ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Vulcanii




Vulcanii sunt printre cele mai puternice forțe ale naturii. O singurǎ erupție a unui vulcan poate fi comparatǎ cu forța a o mie de bombe nucleare. Vulcanii sunt ȋnvǎluiṭi ȋntr-o ceaṭǎ de intrigi şi mister. Ȋn timp ce toṭi vulcanii sunt forṭe distructive periculoase, fiecare vulcan ȋn parte este diferit şi oferǎ frumuseṭe ȋn felul sǎu. Ȋn acest articol vor fi prezentaṭi unii dintre vulcanii mai neobişnuiṭi.

Insulele Hawaii au fost formate de cǎtre 5 vulcani diferiṭi: Kohala; Mauna Kea; Hualalai; Mauna Loa; Kilauea. La ora actualǎ, 4 din cele 5 insule sunt inofensive pentru localnici (excepṭie fǎcând insula formatǎ de vulcanul Kilauea, vulcan ce este ȋncǎ activ).

ВулканыJaponia ȋnsǎ deṭine o insulǎ vulcanicǎ ȋn care ȋntreaga populaṭie locuieşte ȋntr-un superb crater vulcanic. Ȋn urmǎ cu doar câteva sute de ani, jumǎtate din populaṭia insulei a fost ucisǎ de cǎtre o erupṭie, dar farmecul misterios al craterului a atras ȋnapoi populaṭia. Această insula, numitǎ Aogashima, este aproape imposibil de accesat – porturi foarte rare şi riscante, iar cǎlǎtoria cu elicopterul este de asemenea foarte periculoasă. 

Vulcanul Kelimutu, localizat ȋn insula Flores, Indonezia, este un alt vulcan ce oferǎ un fenomen extrem de rar. Vulcanul ȋn sine nu este fenomenul ȋn acest caz, ci cele 3 lacuri formate ȋn craterul sǎu. Apa din fiecare lac are o culoare diferitǎ (verde, roşu şi albastru), iar pe parcursul anului aceste culori se schimbǎ ȋntre ele, astfel vulcanul 3devenind o mare atracṭie turisticǎ ȋn ultimii ani. Cauza exactǎ a modificǎrilor de culoare nu este ȋn totalitate cunoscut, dar oamenii de ştiinṭǎ susṭin cǎ gazele eliberate de vulcan ȋn lacuri interacṭioneazǎ cu mineralele din apǎ ȋn diferite moduri ce cauzeazǎ aceste schimbǎri.

Вулканы

Вулканы

De asemenea, tot ȋn Indonezia, lângǎ vulcanul Ijen, existǎ un gaz  “ciudat” ce iese din pǎmânt, chiar lângǎ lacul format ȋn craterul vulcanului, gaz ce oferǎ minerilor o oportunitate unicǎ de a extrage sulf, printr-un proces avansat, datorat unor serii de conducte ceramice.

Un nou vulcan a fost descoperit recent ȋn oceanul Pacific, numit Tamu Massif, acum considerat cel mai mare vulcan de pe planetǎ, cu o suprafaṭǎ egalǎ cu cea a statului tamu-massif-map-02New Mexico. Un vulcan de o asemenea mǎrime ar putea schimba radical ȋntreaga suprafaṭǎ a planetei ȋn cazul unei erupṭii. Acest vulcan, fiind recent descoperit, ridicǎ de asemenea un semn de ȋntrebare: Ce altceva se gǎseşte sub suprafața oceanelor?

Se poate presupune cǎ uriașa cantitate de cenuşǎ eliberatǎ anual de vulcani este dǎunǎtoare, dar, de asemenea, aceasta poate avea şi un rol pozitiv: cenuşa vulcanicǎ oferǎ substanṭe nutritive pentru sol.
 

Вулканы

Вулканы

Вулканы

Вулканы

Вулканы

Вулканы

ABONAȚI-VĂ
Luni, 18 noiembrie 2013 15:35
Vizualizări: 5870

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
184
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
298
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
418
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
282