În ospeţie la aşezarea ecologică „Blagodatnoe” de lîngă oraşul Volgodonsk
Aşezarea moşiilor de familie „Blagoadatnoe” din raionul Volgodonsk, regiunea Rostov, ne-a întîmpinat cu bucurie, într-o zi însorită, în persoana locuitorilor care s-au mutat cu traiul lîngă rîul Sal. Rîul Sal cu apă puţin salină, înconjoară moşiile cu un nod pitoresc de la sud, spre nord, ademenindu-i mereu pe localnicii şi oaspeţii aşezării „Blagodatnoe”. Aşezările se gruprează cître trei şi au cîte o intrare comună în rîu pentru scăldat.
În drum spre aşezare
Imediat ce cotiţi de pe traseu pe drumul spre aşezare, ajungi într-un tunel viu din crengile copacilor şi frunzele arborilor de pe marginea drumului. Drumul e acceptabil, cu lungimea de aproape 30 de kilometri. Oamenii ajung pînă la aşezare cu maşinile sau cu autobuzul pînă în satul vecin şi merg câţiva kilometri pe jos. Unii locuitori vin din oraş cu bicicleta, pe scutere. Precum am realizat ulterior, tunelul verde este doar una dintre atracţiile locului, pe care le-am văzut în timp ce mergeam spre „Blagodatnoe”. Am devenit martori ai splendorii stepelor fantastice ruseşti. În depărtare se înşirau dealuri expresive, iar în apropiere ne salutau movilele. Aici, oamenii locuiesc de căteva milenii, fapt demonstrat de movilele lăsate în urma lor (sec.3-4 î.e.n.). Aşezarea moşiilor de familie „Blagodatnoe” este amplasată în locul conacelor şi livezilor, unde ulterior s-a format satul. Apoi, localnicii au fost strămutaţi în anii 70 (în perioada comasării localităţilor) în satul vecin, iar ăn anul 1985, pămînturile au fost oferite pentru grădinărit.
Aşa, în baza unei asociaţii de grădinărit (din 300 ha de pămînturi erau prelucrate doar 11 ha), în 2005, a apărut aşezarea moşiilor de familii „Blagodatnoe”, unde oamenii veniţi din oraşele ruseşti, au început să-şi realizeze visele – să organizeze moşii de familie. Noi am văzut locuitori de toate vîrstele, începînd cu copiii şi încheind cu bătrînii. Am văzut familii unite şi tineri, în căutarea jumătăţii.
La Blagodatnoe
În cadrul așezării sînt amenajate 26 de terenuri. Numărul familiilor ce participă la proiectul moșiilor de familie „Blagodatno” din raionul Volgodonsk din regiunea Rostov a trecut de zece. Se nasc copii. Căteva familii locuiesc aici permanent. Avem senzația că acești tineri, care trăiesc în așezarea moșiilor de familie „Blagodarnoe” cunosc bine pămîntul și știu să o prelucreze nu după cărți, ci din propria experiență. Iar pămîntul le oferă daturi și căldură. Nici incendiile, nici gerurile, nici seceta nu vor mai constitui un pericol, deoarece moșiile din „Blagodatnoe” deja au intrat în faza dezvoltării durabile și a propriilor sisteme ecologice. Crînguri verzi, ronduri decorative și compoziții din copaci și flori, curățate și aranjate, nu cedează în fața analogilor lor din grădinile botanice din orașe. Însă fiecare așezare are particularitățile sale. Moșierii sînt oameni deschiși…Le place să primească oaspeți și îi așteaptă, îi întîmpină cu curiozitate. Doar copiii se joacă într-o parte. Ei au jocul lor, mișcarea lor: la alergat, la scăldat.
La „Blagodatnoe” există un teritoriu comun, un hambar comun, drumuri comune. Toate celelalte se află în forma de proprietate a locuitorilor. Deseori, este o variantă de răscumpărare a terenurilor în proprietate. O parte dintre terenuri este privatizată și poate fi răscumpărate/ procesul se află în faza de perfecționare în practică.
Moșiile
Apicultorul de succes Vladimir Medvedev și-a oferit moșia pentru „degustație”. Acolo a fost gustos, generos, abundent, divers și frumos. Noi am gustat din fructe și pomușoare: merișoare, gutuie, pere, mere, struguri, caise, piersice, vișine și cireșe, coacăză și agriș, prune, căpșune, pepeni verzi și galbeni, nuci și nuci de pădure, miere – oare poți să enumeri totul?
Nu ne-au lăsat indiferenți stupii veseli și zîmbitori, confecționați de proprietar. Sînt niște căsuțe pentru albine, iar zîmbetele au fost făcute pentru ca oamenilor și albinelor să le fie ușor și plăcut să se afle împreună pe moșie, să dobîndească dulceață și polen.
Iar cît de grijuliu alegra în jurul nostru motanul Tihii, sau Tișka. El ne prezenta locurile manierat și grațios, de parcă ne arăta propriile terenuri.
Toate moșiile reprezintă niște labirinturi din camere verzi, cu pereți vii și chiar poduri. Or, aici copacii au format demult coroanele și sînt gata să dezvolte cîte spații e necesar pentru necesitățile proprietarului și locuitorilor moșiei. În rezultatul plimbării prin moșia lui Vladimir, noi ne-am umplut de liniște, calm și bunăstare.
Celelalte moșii, desigur, toate diferite, în funcție de vizele stăpînilor săi. Cui și ce îi place, cineva depune eforturi și muncă în bucurie. Altcineva are o căsuță mică și aranjată, desprins parcă din filmele în desen animat. Cineva este pasionat de frumusețe, exprimată într-o mulțime de ronduri. La alții, copiii au decorat pămîntul cu figurine din povești.
Desigur, e imposibil să menționezi toate bunurile pe care le oferă moșia de familie Blagodatnoe locuitorilor săi. Nouă, inima ne-a șoptit că acolo trăiește bucuria, care este prezentă în fiecare dintre noi, drept răspuns la aceste excursii minunate, ce au avut loc datorită unor minunați moșieri din această așezare.
Anna Kunț