ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vopsea naturală - de 10 ori mai ieftină

Un articol cu experiență practică personală. Cînd a fost ultima dată cînd v-ați vopsit casa? Anul acesta am simt prețul vopselei. Și, în același timp, am simțit cum sistemul... ne „protejează” de cunoștințe inutile și cîștigă din asta.

Mi-am propus să vopsesc casa, care are deja 6 ani și, în același timp, atelierul și casa pentru oaspeți. Pînă nu au devenit sure. Și am început: borcan după borcan, ceva nu ajungea, ceva nu se potrivea. Drept urmare, vopseaua a fost a doua cea mai mare cheltuială din acest sezon - 20 de mii de ruble.

Am hotărît că nu are nici un sens să investești în nesemnificativ. Cu atît mai mult că vopseau o poți face și singur. Mai calitativă, în orice cantitate și foarte ieftin!

Pentru prima dată am aflat despre vopsea de acasă de la prietenii din Kovceg – ei așa și-au vopsit casa. Au trecut cîțiva ani și am înțeles. În continuare sînt informații de la ei.

Bună ziua, Vadim!

Iată compoziția finlandeză pe care am folosit-o și rețeta pentru prepararea sa. De unde am copiat-o - nu-mi mai aduc aminte.

Rețeta finlandeză de vopsea:

făină de secară sau grîu - 720 g,

sulfat de fier - 1560 g,

sare de masă - 360 g,

pigment de calcar uscat - 1560 g,

apă - 9 l.

Secretul, așa cum spun ei, constă în respectarea strictă a tehnologiei de preparare a compoziției finlandeze. În primul rînd se pregătește pasta. Se ia făina, se adaugă treptat apă rece pentru a aduce făina la consistența unei smîntîni groase. Restul de 6 litri de apă se adaugă în formă caldă. Acum pasta se filtrează și se pune pe foc.

Amestecînd în continuu, se adaugă sare, apoi sulfatul de fier, pigmentul calcaros uscat. Acum, se toarnă restul apei (fierbinte) pentru a obține o compoziție de vopsea.

Se aplică pe suprafețe cu o perie în două straturi. Se cheltuiește 300 g pentru un metru pătrat. Dacă casa sau lemnul au fost vopsite anterior cu vopsea în ulei, aceasta trebuie curățată în totalitate. Nu este nevoie de grund. Lemnul, prelucrat cu soluția finlandeză, poate sta fără a fi reparat pînă la 20 de ani.

Se știe că casele vopsite cu vopsea în ulei nu permit bine aerul să treacă. Compoziția nu are acest dezavantaj.

Experiența noastră:

Am citit această rețetă și am decis să o încercăm. Sulfat de fier nu se mai vinde în magazine (sau trebuie să cauți foarte mult), în schimb l-am găsit la o piață din Moscova. Cu siguranță, el este la unele baze.

Un mare mister pentru noi a fost „pigmentul de calcar”. A trebuit să-l căutăm puțin mai mult. La început a trebuit să înțelegem ce-i asta, ca să putem explica vînzătorilor (toți ca și unu, întrebau: „Calcar?” - „Nu” - „Cretă?” - „Nu, este pigment. Calcaros.” - „Dar ce-i asta?”)

După cum sugerează și numele, pigmentul este un aditiv care stabilește culoarea amestecului. Aparent, înainte de pigment era un produs obișnuit. Cel mai adesea, este lut colorat măcinat mărunt. Aceasta este poate cea mai bună și cea mai ecologică opțiune. Eu de exemplu, aș evita pigmenții pe bază de oxizi de crom (verde) și așa mai departe.

Pînă la sfîrșit am găsit o bază în suburbia Moscovei care vindea pigmenți.

Cînd am avut toate ingredientele, noi, conform rețetei, am pregătit vopseaua. Am înfășurat găleata cu o pătură și am vopsit casa cu amestecul fierbinte, folosind perii obișnuite.

Notă.

1. Dacă pe casă există elemente din lemn cărora doriți să le lăsați culoarea naturală din lemn, nu le atingeți cu vopsea: de la sulfatul de fier lemnul se va întuneca imediat. Sub vopsea acest lucru nu se vede, dar dacă este spălată, atunci acolo lemnul va avea o culoare cenușie (la fel ca scîndurile vechi neacoperite).

2. Pălăriile cuielor galvanizate vor pierde stratul de zinc (fierul este recreat din sulfat de fier, oxidînd zincului. Deci puteți să nu cumpărați cuie zincate, ci simple din fier, sînt mai ieftine).

3. Aveți nevoie de vreme însorită în timpul vopsirii și de cîteva zile după aceasta.

4. Pe timp de ploaie, de peretele umed te poți murdări puțin. Ne liniștim cu faptul că pereții casei au fost construiți nu pentru a te freca de ei sub ploaie :) (există o compoziție cu adaos de olife: se spune că ea nu murdărește).

5. Au trecut deja 7 ani (pentru 2014), vopseaua se ține. În locurile unde peretele a fost udat cel mai mult de ploaie, a apărut efectul de transparență și s-a pierdut puțin din culoare. Dar în schimb poate fi văzută textura lemnului și acest lucru creează un aspect frumos. Cu toate acestea, pe vreme uscată, peretele arată mai frumos decît pe timp umed.

6. Vopsirea casei cu două etaje, cu dimensiunea de 6x6 m în două straturi a costat 260 r. (iar cea mai mare parte a prețului am cheltuit-o pentru pigment).

Vadim Karabinski

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329