Yoghinii indieni vindecă ochii, uitîndu-se la soare, stele si luna
Yoghinii indieni vindecă ochii, uitîndu-se la soare, stele si luna
Pentru îmbunătăţirea vederii sistemele orientale de asanare au dezvoltat o serie de exerciţii. Din cele mai vechi timpuri yoghinii indieni utilizau contemplarea soarelui şi a lunei, ceea ce acţionează mult mai eficient asupra ochilor, decât o urmărire a orizontului, eficacitatea contemplării a fost confirmată şi de către medicina oficială.
Pentru cei care sunt dezamăgiţi de moduri medicamentoase de corecţie a vederii, vom prezenta set de exercitii speciale, folosite în yoga şi alte practice orientale. De altfel, yoghinii înşişi utilizau concentraţia privirii asupra diferitelor surse de lumină pentru dezvoltarea capacităţii de a se concentra. A fost observat că aceste exerciţii au un efect foarte benefic asupra ochilor.
Aşadar, primul exerciţiu: concentraţia privirii asupra flăcării de lumânare. Exerciţiu se face, de obicei, seara, după apusul soarelui, în întuneric complet sau în amurg. Instalaţi o lumânare aprinsa la nivelul ochilor sau puţin mai sus, la o distanţă de 0,5 metri de la faţă . Vom spune doar că în conformitate cu canoanele clasice orientale, această distanţă trebuie să fie egală cu distanţa de la ochi până la partea de jos a stomacului. Ocupaţi orice poză stabilă şi fără a clip uitaţi-vă la lumânare. În acest moment, încercaţi să nu vă sustrageţi la nimic: nici la obiecte, nici la sunetele din jur, nici la gândurile proprii.
Priviţi cu atenţie la flăcări, îngustând treptat aria de vedere la un nivel minim. Cu ochii larg deschişi nu clipiţi. Flăcările încep să se transforme într-un singur punct luminos, care va creşte pe măsura efectuării acestui exerciţiu. În mod ideal, pata ar trebui să ocupe întregul câmp de vedere. În acest moment, meditaţi la puterea de curăţare a focului. Yoghinii păstrează această stare până la jumătate de oră sau mai mult.
Repetăm că, în timpul exerciţiului capul trebuie să fie liber de gânduri străine. Noi trebuie să învăţăm doar să ne uităm. Acesta este un lucru dificil, abilitatea vine doar după un antrenament lung. La început, întotdeauna apare o varietate de gânduri, şi acest lucru este de înţeles. Prin urmare, prinzându-vă înşine asupra gândurilor străine, evaluaţi o astfel de situaţie sub un alt aspect. Mai bine, zâmbîţi în sinea dvs. şi treceţi la centrul de flacără. Aplicând o fixare centrală, încercaţi să vedeţi în flacără ceva necunoscut, examinaţi-l. Separaţi-vă de gandurile dvs., evaluaţi totul parcă din exterior şi destul de prietenos.
Primele câteva săptămâni trebuie să vă uitaţi la flăcări până nu vor obosi ochii. În viitor, măriţi această vreme până la 10 - 15 min. Însă nu vă implicaţi în acest exerciţiu, prin forţă. De câte ori vor apărea crampei şi lacrimi, ar trebui să închideţi ochii şi să continuaţi să vă uitaţi la lumânare în imaginaţie, până când pata imaginativă nu va dispărea. De fiecare dată, trebuie să încercaţi să creşteţi timpul de strălucire restantă a flăcării şi să vedeţi lumânarea cât se poate mai clar. În timpul exerciţiilor, nu uitaţi despre ţinută! Este foarte important să păstraţi mereu drept spatele şi capul. Încheind exerciţiul, relaxaţi ochii.
