ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Moldova se creează o minune! (FOTO)

În Moldova, în apropiere de satul Varnița, este implementat primul și, deocamdată, singurul proiect de restabilire a echilibrului natural în locul unei foste cariere de nisip și prundiș.

Se părea că pe acest teren recultivat de 40-50 de ani nu poate crește nimic, atît de sărac era. Dar s-a dovedit că minunea este posibilă. Pe un sol aproape infertil au înflorit plante, mușețel, levențică, s-au prins puieții. A apărut primul iaz, în care înoată pești, iar suprafața lui este înfrumusețată de nuferi. Pînă la finele anului 2017 va fi finalizată construcția altor trei lacuri. Și acesta e doar începutul. Ulterior, aici vor fi create cîteva moșii ecologice experimentale, unde ca fi creat un spațiu ecologic pur. Jurnaliștii de la NOI.md nu au putut să nu viziteze această oază.

Vechea carieră

Fosta carieră a fost umplută cu un sol sărac. Bonitatea solului aici este foarte mică, deoarece un strat de sol este de doar 20-30 cm, iar sub el se află lut și nisip. Adică, practic, nu există un strat fertil. Însă conducerea companiei DAAC Hermes a decis să încerce să restabilească solul și echilibrul ecologic al acestui teritoriu după metoda lui Sepp Holzer, care este autorul și consultatul internațional în domeniul agriculturii ecologice.

Sepp Holzer a vizitat Moldova și a fost în acest loc. După ce a văzut condițiile de aici, el a spus că terenul este destul de complicat, deoarece se află la înălțimea de 100 de metri deasupra Nistrului, care curge alături. Totuși, în opinia lui Holzer, acest teritoriu poate fi valorificat, deoarece el a creat lacuri chiar și în deșert.

Cînd am venit pe teritoriul viitorului VIO-parc, lucrările de construcție a cascadei de lacuri erau în toi. Nici nu ne venea să credem că, în 2014, aici era pur și simplu un cîmp sărac.

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

Au apărut și dealuri sub formă de terase din partea de nord și nord-est a lacurilor, create din pămîntul obținut la săparea acestora (construite de asemenea, după proiectul lui Sepp Holzer).

- Aici este imposibil să ai izvoare, iar precipitațiile în țară, din cauza schimbărilor climatice, sînt slabe. De aceea, a fost luată decizia de a avea o alternativă pentru apă, relatează managerul pepinierei, Andrei Cambur. Primul lac a fost construit în 2015. Deși diferiți specialiști locali ne speriau că noi nu vom reuși să reținem apa din lac, chiar și hidrologii cu experiență aveau dubii că acest lucru este posibil. Însă lacul există. Fundul lacului a fost construit fără utilizarea polietilenei și altor materiale artificiale, cu ajutorul unei tehnologii speciale, elaborate de către ecologistul entuziast din Austria Sepp Holzer. Noi am pompat apă din Nistru (printr-o conductă) o dată și timp de trei ani, am mai pompat apă de trei ori, deoarece vine suficientă apă și sub formă de precipitații. Ea nu pleacă. Totodată, această apă este utilizată pentru irigare. Pierderile sînt în limitele normei, deoarece la o temperatură înaltă are lor evaporarea și filtrarea. Dar totul e făcut după o tehnologie care s-a justificat pe deplin. În prezent are loc construcția altor trei lacuri. Lucrările vor fi finalizate la 31 decembrie.

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

De ce avem nevoie de lacuri artificiale

La o distanță de 10 m de apă se simte răcoarea. Apropierea de apă oferă aer umed plantelor, contribuind la dezvoltarea lor și formarea imunității împotriva buruienilor și dăunătorilor.

