Yoga — calea spre autocunoaştere
Yoga - calea spre autocunoaştere
La mulţi oameni ideea despre yoga este asociată cu asceţii, care pot merge pe cărbunii aprinşi, renunţa la problemele vieţii şi executa cele mai incredibile poze. De fapt, dezvoltarea flexibilităţii şi puterii de voinţă este primul pas, elementul de bază, iar scopul final al yoga nu este disponibil tuturor şi constă în atingerea unei stări speciale - nirvana sau iluminarea creativă care se manifesta printr-un sentimentul de fuziune cu universul - absolutul. Doar cuvântul "yoga" provine din sanscrita "yudzh," care înseamnă "uniune", "conexiune" sau "unire".
Scopul de yoga - dezvoltarea secvenţială a acestor calităţi care vor permite omului să înţeleagă realitatea şi să-şi afirme identitatea, menţinând funcţionarea sănătoasă a corpului şi a minţii. Acest lucru poate fi realizat prin trecerea diferitelor niveluri de yoga, cunoscute sub numele de Calea Octuplă.
Dhirenda Brahmachari, director la Institutului de Cercetare Ştiinţifică "Vishvayan Yogasharm" din Delhi
Locul naşterii de yoga nu este India
Întrebarea privind originea de yoga de mult timp preocupă profesioniştii din întreaga lume. Unii cred că principala sursă de cunoaştere a fost o simplă copiere a pozelor de animale. Se presupune ca la un moment dat al dezvoltării oamenii au observat că aceste exerciţii au un efect pozitiv asupra sănătăţii fizice şi mentale. Confirmă această teorie şi denumirea diferitelor poze: cobra, cioara, crocodil, greier de câmp, etc.
Potrivit unei alte ipoteze, teoria de yoga este un cadou pentru umanitate din partea raţiunii cosmice, civilizaţiei cosmice. Este greu de spus care dintre aceste teorii este mai apropiată de adevăr, însă oamenii de ştiinţă nu au nici o îndoială că patria doctrinei ajunse la noi din timpuri străvechi, este Arctida (Arctis) - cea mai veche civilizaţie de pe Pământ. Civilizaţia prospera pe continent, care unea America şi Eurasia, cu mult înainte de legendarul Atlantis. Arctida misterioasă a pierit ca rezultat al unei catastrofe globale, s-a "dizolvat" în apele Oceanul Arctic. Locuitorii supravieţuiţi în mod miraculos au reuşit să menţină yoga, transmiţând cunoştinţele lor de la o generaţie la alta. Ecouri de yoga pot fi găsite în aproape toate religiile lumii, ritualuri şi şcoli ezoterice, însă o adevărată înflorire s-a produs în India.
Descoperirile arheologice ale imaginilor unor poze tipice sugerează că această doctrină a fost cunoscută mai mult de 2500 de ani î.Hr. În India antică, yoga a fost înregistrată în scripturi - Vede (sec.XV-lea î.Hr..) ca una din cele şase metode şi instrumente practice existente privind cunoaşterea lumii. Legendarul înţelept indian Patanjali (XI- I sec. î. Hr.) l-a evidenţiat într-un sistem independent, bazat pe cunoştinţe şi experienţe ale practicienilor de yoga. Într-o carte clasică "Yoga - Sutra," el a explicat şi a comentat filozofia şi practica sa de bază.
Opt trepte spre auto-cunoaştere
În conformitate cu învăţăturile, scrise de Patanjali, yoga este împărţită în opt părţi sau etape, numite calea octuplă. Primele două etape - restricţii (interdicţii) şi cerinţe faţă de stilul de viaţă (yama si niyama) - se referă la aspectele etice ale comportamentului uman, inclusiv postulate, familiare pentru noi din religie creştină (nu cauza răului fiinţelor vii, abţine-te de falsitate, defăimare, nu însuşi averea altuia, etc.) , precum şi reguli şi norme etice de viaţă (îngrijirea purităţii corpului şi spiritului, atitudinea pozitiva, auto-disciplina, auto-perfecţionarea şi devotament pentru soartă). Acestea servesc drept bază, fundaţie pe care se dezvoltă doctrina.