Următorul exerciţiu: concentrarea privirii asupra flăcării reflectate. Puteţi trece la acest exerciţiu după câteva luni de efectuare a celui anterior. Tehnica efectuării acestui exerciţiu este similară celui precedent, dar ochii nu sunt fixaţi asupra flăcării, ci asupra reflecţiei acesteia în apă. Pentru a face acest lucru, luaţi o farfurie, turnând în ea apă. Folosirea oglinzii nu este dorită. Trebuie să vă uitaţi la un unghi de aproximativ 30 de grade faţă de suprafaţa apei. Fixarea privirii asupra luminii reflectate îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare si calmează sistemul nervos, are un efect foarte benefic asupra întregului organism, în special, asupra vederii.
Următorul exerciţiu este mai dificil, pentru că trebuie să concentraţi privirea direct la soare. Nici o lumină nu este egală după intensitate cu cea solară. Razele solare înviorează vederea, accelerează circulaţia sângelui, neutralizează infecţia prin uciderea microbilor. Ar trebui să vă uitaţi la soare cu ochii larg deschişi, însă relaxaţi,netensionaţi atât timp, cât este posibil, sau până când nu vor apărea lacrimi. Persoanele cu ochii bolnavi ar trebui să se uite în direcţia soarelui, mai degrabă, decât la soarele însuşi. Cu timpului, ei se vor uita direct la soare fără disconfort şi lacrimi, dar este clar că nu ne putem uita la soarele aprins ziua. Exerciţiul se efectuează dimineaţa sau seara când soarele atinge linia orizontului, aproximativ la o jumătate de oră după răsăritul soarelui sau cu o jumătate de oră înainte de apus. În general, yoghinii preferă să practică exerciţii în orele de dimineaţă.
Luaţi orice postură stabilă, îndreptaţ spatele, ţineţi capul mereu drept. Priviţi direct la soare. Privit atent la centrul de soare, încercând să reduceţi câmpul de vedere până la dimensiunea discului solar. Uitaţi-vă cu ochii lor larg deschişi, fără încordare şi nu clipiţi. Când veţi simţi că acum vor apărea lacrimi, trebuie să închideţi ochii şi să păstraţi o impresie mentală a soarelui între sprâncenele. Ochii sunt relaxaţi. Dacă nu sunteţi în măsură să vă uitaţi la soare, atunci fixaţi privirea la spaţiul de lângă soare, apropiind-o treptat de disc. Este mai bine să repetaţi exerciţiul de mai multe ori, decât să-l prelungiţi prin forţă.
Contemplarea soarelui ar trebui să fie introdusă treptat, incepand cu 1-2 minute şi până la 10 minute ca limită. Acest lucru poate îmbunătăţi, în mod semnificativ, vederea.
O alta activitate: concentraţia privirii asupra reflectării soarelui. Se efectuează ca şi cel de mai sus, doar nu trebuie să vă uitaţi la soare, ci la reflecţia lui în apa unui lac sau unui râu. Puteţi face acest exerciţiu în orice moment al zilei.
În sistemele de asanare se consideră că concentraţia privirii asupra soarelui şi asupra reflectării lui este foarte utilă pentru ochi. Vulturul se pot uita direct la soare, de aceea yoghinii cred că practică sistematică de examinare a soarelui aseamănă ochiul uman cu cel al vulturului. În India, solarizarea este utilizată pentru a elimina myopia, prezbiţia (inclusiv pentru limită de vârstă), inflamaţii, astigmatism, trachoma.
Aici sunt două exerciţii, nu mai puţin interesante şi utile: concentraţia priviriii asupra lunii şi reflecţiei acesteia. Se efectuează la fel ca şi concentraţia privirii asupra soarelui. Uitaţi-vă de la 3 până la 10 minute. Este de preferat ca luna să fie de la ochi la un unghi de 45 grade: astfel ochii obosesc mai puţin.
Dar şi aici există o excepţie. Pentru persoanele cu sistemul nervos instabil, nu este dorit să se uite la lună cu concentraţia privirii. Chiar si oameniir foarte sănătoşi ar trebui să se concentreze asupra lunii nu mai mult de o dată pe săptămână.
Un mare folos pentru vedere aduce fixarea ochilor către stele, nori, munţi, spaţii maritime şi frumuseţea peisajului.