ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Zborul deasupra Americii cu o aeronavă solară (+Video)
Scopul final al companiei elvețiene Solar Impulse și al proiectului cu acelaşi titlu este zborul cu avionul pilotat monoloc din seria HB-SIA, alimentat doar de energia solară, prin toată lumea.

 

 

Dar cum spune un proverb popular: înainte de a învăța cum să alergi, trebuie mai întâi să înveți să mergi ...

În ultimii ani echipa proiectului a stabili și de fiecare dată a atins obiective ambițioase: în 2010 un avion alimentat de energie solara a zburat 26 ore la rând, în 2011 avionul solar a zburat din Belgia la Paris, iar în 2012 prototipul avionului solar a efectuat primul zbor intercontinental din Europa în Africa.

În acest an, pentru a demonstra potențialul surselor de energie regenerabile, dezvoltatorii au decis să cucerească un alt vârf mai înalt - a survola Statele Unite, de la coasta de vest la cea de est.

Zborul se petrece în mai multe etape: plecarea a avut loc la San Francisco, apoi au urmat opriri în patru orașe din SUA,destinația finală este New York.
Pe 4 iunie avionul a aterizat în St Louis, Missouri, după mai mult de 21 de ore petrecute în aer. Acesta este al treilea oraş în care se face oprire. Există încă o oprire în capitala Statelor Unite - Washington.

 

Перелет над Америкой на солнечном самолете (+Видео)

 

 

O masă de 12000 de celule solare de siliciu, de un albastru închis, este amplasată pe aripile aeronavei, cu o anvergură de mai mult de 60 de metri. Aeronava este aproape de aceeași dimensiune ca și Boeing 747. Totodată, ea cântărește mai puțin decât o mașină compactă, doar 1600 kg, din care mai mult de un sfert reprezintă baterii litiu-ion, cu o densitate de 240 W / kg.

Panouri solare ce generează energie electrică au o grosime de 145 de microni - grosimea unui fir de par uman - cu toate acestea, ele pot transforma în energie electrică mai mult de 20% din lumina solară,ceea ce este mai mult decât suficient pentru decolare, zbor și reîncărcarea zilnică a bateriilor care țin avionul în aer toată noaptea.

 

Перелет над Америкой на солнечном самолете (+Видео)

 

 

Pentru a decola, este nevoie de 10 CP de la fiecare dintre cele patru motoare electrice, alimentate de panouri solare și de baterii litiu-ion reîncărcabile cu o capacitate totală de 90 kWh. Apoi puterea necesară de la fiecare motor se reduce până la 7 CP - puterea necesară pentru a urca în sus, și după o înălţime necesară scade la 2,5 CP, pentru a zbura la o viteză de croazieră - 80 kilometri pe oră.

Avionul se ridică la o înălțime de 9000 de metri în mijlocul zilei, atunci când lumina soarelui este cea mai abundentă și apoi, în scopul de a economisi energia, încetineşte până la 1500 de metri în seara, pentru a folosi energia stocată în baterii şi zbura toată noaptea până în zori, atunci când ciclul se va repeta din nou.

 

Перелет над Америкой на солнечном самолете (+Видео)

 

 

Cadru din fibre de carbon, echipament de tracțiune, de bord, toate au fost concepute cu scopul de a conserva energia şi a face față condițiilor dure cu care aeronava și pilotul se întâlnesc la altitudini mari, și astfel echilibra greutatea cu puterea necesară pentru zbor.

"Pentru a rămâne în aer până la răsăritul următor, solarul trebuie să fie anume atât de mare și atât de ușor", - explica Bertrand Piccard, primul om care a comis un zbor non-stop in jurul Pământului cu un balon, precum și este inițiatorul și şeful proiectului, pilotul avionului. –„ Am simțit de ce avem nevoie din punct de vedere al energiei și acest lucru ne-a dat o idee despre suprafața aripii și sarcina pentru ea".

 

Перелет над Америкой на солнечном самолете (+Видео)

 

 

Bertrand Piccard cu avionul solar a părăsit aeroportul de Texas pe 3 iunie. "Mă simt parcă m-am întors dintr-o altă lume. E aproape un șoc – a reveni la o viață normală. În ciuda timpul îndelungat, nu mă simt obosit ", - spune Bertrand.

Conform programului, avionul va petrece în St Louis câteva zile pentru a demonstra publicului tehnologiile. Următoarea oprire va avea loc la Washington, înainte de punctul final - New York, programat pentru începutul lunii iulie.

Următorul scop - zborul în jurul pământului este programat pentru 2015, cu a doua generație de aeronave solare HB-SIB, care in prezent sunt dezvoltate.

 

Перелет над Америкой на солнечном самолете (+Видео)

 

Caracteristicile tehnice ale avionului pe energie solară din seria HB-SIA:

Anvergura: 63.40 m
Lungime: 21.85 m
Greutate: 1600 kg
Înălțime: 6.40 m
Propulsie: 4 senzori cu motor fără perii electrice, cu o capacitate de 10 CP fiecare
Celule solare fotovoltaice câte un cristal de siliciu, buc:. 11628, 10748 pe aripi și 880pe stabilizator de coadă
Viteza medie de zbor - 70 kilometri pe oră
Viteza la decolare - 44 kilometri pe oră
Altitudinea maximă de croazieră - 8500 m

 

 

 

Sursa: ekopower.ru

 

Duminică, 16 iunie 2013
Vizualizări: 1899

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
387
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
158
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
224
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
121