Vor fi oare moşii în regiunea Krasnodar?
Prim-vicepreşedintele Adunării Legislative din regiunea Krasnodar, preşedinte al Comisiei pentru politica agrară şi piaţa de consum, Petrenco I.M., a organizat o conferinţă de presă pentru mass-media, pe marginea proiectului de lege regională "Cu privire la moşiile din satele mici din regiunea Krasnodar".
- În prezent teritoriul regiunii Krasnodar, este o zona foarte atractivă cu o creştere economică bună. Astăzi se investeşte. Se dezvoltă regiunea Krasnodar, coasta Mării Negre, centrele raionale. Dar, cît priveşte aşezările rurale mici, aici realizările sunt mult mai mici, - astfel a început întîlnirea cu jurnaliştii Petrenco I.M. - Din 1202 de sate mici existente pe teritoriul regiunii (cu o populaţie mai mică de 1000 de persoane) 148 sunt "problematice", cu alte cuvinte, pe cale de dispariţie. Pentru a depăşi această tendinţă negativă, a fost elaborat proiectul de lege regională "Cu privire la moşiile din satele mici din regiunea Krasnodar".
Cauzele de stingere ale aşezărilor: distrugerea în perioada crizei economice din anii 90, a întreprinderilor industriale majore şi a infrastructurii sociale legate de acestea, exodul de tineret, care în căutarea locurilor de muncă s-a îndreptat în oraşe şi centrele raionale, îmbătrînirea populaţiei.
Scopul principal al documentului: crearea condiţiilor pentru a atrage oamenii înapoi la sate. Şi pentru a realiza acest lucru este necesar de a crea locuri de muncă, a-i ajuta în construcţia locuinţelor, a încuraja oamenii să dezvolte în localităţile mici întreprinderi de producţie şi să întemeieze familii.
La pregătirea proiectului de lege, parlamentarii din Kuban, au folosit experienţa regiunii Belgorod în ceea ce priveşte crearea moşiilor, precum şi experienţa statului Belarus privind fondarea agro-oraşelor.
Ca urmare, după prima lectură, proiectul de lege include următoarele măsuri pentru a atrage forţele noi în localităţile rurale mici.
1. Alocarea în arendă, prin concurs a terenurilor de pămînt cu o suprafaţă 0,5- 5 hectare, cu o ulterioară cumpărare în proprietate gratuită.
2. Acordarea de ajutor la efectuarea lucrărilor de construcţii (cumpărarea) a locuinţelor, la o rata de 70% din costul estimat.
3. Acordarea de beneficii sociale suplimentare pentru dezvoltarea moşiei la naşterea celui de al doilea copil (500 mii de ruble), al treilea (700 de mii), etc.
4. Asigurarea legislativă a întreprinderilor mici din partea statului.
- Este important, - a subliniat Petrenco I.M., că dreptul de a pretinde la toate măsurile de ajutor din partea statului pentru înfiinţarea moşiilor din mediul rural, îl au doar antreprenorii mici.
Este vorba de oamenii care prin activitatea lor pot cu adevărat să reînvie punctul local: să organizeze o producţie, asigurîndu-se cu lucrul şi eventual, alte persoane. În consecinţă, la concursul pentru alocarea terenului de pămînt, solicitantul trebuie să prezinte printre alte documente şi planul de afaceri.
Conform rezultatelor concursului, va fi încheiat un contract social, care conţine o listă de activităţi care trebuie să fie îndeplinite de către cîştigător, precum şi procedura de prezentare a dărilor de seamă privind utilizarea terenului de pămînt şi construcţia moşiei, responsabilitatea pentru eşecul sau executarea necorespunzătoare a contractului.
Deocamdată această lege a trecut doar prima lectură. În viitorul apropiat se planifică organizarea audierilor parlamentare cu implicarea experţilor şi de asemenea, producătorilor agricoli mici, pentru a discuta împreună cu legislatorii diverse prevederi din proiectul de lege în cauză.
Serviciul de presă al Adunării Legislative din regiunea Krasnodar
Sursa: vpomestie.ru