ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Zgârie-nori ecologic din Sydney (Foto+Video)




 

Tendința de a construi clădiri verzi, ecologic prietenoase, câștigă teren în lumea întreagă - Turcia, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Europa, insula Bali. Australia nu este de asemenea cu mult în urmă și stabilește pe harta capitalei şantiere verzi.

 

 

În centrul districtului financiar al oraşului Sydney se ridică o clădire de birouri, înaltă de 30 de etaje, 1 Bligh Street, un tezaur de proiectare a tehnologiilor australiene de construcţii durabile.

Proiectat de companiile Architectus şi Ingenhoven Architects, acest zgârie-nori ecologic a fost construit pentru a crea un model de clădire cu birouri responsabil social.

Acest zgârie-nori este una dintre putinele clădiri comerciale mari care au primit cea mai înaltă apreciere - 5 stele în cadrul "Ratingului Australian al impactului clădirilor asupra efectului de seră" (Australian Building Greenhouse Rating) și cea mai înaltă notă în ratingul de 6 stele "Steaua verde" (Green Star Rating), care evoluează reducerea impactului asupra mediului înconjurător și inovații în construcții ecologice raţionale.

În Sydney se petrece o reconstrucţie majoră, care are ca scop pentru următorii 20 de ani să-l transforme într-unul dintre cele mai locuibile oraşe "verzi" din lume.

"Un atrium central foarte mare, ventilația care funcţionează pe cale naturală face legătura între lucrătorii de birou şi natura la nivelurile interioare ale clădirii, oferind un sentiment de spațiu deschis structurii întregi. Zonele spațiului comun amplasate în întreaga clădire și mai ales o grădină fantastică de pe acoperiș îmbunătățesc în mod semnificativ timpul de şedere al angajaților în birouri și vizitatorilor clădirii",- spune Werner Sobek, un membru al juriului.

 

Эко небоскреб в Сиднее (Фото+Видео)

 

Эко небоскреб в Сиднее (Фото+Видео)

 

Caracteristicile de design și amplasarea clădirii se suprapun pe desenele de arhitectură și datele înregistrate de satelit privind unghiul căderii luminii solare şi sunt transmise în mod continuu. Toate aceste informații sunt redate la fiecare perdea de aer solare și sisteme de încălzire și răcire, interacționează cu aerul condiționat și iluminatul încăperilor pentru a atinge o eficiență energetică maximă continuă și o lumină naturală.

 

Spațiul verde

În afară de plante decorative plantate în întreaga clădire, peretele verde cu o înălțime de 9,7 metri întâmpină angajații și vizitatorii la intrare în hol care este o parte verde uimitoare a arhitecturii clădirii, construite de compania australiană Flytogreen.

 

Эко небоскреб в Сиднее (Фото+Видео)

 

Mai sus, pe terasa de pe acoperiș, există un spațiu verde public, în care angajații pot se scăpa pentru a face o pauză.

 

Эко небоскреб в Сиднее (Фото+Видео)

 

Atrium central

Atrium de sticlă se ridica prin centrul în partea de sus a clădirii. În atrium întotdeauna este ușor să respiri din cauza fluxului constant de aer proaspăt, iar spațiul deschis oferă un sentiment de unitate cu clădire la fiecare etaj.

 

Эко небоскреб в Сиднее (Фото+Видео)

Эко небоскреб в Сиднее (Фото+Видео)

 

Acoperiș de sticlă al atriumului oferă o vedere a cerului pentru vizitatorii clădirii, creând o imagine dinamică și asigurând cu lumina naturală.

 

Faţada cu un strat dublu

Faţada cu geamuri duble al clădirii Bligh 1 este un concept aplicat pentru prima dată în Australia. Potrivit dezvoltatorilor, carcasa de sticla exterioară protejează gemuri duble interioare cu perdelele solare controlate de computer, reflectând lumina naturală în clădire.

 

Эко небоскреб в Сиднее (Фото+Видео)

 

 

Această fațadă "inteligentă" este una dintre caracteristicile cele mai energetic eficiente pentru clădirile înalte în prezent. Îmbunătățirea eficienței sistemelor de încălzire și de răcire a clădirii este una dintre cele mai productive metode pentru a reduce emisiile de carbon.

"Problema este că în această parte a lumii sarcina termică vine de la nord", - spune Ray Brown, directorul Architectus. "Provocarea este de a păstra vederea orașului, fără a avea nevoie de a nuanţa ferestrele. La acest punct și se evidenţiază fațada de înaltă performanță".

 

Aer condiționat

Până în prezent sistemele hibride moderne de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat (HVAC) maximizează nivelul de confort, funcţionând mult mai eficient decât sistemele tradiționale. Sistemul clădirii combină sistemul de control al volumului de aer cu sistemul de colectare a razelor.

 

Эко небоскреб в Сиднее (Фото+Видео)

 

Energia de gaze și energia solară

Bligh 1 foloseşte un sistem inovator care utilizează gazele naturale și energia solară pentru a genera electricitate, încălzire și răcire. O mulţime de colectoare solare curbate instalate pe acoperiș oferă energie pentru a pune în funcţiune sistemul de răcire și de încălzire a apei. Panourile solare produc energia electrică pentru alimentarea instalaţiilor de propulsie.

 

Re-utilizarea apelor uzate

Bligh 1 este prima clădire de birouri din cartierul de afaceri în Sydney care foloseşte un sistem de reutilizare a apelor uzate și tratarea acestora. Situat în subsolul clădirii, sistemul reduce consumul total de apă externă în toată clădirea, oferind apa tehnică purificată pentru toalete și sisteme de irigare a spațiilor verzi.

 

Re-utilizarea apei de ploaie

Apa de ploaie colectată și epurată irigă plantări decorative în întreaga clădire: de la terasa de pe acoperiș până la paturi de flori în hol și mai jos, pentru peretele verde de la parter.

Acest proiect este un exemplu excelent de abordare globală al tehnologiilor ecologice în construcții, aplicat pe o scară largă.

 

Эко небоскреб в Сиднее (Фото+Видео)

 

"Bio-arhitectura şi high-tech pot lucra împreună", - spune Bruno Seguin, CEO al companiei internaționale Horiso (responsabile pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a dublei fațade a clădirii). - "Noi credem că este mai bine să fim flexibili și capabili să urmărim soarele. Versiunea statică are unele limitări, așa că cred că trebuie să fim în măsură să controlăm umbrirea mediului. "

 

 

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 25 mai 2013 12:31
Vizualizări: 4396

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329