gata să ne ofere un sprijin semnificativ pentru astfel de măsuri, inclusiv și sprijin financiar. Dar lipsa unor strategii clare descurajează potențialii parteneri. Fără inițiative locale nu are rost să ne așteptăm de oarecare ajutor. În scopul de a pune în aplicare o serie de proiecte propuse de organizația noastră nu avem nevoie de fonduri mari, e necesară doar bunăvoința autorităților, dar nici acest sprijin nu-l primim.
Străzile murdare resping turiștii
- Se vorbește mult despre cum să facem capitala noastră un adevărat oraș european, să atragem turiștii, dar vorbele rămân vorbe. Ce, în opinia dumneavoastră, împiedică promovarea unor astfel de inițiative? Ce ar trebui să facem pentru ca europenii să vină la odihnă în țara noastră?
- Pentru mulți dintre concetățenii noștri conceptul de "ecologie" sună ca ceva îndepărtat și nu prea însemnat. Dar pentru locuitorii din Europa această problemă este o prioritate. Și dintr-un oarecare motiv noi nu înțelegem că una din cauzele pentru care la noi nu vin turiștii este faptul că avem o țară murdară. Gunoiul de pe străzi, de pe marginile drumurilor, gunoiștile în parcuri - toate acestea nu se mai observă de noi, suntem deja obișnuiți. Dar străinilor toate aceste le sar în ochi, pentru că la ei nu există așa ceva. În țările UE ceea ce se consideră normal pentru noi, la ei s-ar considera ca o stare de urgență. Și acești oameni noi veniți cred că dacă în stradă avem atâtă murdărie, înseamnă că și apa la noi nu e bună, și că produsele sunt lipsiți de valoare ... Despre ce fel de vacanță se poate gândi persoana atunci când simte o amenințare pentru sănătate?! De aceea nici nu vin. Și putem vorbi mult și bine, și chiar argumenta că aici, în Chișinău, de exemplu, avem într-adevăr un sistem bun de purificare a apei, și că după indicatori individuali de puritate suntem chiar înaintea altor țări, dar este greu să schimbi prima impresie. Și într-adevăr, în vacanță omul vrea să i se odihnescă ochii, să se bucure de priveliști noi, iar aici avem numai gunoi peste tot!
Ei bine, și apa la noi nu este curată chiar pretutindeni. Conform studiilor de mediu, Moldova ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește contaminarea apelor subterane. Circa 90-95% din fântâni și izvoare sunt poluate. Adăugați drumuri proaste și aerul poluat cu gaze de eșapament din mașini vechi - și rezultatul este clar. Astfel starea mediului este un punct foarte important pentru dezvoltarea turismului. Dar toate acestea necesită activități planificate și bine gândite. Și în aceste sens este absolut necesar sprijinul resurselor administrative.
Problema râului Bîc
- Acum este larg înțeles că starea râului Bîc este atât de jalnică, încât trebuie să facem ceva urgent. Cum apreciați inițiativa autorităților în această privință?
- În ceea ce privește amenajarea râului, orice abordare ar trebui să fie foarte ponderată, pentru că râul reprezintă un sistem complex și aici nu există nici un detaliu minor. Prin urmare, toate lucrările de acest fel trebuie să treacă neapărat o evaluarea și expertiză ecologică pentru a înțelege de unde provine problema. Decizia de a aprofunda albia nu va rezolva nimic. Râul s-a împotmolit nu din cauza că albia s-a înnămolit, ci, dimpotrivă, a albia s-a înnămolit deoarece râul s-a împotmolit. Acum câțiva ani, împreună cu Vasili Chirtoca am făcut o expediție pe râul Bâc. Atunci am elaborat o hartă detaliată pe care se arătau locurile unde există probleme. Împotmolirea râului este legată de faptul că mai multe izvoare din care se alimenta, sunt acum blocate cu baraje. Astfel au fost create iazurile artificiale, proprietarii cărora beneficiază de cultivarea peștelui, dar este absolut ilegal. În jurul mai multor afluenți se află terenurile agricole arabile, iar dacă solul nu este protejat de plantații perene, el se spală de ploaie, albia se înnămolește și apoi se usucă. Conform rezultatelor studiului nostru, trebuie să acționăm chiar acum, și atunci de-a lungul anilor râul se va reabilita. Măsurile punctiforme nu vor da nici un rezultat. Și astfel ideile de a amenaja spații verzi pe malul Bâcului sunt doar un populism. Este necesar să salvăm râul în sine, și numai apoi să-l amenajăm.
