ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vom ajuta păsărilor să supravieţuiască iarna



Vom ajuta păsărilor să supravieţuiască iarna

 

Grăsimea subcutanată este sursa principală de energie, care ajută păsărilor să îndure foamea de iarnă. Datorită hranei intensive toate păsările cu sosirea vremii reci cresc în greutate. Ţesutul gras acumulat este valoros pentru a  asigura păsările migratoare cu combustibil suplimentar. Din acest motiv, mai multe păsări care migrează spre o climă mai caldă, se hrănesc intensiv în săptămâna precedentă de zbor. Pentru păsări care iernează, acumularea grăsimii subcutanate este condiţia primordială pentru supravieţuire în timpul de frig extrem, atunci când hrana este limitată şi păsările menţin cu greu temperatura optimă a corpului.

La o iarnă prelungită locurile de hrănire naturală a păsărilor sunt  adesea acoperite cu zăpadă. Troiene şi crusta de gheaţă impenetrabile fac inaccesibile rezervele de alimente ascunse. Lipsite de posibilitatea de a face rezerve de grăsime, păsările pierd dramatic în greutate şi pier din cauza frigului. Păsările sunt mai vulnerabile în perioada a cea mai mică activitate - pe timp de noapte. În aceste ore, păsările stau la repaus. Scăderea semnificativă a temperaturii aerului pe timp de noapte şi lipsa de aprovizionare energetică împiedică schimbul de căldură cu mediul înconjurător, care la păsări în vremea rece este încetenit. Unele specii pot consuma grăsimea subcutanată foarte repede – până la  75% într-o noapte geroasă, deci fără o hrănire suplimentară, ele nu pot să supravieţuiască. De aceea alegerea locurilor pentru iernat a păsărilor este în mare măsură cauzată de prezenţa locuinţelor umane. În apropierea aşezărilor umane hrana este mai variată şi mai satisfăcătoare, şi, prin urmare, şansele de a supravieţui ierna sunt mult mai mari.

În Rusia, începând cu 2002, Uniunea de protecţie a păsărilor din Rusia, în mod regulat, întreprinde acţiuni al căror scop este de a ajuta păsările să ierneze. Nu a făcut excepţie şi anul curent: ca de obicei, evenimentul rus eco-cultural „Hrăniţi păsările!” a fost lansat  la 12 noiembrie, ziua lui Zinovie piţigoiul. Oamenii credeau că anume în sărbătoarea piţigoilor păsările zboară mai aproape de locuinţele umane, salvându-se de foame şi de frig.

 

Vom ajuta păsărilor să supravieţuiască iarna


Organizarea unei hrane satisfăcătoare pentru păsări s-a început în toate rezervaţiile şi parcurile naţionale ale ţării. Este deosebit de importantă participarea omului în a doua decadă a lunii ianuarie şi februarie, până în primăvară. În această perioadă cea mai mare parte din stocuri de fructe, seminţe şi fructe de pădure este deja consumată sau a devenit improprie pentru consum, păsările mor de foame. Şi  resturile de la masa dvs. pot salva o mulţime de vieţi de păsări. În zonele dens populate ale magapolisului cu merindele diferite puteţi atrage câteva specii de păsări - vrăbii, piţigoi, porumbei, ciori. În parcuri de hrană se vor bucura coţofene, ţicleni, ciocănitoare, gaiţe şi altele. Toate aceste păsări au nevoie de hrană dimineaţa devreme, ceea ce înseamnă să umpleţi jgheaburi în avans, de cu seară.

 

Vom ajuta păsărilor să supravieţuiască iarna


Hrana preferată a aproape tuturor păsărilor sunt alunele zdrobite. Aceste boabe, bogate în calorii şi nutritive, oferă păsărilor înfometate multe grăsimi vegetale. De asemenea, ornitologii recomandă să adăugaţi în dieta aviară de iarnă seminţe crude de floarea-soarelui, untură nesărată şi carne. Neapărat vor ajuta păsărilor să  supravieţuiască  iarna nuci, seminte de dovleac şi de harbuz, fulgi de ovăs, seminţe de mac, fructe uscate de păducel şi măceş, conuri, fructe proaspete sau uscate, tărâţe de grâu, fărămituri de pâine de grâu, bucăţi de aluat şi de coacere (în special, cu conţinut ridicat de grăsimi). Vor atrage păsările şi mici cadouri sub formă de viermi şi insecte. Acestea pot fi cumpărate la un Zoo magazin, precum şi un amestec de cereale special pentru papagali şi canari, dar este mult mai uşor de găsit la bucătărie orice rămăşiţe de terci de ovăz sau caşcaval uscat. Vor fi utile chiar rămăşiţe de crupe. Acestea se amestecă cu unt sau margarină şi se prăjesc uşor într-o tigaie – va ieşi un ospăţ pe cinste pentru prieteni înaripaţi. Dar, în nici înr-un caz, să nu hrăniţi păsările cu alimente sărate sau cu pâine de secară şi "gri" – tulburarea gastrică în vremea rece ameninţă păsările cu moarte sigură.

 

Vom ajuta păsărilor să supravieţuiască iarna


Dacă în locurile voastre se găsesc  lebede, raţe şi gâşte sălbatice, pregătiţi pentru acestea cartofi (fierţi sau prajiţi) şi puneţi-le aproape de apă. Păsările consumă bine terci de ovăz  cu legume crude sau fierte,  seminţe  încolţite - de orz , grâu şi ovăz.  Este mai bine să hrăniţi păsările de apă de mai multe ori pe zi.

Hrănirea zilnică a păsărilor în timpul iernii - nu este doar o contribuţie semnificativă la salvarea numeroaselor specii, dar, de asemenea, o mare oportunitate pentru observarea faunei sălbatice, una dintre cele mai importante modalităţi de a învăţa copiii o atitudine atentă faţă de toate organisme vii. Hrănirea neregulată poate provoca moartea păsărilor obişnuiţi cu alimente.

 

Vom ajuta păsărilor să supravieţuiască iarna

 

În 1906 la 1 aprilie a fost semnată Convenţia Internaţională pentru Protecţia Păsărilor. Din acestă vreme ziua de 1 aprilie nu este doar sărbătoarea glumelor, ci şi Ziua Mondială a păsărilor, care găseşte un ecou în sufletele adevăratelor iubitori de natură vie.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 08 decembrie 2010 14:28
Vizualizări: 12613

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
208
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
324
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
435
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
291