Waterboxx – un nou sistem de reabilitare a pădurilor în regiunile secetoase
Această invenție permite creșterea plantelor în condiții extreme. Chiar și în pustiul Sahara supraviețuiesc 90% din plante și necesită doar 50 de litri de apă. În ultimii 5 ani, această instalație a permis plantarea a 55 de mii de copaci pe sectoare uscate.
Cercetătorul olandez Peter Hoff a fabricat o instalație Groasis Waterboxx. La prima vedere, aceasta seamănă cu o uscătorie pentru legume și fructe fără capac. Instalația permite creșterea copacilor și arbuștilor în locurile fără apă și transformă pustiul în oază. În 2010, publicația Popular Science a declarat sistemul Waterboxx drept invenția anului.
Waterboxx — este un incubator ce colectează apa din roua de noapte și precipitațiile rare, după care alimentează planta un timp îndelungat. Containerul previne evaporarea apei și protejează rădăcinile de soare și rozătoare, menține o temperatură constantă la rădăcini, fapt ce le permite copacilor să crească. Datorită Groasis Waterboxx, planta nu mai are nevoie de a săpa o groapă specială – rădăcinile se ală în siguranță.
Cum funcționează Waterboxx.
Waterboxx dezvoltă rădăcinile plantelor și astfel permite creșterea pădurilor noi.
Sistemul constă dintr-un corp cilindric, în care se află 15 litri de apă, iar capacul sub formă de con permite colectarea apei în interior. În cazul unor precipitații abundente, instalația are o supapă, ce permite evacuarea surplusului de apă. Fiecare container are spațiu pentru plantarea a doi copaci.
Fiecare butaș este fixat în interiorul containerului cu ajutorul unui substrat textil sau din carton, iar umezeala pătrunde la rădăcină prin sistemul capilar. Acest fapt îi permite plantei să crească încet, dar continuu, și să se dezvolte.
În ultimii 5 ani, sistemul Waterboxx a fost implementat cu succes în cinci sectoare secetoase, pustiuri și cariere abandonate cu suprafața totală de 65 ha, iar rata de supraviețuire a plantelor era de 80-90%, deși anterior, acolo nu se prindeau nici 5% din copaci.
Creșterea plantelor era monitorizată cu ajutorul dronelor, ce scanau sectoarele cu ajutorul termovizoarelor. Astfel, au fost crescute peste 25 de soiuri de copaci și arbuști și a fost sporită biodiversitatea în regiunile practic lipsite de viață.
Primul prototip a fost confecționat din plastic, însă acesta a fost înlocuit cu carton, fapt ce a redus considerabil costul producției.
În perioada de testare au fost plantați peste 55 de mii de copaci, fiind utilizate peste 20 de mii de instalații Waterboxx. Acum se poate spune că instalația poate fi utilizată pe scară industrială.
Sursa: rodovid.me