- Potrivit teoriei lui Sepp Holzer, orice teritoriu trebuie să aibă apă, continuă interlocutorul. Potrivit teoriei lui, 10% din teren trebuie să constituie apa. De exemplu, noi avem aici 27 ha, deci trebuia să avem un lac de 3 ha. Deoarece pe acest sector bate mereu vîntul, biroul de proiectare a lui Sepp Holzer a adoptat decizia ca în loc de un iaz mare să fie construită o cascadă de iazuri mici cu suprafața totală de peste 6 hectare, amplasîndu-le pe teritoriul terenului. Ele sînt legate. În primul iaz a fost plasată o conductă, care trece în al doilea, iar din acesta – în al treilea, apoi în al patrulea etc. Fiecare iaz va alimenta întreg terenul. În viitor acest fapt va reduce cheltuielile pentru irigarea plantelor, deoarece se schimbă umiditatea aerului, se creează un microclimat favorabil și plantele încep să huzurească.

Deoarece lîngă fiecare iaz crește un deal cu terase din partea vîntului, acest fapt va permite reducerea puterii vîntului. Deoarece pentru crearea dealurilor a fost folosit solul săpat la construcția lacurilor, în primul rînd, el nu a trebuit evacuat. În al doilea rînd, au fost create dealuri necesare pentru apărarea împotriva vîntului. Acesta are un efect negativ asupra plantelor și solului, mai ales în perioada rece a anului, deoarece vîntul, gerul și arșița îl usucă precum un foen. Totodată, dealurile cu înălțimea de 12 m sporesc suprafața pentru plantarea culturilor din contul formării teraselor și utilizării văilor.

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

В În primul lac deja este pește – crap, cosaș, sînger, șalău, cîțiva somoni și bibani, raci, creveți de rîu. Se preconizează procurarea de lini și poate și alte soiuri de pește. Au fost plantați nuferi pentru decor și pentru filtrarea apei. Cu frunzele lor ele purifică apa și constituie o protecție pentru puiet. Apropo, peștele nu este hrănit aici, el trăiește în condiții naturale, deoarece autorii proiectului încearcă să intervină cît mai puțin în procesele naturii.

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

Primle plantări

Odată cu construcția lacurilor a început și înverzirea, or cu cît mai multă verdeață este, cu atît de mai bine e pentru pămînt, climă și oameni. În 2014 au fost plantate primele culturi. Plantele, de asemenea, au fost sădite după metoda lui Sepp Holzer.

Potrivit lui Andrei Cambur, nu sînt plantate special monoculturile, doar totul împreună. Aici cresc pere, vișine, caise, mere, cireșe, pomușoare, copaci de pădure (arțari, stejari, tei, mesteceni, frasini, salcîmi…), pentru că plantele interacționează între ele și se protejează de diferite boli și diferiți dăunători. Copacii mai înalți îi protejează pe cei mai mici de diferite fenomene negative ale naturii. Acum o lună a fost pus în funcțiune sistemul irigării prin picurare pentru copacii plantați, pentru că la temperatura de 40°C și mai sus ei se prind greu. A fost aduse și paie pentru mulcire. Datorită acestei metode, se creează o protecție favorabilă de soare și fenomene negative.

Primele plante au fost crescute în propria pepinieră, care timp de doi ani s-a extins pe o suprafață de 8 ha. Se acordă preferință soiurilor moldovenești de copaci. Stejarul, frasinul, arțarul sînt adaptate la condițiile noastre și nu necesită o îngrijire specială la etapele inițiale. În pepinieră au fost semănate semințe de porumbele, de stejar, nuc negru. Deja sînt rezultate – propriul material săditor, care în toamnă va fi utilizat pentru înverzirea dealurilor. Totodată, semințele de cetină au fost procurate în SUA, pentru ca pe viitor în pepinieră să fie diferite soiuri de conifere. Cînd se va ajunge la nivelul de producție industrială, ca apărea material săditor și pentru vînzare.

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

În afară de copaci, au fost sădite și vii (soiuri de masă și tehnice – poate va fi preparat și propriul vin) și pomușoare – agriș și coacăze negre.