Următoarele două etape implică dezvoltarea fizică şi îmbunătăţirea corpului, studierea pozelor (asane) şi arta controlului asupra energiei vitale cu ajutorul respiraţiei (pranayama).
Dezvoltării competenţelor psihice (controlul fluxului de percepţie, relaxare, concentraţia gândirii, meditaţia şi inspiraţia creativă) sunt consacrate celelalte etape, cu toate acestea ultima etapă, a opta (samadhi), este o stare specială a corpului şi a minţii, atunci când dispar graniţele care separă omul de univers. El începe să se simtă şi a fi conştient ca fiind unic cu lumea exterioară. Unii autori numesc astfel de stare conştiinţă cosmică, care poate fi simţită nu numai de yoghinii. Această etapă finală de dezvoltare spirituală umană au trecut fondatorii religiilor mondiale, unii dintre adepţii lor, marii înţelepţi şi doar câteva savanţi, scriitori şi poeţi. Majoritatea din cei, care au simţit iluminarea, au ajuns la ea spontan. Yoga ne învaţă o realizare conştientă de samadhi. Cei care l-au atins, câştigă titlul de yoghin (anterior ei sunt trataţi ca învăţăcei, care studiază yoga).
De dezvoltarea primelor patru etape se ocupă Hatha Yoga. Mulţi oameni cred eronat că aceasta include doar exerciţii fizice şi respiratorii. O astfel de închipuire este cu adevărat eronată, ca şi în cazul în care noi, vorbind despre om, luam în seamă numai corpul, fără a lua în considerare viaţa spirituală, starea psihologică, intelectul şi emoţiile. Realizarea exerciţiilor fără o stare spirituală corespunzătoare va aduce mai degrabă rău decât bine. "Orice exerciţiu care nu este executat cu o convingere deplină, are doar preţul de o mimică, o grimasă", - sunt convinşi adepţii de yoga din India. Progresul se opreşte acolo unde începe automatismul.
Unitatea contrariilor ste baza sănătăţii!
Potrivit Hatha Yoga, corpul nostru trăieşte din curenţii pozitive şi negative.
În sanscrită, "Hut" înseamnă organism, "Ha" - spirit, în conformitate cu o altă versiunea "Ha" - Soare, "Tha" - Luna. Îmbinarea cuvintelor "Hatha Yoga" simbolizează unitatea contrariilor, menţinerea corpului şi spiritului în echilibru, unitatea curenţilor pozitive şi negative.
Baza exerciţiilor fizice sunt asane – pozele speciale ale corpului. Potrivit legendei, zeul Shiva le-a dezvăluit omului pentru a menţine sănătatea şi a atinge nivelul mai înalt de conştiinţă. În literatură clasică sunt descrise 8.4 milioane de asane. Astăzi, yoghinii folosesc aproximativ 100 din ele, dar numai 20-30 au un efect de vindecare, celelalte sunt utilizate pentru relaxare, contemplare şi meditaţie.
În timpul exerciţiilor lente, care ajuta la relaxarea corpului şi o respiraţie corectă, se produce o iritaţie a terminaţiilor neuro-musculare, impulsuri care rezultă sunt transmise la creier. În funcţie de natura asanelor, sistemului nervos central reacţionează cu stimulare sau inhibare a sistemului cardiovascular, endocrin, respirator şi digestiv.
Capacitatea incredibila a yoghinilor indieni adesea a fost studiată în diferite clinici din SUA, India şi Europa. Ele mărturisesc despre posibilităţile inepuizabile ale organismului uman. Folosind poziţii şi respiraţii diferite yoghinii "avansaţi" pot regla în mod arbitrar ritmul cardiac, apoi încetini frecvenţa bătăilor până la 30 la 1 minut, apoi accelerând-o până la 300. Totodată, electrocardiograma înregistrează o "linie dreaptă", care este caracteristică pentru stopul cardiac. Cu alte cuvinte, dacă frecvenţa pulsul este de 300 la 1 minut, sângele intra în vase cu un flux uniform, fără a contracta muşchiul inimii. A fost documentat stopul cardiac pentru 17 de secunde. O mulţime de miracole au demonstrat yoghinii în domeniul respiraţiei, activităţii creierului şi temperaturii corpului. Un record a înregistrat adeptul de yoga la care diferenţa temperaturii între degetele de la o mână a fost de 10 grade Fahrenheit. Desigur, aceste realizări nu sunt disponibile pentru fiecare practician de yoga, dar însuşirea şi dezvoltarea bună a exerciţiilor ajută la prevenirea şi tratarea multor boli şi tulburări psiho-emoţionale. Şi acest lucru este cunoscut destul de mult timp.