Poluarea aerului cu gaze de eșapament
- Ați atins un alt subiect sensibil pentru oraș - poluarea aerului. Cum putem rezolva această problemă?
- Organizația noastră teritorială, împreună cu DAAC Hermes și Asociația importatorilor autorizați de autoturisme au elaborat un proiect de regulament și de hotărîre a guvernului cu privire la introducerea normelor pentru mașini, care sunt importate în țară. Am lucrat din greu împreună cu domnul Chirtoca, a primit aprobare de la Ministerul Mediului și Inspectoratul Ecologic de Stat, am făcut multe lucrări de analiză, am luat în considerare toate nuanțele juridice. Documentul a fost gata pentru adoptare de către guvern. Dar eforturile noastre au fost în zadar. De fapt, documentul poate fi aprobat și acum, pentru că nu s-a schimbat nimic nici în ceea ce privește poluarea aerului, nici în cauzele care stau la baza acestei poluări - numărul mare de mașini vechi pe drumurile municipiului. Introducerea standartelor Euro-4 ar îmbunătăți semnificativ situația mediului în capitală și în Moldova, în general. Și din nou avem nevoie de bunăvoința autorităților, de aceea este atât de important - cine vine la putere. Sunt foarte mulțumit de faptul că domnul Chirtoca a inclus acest moment în programul său electoral. În cazul victoriei sale la alegeri, și organizația noastră și multe alte ONG-uri cu plăcere îi vor oferi sprijin și privind problemele de poluare a aerului, și privind reabilitarea râului Bâc.
Probleme ONG-urilor
- Cum ați evalua nivelul actual de sprijin a ONG-urilor de către autorități?
- În Europa este bine acceptat de a acorda sprijin societății civile și asociațiilor non-guvernamentale din partea statului. La noi bugetul de stat nu prevede astfel de posibilități. Dar la nivelul bugetelor ministeriale astfel de posibilități există - Ministerul Mediului, Ministerul Educației, Tineretului și Sportului au posibilități financiare pentru a sprijini astfel de proiecte. La nivel de municipiu există Fondul Ecologic Urban. Dar, de fapt, sprijinul este unul foarte neînsemnat. Și, de asemenea, o mulțime de întrebări provoacă opacitatea de distribuire a acestor fonduri. Acele ONG-uri care s-au dovedit a fi într-adevăr eficiente aproape că nu au primit nici un sprijin, dar unelor organizații nou create și necunoscute au fost alocați bani. Un fapt care cu siguranță provoacă îndoieli.
Așezări ecologice în municipiul Chișinău
- În ultimul timp în Moldova ia avânt mișcarea așezărilor ecologice. Oamenii încep să înțeleagă că unitatea cu natura este benefică pentru sănătatea și starea psihologică, și chiar ajută la stabilirea unor contacte mai strânse între părinți și copii. Dar pentru a asigura un nivel normal de confort, locuitorii acestor așezări au nevoie de locuri de muncă, și cele mai multe oferte pentur locuri de muncă există totuși în Chișinău. Ce vă gândiți despre ideea de a crea o rețea de așezări ecologice în jurul orașului. Pentru ca oamenii să poată trăi mai aproape de natură, și să lucreze în capitală?
- Desigur, pe deplin sprijin această idee. Și după cum știu, domnul Chirtoca este, de asemenea, un susținător fervent al așezărilor ecologice. În suburbia municipiului sunt construite multe vile și fazende, dar nu cred că sunt o soluție bună, deoarece mediul este sub atac. În aceste zone casele au apă curentă, dar despre canalizare nimeni nu s-a gândit. Și în loc de recrearea unui mediu sănătos, se contaminează apele subterane. Așezările ecologic presupun o altă abordare față de natură. Și există posibilități pentru a crea astfel de așezări și în municipiu. Am dezvoltat un regulament privind eco-sate și chiar am introdus un punct privind instituirea unei așezări în apropierea capitalei în planul urban, care a fost dezvoltat în 2007. Dar acesta nu se realizează. Iarăși, avem nevoie de sprijinul resurselor administrative, un sprijin de care nu avem parte.
Este o idee mare, pentru că oamenii care trăiesc în astfel de așezări, gândesc în amploare, aduc un nou mod de gândire pentru restul populației, o altă atitudine față de natură și lume, în general. Sper că la aceste alegeri oamenii vor fi pe deplin responsabili pentru votul său. Și, în sfârșit, la putere în municipiu vor veni oamenii care gândesc strategic și sunt capabili să schimbe situația într-o direcție nouă.
Catruc Valerii