- Deocamdată ne dezvoltăm, dar în curînd vom începe să lucrăm mai intens cu semințele noastre, să cumpărăm cîte ceva, sporind diversitatea plantelor și înmulțindu-le, relatează Andrei Cambur. În prezent se construiesc două sere, unde va fi și un atelier de altoire. Acum noi creștem legume pentru angajați. Cînd teritoriul va fi amenajat, el va fi deschis pentru vizitare. Vom propune fructe și pomușoare angajaților DAAC Hermes și oaspeților noștri, deoarece proiectul nostru este unul social. Oamenii vor veni aici să se plimbe și să-și culeagă singuri recolta (cîntărit-plătit). Noi nu utilizăm chimicale și îngrășăminte minerale, la noi totul e natural. Totul crește firesc. În parc s-a pus accentul pe permacultură (în traducere din engleză – agricultura permanentă), ceea ce presupune implicarea nonviolentă în procesele naturale, într-un sistem unic.

Anul acesta am început să creștem materie primă pentru fabrica Viorica Cosmetic, în urma procurării căreia, în 2012, s-a născut ideea VIO-parcului. Am cules romaniță, levănțică. La anul viitor intenționăm să extindem suprafața pentru plante medicinale. Spre exemplu, pentru lavandă – pînă la un hectar. În afară de mușețel și gălbenele vom semăna salvie, urzică, brusture, hamei și alte plante, ce vor fi alese de specialiștii de la Viorica Cosmetic. Ei comandă plantele și florile necesare pentru producere și noi le creștem în condițiile unei zone ecologice unice. Intenționăm să plantăm și trandafir bulgăresc pentru a fabrica ulei eteric. În viitorul apropiat, pe acest teritoriu va fi creată o bază industrială de producere a extractelor din plante și o bază științifică de studiere a proprietăților plantelor și beneficiilor lor asupra sănătății omului. În primul rînd, în scopuri cosmetice și medicale.

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

В Молдове создаётся чудо! (+Фото)

Așezarea ecologică

Președintele companiei DAAC Hermes, Vasili Chirtoca, împreună c partenerul său Igor Șcerbinschi, a planificat acest proiect drept o așezare ecologică. Spațiul ecologic curat trebuie creat nu doar datorită neaplicării chimicalelor. Aici trebuie să fie crescute doar semințe nemodificate a legumelor, plantelor medicinale, precum și puieții moldovenești de copaci fructiferi și pomușoare, de aceea noi colectăm semințe care erau tradițional crescute în Moldova. Iată din acestea cu imunitate puternică şi utile pentru om se formează baza materială a întreprinderii Viorica Cosmetic. În prezent cea mai mare fabrică de cosmetice din ţară colectează plante şi flori din păduri şi de pe cîmpii, existînd pericolul unui deficit de materie primă. VIO-parcul are menirea să rezolve această problemă.

Cu timpul va fi creată o aşezare unde, precum am menţionat mai sus, va fi amplasată o subdiviziune ştiinţifică a fabricii care se va ocupa cu studierea diferitor componenţi naturali asupra pielii omului. Tot acolo va fi creat şi un centru turistic, care va organiza excursii prin parc. Vor fi construite un hotel cu sală de conferinţe, precum şi cîteva moşii de cîte un hectar ale viitoarei aşezări ecologice, pe al cărei teritoriu turiştii vor putea trăi în sînul naturii, alimentîndu-se cu fructele naturale ale plantelor, precum şi să participe la crearea noilor preparate cosmetice. Se preconizează deschiderea unui muzeu al „antichităţii”. Deoarece pe teritoriul aşezării malul Nistrului este abrupt, conducerea companiei DAAC Hermes intenţionează să ajungă la o înţelegere cu autorităţile locale pentru a construi o trecere spre rîu.

Acesta este modelul VIO-parcului-1. Ulterior, DAAC Hermes va construi pentru Viorica Cosmetic VIO-parc-2, deja pe un teritoriu de 300 ha în centrul Codrilor Moldovei. Terenul deja a fost procurat...

Mai jos puteți urmări și planul general al proiectului elaborat împreună cu Sepp Holzer:

Чудо, которое создается в Молдове (+Фото)

Чудо, которое создается в Молдове (+Фото)

Continuați aici: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 02 septembrie 2017 9:47
Vizualizări: 1242

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
81
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
76
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
157