În Occident yogoterapia este recunoscută ca cea mai bună metodă a tratamentului alternativ.
Timp de multe secole doctrina nu a fost larg cunoscut în Occident. Abia la sfârşitul secolului trecut datorită abnegaţiei activiştilor sociali din India, ca Swami Vivekananda, yoga s-a răspândit în America şi mai târziu în Europa. Cu ajutorul profesorilor europeni, Victor Van Kootena (Ţările de Jos) şi Angela Fermier (Marea Britanie), care au adaptat doctrina la ritmul vieţii moderne, yoga a devenit unul din cele mai populare sistem de cultură fizică, un mijloc de auto-perfecţionare în multe ţări din întreaga lume.
Conform unui sondaj realizat de revista americana "Which", astăzi yoga este recunoscută ca fiind cea mai populara metodă de tratament alternativ. După cum au menţionat 82% de persoane care practică yoga, ea aduce beneficii incontestabile în tratamentul diferitelor maladii, îmbunătăţeşte starea generală. În conformitate cu mai mult de 1.000 de respondenţi, această metodă permite a deschide rezerve cu adevărat inepuizabile ale organismului, a face pe oameni mai sănătoşi şi mai fericiţi.
Yogoterapia
În conformitate cu doctrina, fiecare persoană ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru sănătatea sa. Cauza maladiei este o încălcarea legilor de comportament: paşii greşiţi în viaţă şi un mod eronat de gândire. Emoţiile negative - mânia, invidia, lăcomia - duc la dezechilibru al organismului şi schimbări fiziologice, perturbând funcţionarea organelor şi sistemelor, cauzând boli, încetinind regenerarea şi apropiind bătrâneţe. Primele două etape ale doctrinei (interdicţii şi obligaţii), contribuie la restabilirea echilibrului pierdut şi asanele, dezvoltând flexibilitatea corpului, fiecare muschi, ligament, exercitând o influenţă pozitivă asupra anumitei părţi a corpului - la recuperarea sănătăţii. Dezvoltând sistemul muscular, exerciţii stimulează sau slăbesc activitatea organelor, totodată îmbunătăţind starea de sănătate.
Respiraţia corectă va ajuta să atingeţi succese în îndeplinirea asanelor. Prin controlul respiraţiei, puteţi reglementa metabolismul, sistemul nervos, deci gestiona practic sănătatea dvs. Yoghinii susţin că respiraţia prin nara stângă răceşte organismul şi este recomandată pentru hipertensiunea arterială, febră. Respiraţia prin nara dreaptă încălzeşte organismul, îl umple cu energie, ceea ce este util la astm bronhial şi diabetului zaharat.
"Controlul respiraţiei contribuie la posesia forţei musculare, care, la rândul său, controlează mişcarea plămânilor şi, prin urmare, energia vitală", - a declarat unul dintre cei mai mari savanţi de Yoga Swami Vivekananda. Mai bine să dezvoltaţi tehnici de respiraţie sub îndrumarea unui profesor cu experienţă, pentru a evita greşelile şi nu dăuna sănătatea.
Iar exerciţiile, le puteţi îndeplini de sine stătător. Dar mai întâi, dintr-un număr foarte mare de asane, cu ajutorul unui antrenor, selectaţi cele mai adecvate, luând în considerare vârsta, caracteristicile structurale ale corpului şi starea de sănătate. Principalul lucru este munca, înarmată cu răbdare, ascultaţi cu atenţie tot ce se petrece în organismul dvs. înainte şi după exerciţii. Numai ţinând minte de acest lucru, puteţi obţine rezultate benefice. ... Yoga este deschisă pentru toţi, fiecare poate lua de la ea atât, cât poate ... (Vivekananda).
Autor: Tatiana Lomonosova
Sursa: zdorovo.ua