ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Walkers sunt mai sănătoşi decât fanii fitnessuluiWalkers sunt mai sănătoşi decât fanii fitnessului


Walkers sunt mai sănătoşi decât fanii fitnessului (walker – pieton în limba engl.). Savanţii de la Universitatea Alberta din Canada consideră că obişnuitul mersul pe jos poate fi mai eficace decât exerciţiile fizice până la sudoare în sala de gimnastică. Efectuând o investigaţie, ei au descoperit ca mersul pe jos este mai bun pentru inimă şi mult mai uşor pentru antrenament.

Oamenii de ştiinţă au invitat 128 de voluntari cu un stil de viaţă sedentar şi cu ajutorul lor au comparat două programe de antrenament: exerciţii tradiţionale în sala de gimnastică şi mersul pe jos.

Pentru a face acest lucru, voluntarii au primit podometre şi programele lor de formare au fost ajustate astfel, încât volumul de energie cheltuită să fie similar.

(Pedometrul este un dispozitiv portabil şi electronic, care numără paşii făcuţi de om – trad.)

 Grupului de plimbători  a fost propus să sporească treptat numărul paşilor trecuţi, încercând să le aducă până la 10 mii pe zi. La sfârşitul studiului participanţii la experiment au fost capabili să treacă până la 9221 de paşi, îndeplinind astfel 92% din program.

După şase luni de antrenament cercetătorii au descoperit că starea de sănătate a "pietonilor" voluntari a devenit mai bună, decât cea a participanţilor angajaţi într-un program de fitness. De exemplu, tensiunea arterială sistolică a participanţilor mersului pe jos a scăzut cu 9%, în timp ce la persoanele implicate în exerciţiile fitness - doar cu 3%. S-au produs nişte schimbări pozitive în funcţia pulmonară şi la nivelul de absorbţie a oxigenului. În plus, cercetătorii au remarcat că subiecţii experimentului mergeau pe jos cu plăcere şi numărau paşii cu ajutorul  pedometrului, încercând treptat să sporească norma zilnică.

"Oamenii pot folosi un pedometru la domiciliu şi „ colecta” paşii necesari pe parcursul zilei, - spun autorii studiului, - fără nici un fel de călătorii şi cu un minim de eforturi planificate".  În plus, chiar disponibilitatea unui pedometru impune omul să se mişte mai mult.

 

 

Sursa: zdorovo.ua

 

Sâmbătă, 22 octombrie 2011
Vizualizări: 1381

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
66
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
374
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
511
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
380