Zgârie-nori oferă prietenia sa înăripatelor
Zgârie-nori oferă prietenia sa înăripatelor
Clădirea gigantică, sclipind domol în timp de noapte, pe parcurs a patru ani lungi entuziasma toată lumea - de la oficialii guvernamentali şi reporteri până la turişti. Aqua, zgârie-nori de 250 de metri a reuşit să devină celebru cu mult înainte de finisare a construcţiei lui. Şi iată că gigantul a fost dat în exploatare, netrădând aşteptările celor care l-au lăudat în avans.
Clădirea cu 81 de etaje, care a devenit una dintre bijuteriile uimitoare de la Chicago, pe site-ul său deja invită doritorii să trăiască sau să lucreze în ea. Pe o suprafaţă totală a Aqua Building de 177 mii de metri pătraţi sunt situate în acelaşi timp hotelul cu 215 camere (etajele 1- 18) şi un complex rezidenţial imens.
Acesta din urmă ocupă spaţiu de la 19 până la 52 de etaje şi cuprinde 476 de apartamente. De la etajul 53 pînă la etajul 80 sunt situate penthouse -uri - şi asta în afara de astfel de bucurii de viaţă cum ar fi parcarea subterană cu şase niveluri, piscine, grădini, poteci pentru plimbare şi "acoperişul verde".
Premiul în domeniul construcţiilor de mare înălţime Emporis Awards se descernează timp de zece ani. Potrivit organizatorilor concursului, proiectul Aqua "a subliniat standardele în domeniul construcţiei de înăltime de tip rezidenţial sau hotelier a unei generaţii noi”.
Pagina zgârie-nori cu caracteristici specifice o găsiţi pe sit-ul Emporis (foto Steve Hall/Hedrich Blessing).
Un renume mondial construcţia futuristică a primit în februarie când a fost recunoscută oficial (comunicat de presă în format PDF) cel mai performant zgârie-nori al anului 2009. Pentru un astfel de verdict s-a pronunţat o sursă de autoritate în lumea arhitecturii - baza de date germană Emporis.
Această companie se ocupă cu colectarea datelor privind imobile din întreaga lume. Sediul său se află la Frankfurt. Până de curând Emporis s-a specializat exclusiv în clădiri înalte şi zgârie-nori.
În afară de “valuri incitante” începatorul s-a evidenţiat prin sticla prelucrată în mod diferit, care nu lasă pete de lumină (foto Emporis / Studio Arhitecti Gang / Santi Diaz).
După cum a declarat literalmente juriul la atribuirea premiului, arhitectecţii clădirii - compania Studio Gang Arhitects, - pe bună dreptate, au câştigat admiraţia pentru "realizări în domeniul designului" şi "soluţii arhitecturale imaginative”. În ciuda designului foarte original, Aqua se potriveşte foarte bine într-o vedere generală a oraşului.
La vederea unei astfel de mase în noapte la un trecător întâmplător ar trebui pur şi simplu să i se taie răsuflarea - pe un fundal negru Aqua se aseamănă cu un adevărat templu misterios (foto de Steve Hall / Hedrich Blessing).
Cu toate acestea, premiul a fost acordat nu numai pentru originalitate, dar şi pentru aspectele pur funcţionale. Astfel, configurarea pereţilor utilizată protejează, în cel mai bun mod, sediul de razele solare.
Datorită tehnologiei Color Kinetics de la compania Philips colorarea a "Aqua" variază uşor în întuneric, parcă clădirea este o navă iluminată, care navighează în noapte. Cum arată, puteţi vedea mai jos, într-o înregistrare făcută pe un aparat mobil de fotografiat de către un entuziast.
Chiar înainte de finalizarea zgârie-nori, acesta a fost mângâiat de presă, şi o mulţime de mici recompense diferite "în avans", căzute ca dintr-un corn al abundenţei. O istorie fascinantă în date şi cifre poate fi citită pe site-ul proiectului Studio Gang Arhitects.
Arhitectura cladirii este făcută foarte ingenios - Aqua pare destul de mediocră din depărtare, dar la apropiere contururile încep a "pluti" şi se descoperă formele uimitoare, care sunt greu de comparat cu ceva (foto Studio Gang Architects).
Probabil că episodul cel mai curios în biografia "Aqua" - acordarea construcţiei unui premiu special al Asociaţiei “Oamenii pentru tratamentul etic faţă de animale "(PETA), care pentru iniţiativele sale exotice uneori provoacă suspiciuni nesănătoase.
Premiul Proggy Awards, după cum explică reprezentanţii PETA, au decis să-l acorde zgârie-nori-lui pentru un "design prietenos păsărilor, care nu le va permite, aşa cum se întâmplă adesea cu astfel de “mase sticloase” să se izbească de pereţii de oglindă, reflectând cerul şi norii.
Pentru mulţi ar putea fi un divertisment faptul că "părintele" unui astfel de proiect mare, de fapt, este "mama". Studio Arhitecti Gang este condus de către Jeanne Gang, steaua arhitecturii mondiale care a ţinut prelegeri, privind amănuntele meseriei la Princeton, Yale, Universitatea din Illinois şi Harvard (căreia în 1993, i-au înmânat o diplomă roşie pentru magistru de arhitectură).
În zgârie-nori noi se combină, în mod paradoxal, o anvergură colosală şi un confort simplu uman (foto Steve Hall/Hedrich Blessing, gizmag.com).
Aqua oficial este a treia cea mai înaltă clădire din lume, proiectată de arhitectul femeie, iar de facto - a doua, deoarece laurii victoriei deţin turnurile gemene Emirates Towers în Dubai. Este posibil ca istoria de exploatare a clădirii nu va fi atât de interesantă ca şi epopeea privind construcţia sa? Oricum, lumea s-a pricopsit cu un obiect frumos în plus.