ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Belarus se desfășoară o acțiune de susținere a construcției moșiilor de familie (VIDEO)

 

Planul cu denumirea convențională „Moșiile de familie”, a fost susținut în premieră și făcut public în presă de către șeful statului Belarus și vicepremierul Mihail Rusîi. Esența acestui plan este crearea condițiilor în centrele raionale din Belarus pentru cei care doresc să trăiască și să-și dezvolte afacerile în locuri ecologic pure ale țării, în să savureze în liniște toate bunurile, pe care le oferă natura. Mulți doresc să revină la sate, unde, anterior trăiau părinții lor sau preferă să fie mai aproape de natură. Mișcarea a obținut o rezonanță largă.

Drept rezultat, intră în vigoare baza normativă, ce le permite cetățenilor țării să procure pămînt, să ia credite pentru utilizarea tehnicii, tehnologiilor, comunicațiilor și zootehniei.

Despre faptul cum a fost posibili acest lucru, noi sîntem gata să le relatăm adepților acestei mișcări din Moldova. În prezent, nu se știe cifra exactă a adepților moșiilor de familie din Moldova, iar în Belarus 570 de proprietari de asemenea moșii au obținut susținerea șefului statului Alexandr Lucașenko.

Istoria moșierilor belaruși

Tinerii din așezarea Zvon-gora au pregătit proiectul de lege „Cu privire al moșiile de familie. Proiectul este detaliat și a fost elaborat de juriști profesioniști. Totodată, a fost elaborată o notă informativă.

Toate aceste documente au ajuns în diferite instanțe. În afara hîrtiilor, au fost expediate și 30 de mesaje electronice. De la administrația președintelui, pînă la diferite ministere și departamente. Și aceste scrisori au avut efect. Funcționarii s-au interesat într-atît de această temă, încît Alexandru din moșia Zvon-gora a fost sunat acasă de către secretarul adjunctului vicepremierului Mihail Rusîi. A urmat o întîlnire și prezentarea moșiei. Iar după încheierea ședinței cu vicepremierul Belarusului, s-a anunțat că guvernul intenționează să implementeze ideea moșiilor de familie în proiectul existent „satul viitorului”.

Apoi a urmat vizita oaspeților de rang înalt pe moșia Zvon-gora. Locuitorii așezării s-au pregătit minuțios de această vizită. Interesul de bază a statului în această situație a fost făcut în felul următor. În Belarus sînt foarte multe sate părăsite. Sînt teritorii fără locuitori. Statul suportă cheltuieli enorme pentru a ara toate acestea.

Apoi moșia a fost vizitată de o comisie formată din autoritățile locale, presă, condusă de consilierul președintelui. Se interesau de toate: de grădini, de gospodării, ne nașterile acasă, de albini, copturi. Localnicii i-au întîmpinat pe oaspeții importanți cu cîntece, gustări și participare vie.

Așa a avut loc un salt comun, în mișcarea de promovare timp de 17 ani a ideii pentru moșiile de familie, în baza legislativă a Belarusului.

Echipa evcology.md îi felicită pe toți adepții din Belarus cu acest eveniment important. Ne bucurăm pentru voi! Fiți fericiți și trăiți în prosperitate pe pămîntul natal.

Anna Kunț

 

Citiţi de asemenea

Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
74
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
174
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
66
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
118