Zilnic, din cauza poluării aerului mor cîte cinci milioane de oameni
Un grup de savanți din SUA, China, India și Canada au prezentat rezultatele unui studiu privind impactul calității aerului asupra mortalității. Potrivit savanților, în fiecare an, peste 5,5 milioane de oameni mor prematur din cauza poluării aerului. Peste jumătate din numărul deceselor revine Indiei și Chinei.
Activitatea stațiilor electrice, a întreprinderilor industriale, gazele de eșapament, arderea cărbunelui și lemnelor sunt principalele surse de poluare a aerului cu particule mici, periculoase pentru viața și sănătatea omului. Cercetătorii afirmă că, în pofida eforturilor de limitare a emisiilor viitoare, numărul deceselor premature, legate de poluarea aerului, va crește, în următorii 20 de ani. Asta, dacă omenirea nu-și va pune sarcini mai agresive și nu le va realiza.
Savanții au demonstrat că Indiei și Chinei le revin 55% din decesele legate de poluarea aerului. În anul 2013, circa 1,6 milioane de oameni au murit în China, 1,4 milioane – în India.
Anterior, s-a stabilit că conținutul de dioxid de azot (NO2) – un gaz nociv, care ajunge în atmosferă în urma utilizării automobilelor, funcționării stațiilor electrice și a întreprinderilor industriale – în ultimii 10 ani a crescut brusc deasupra unor orașe din China, dar s-a redus în altele. Dacă în partea de nord a stepei centrale se observa o creștere a NO2, atunci în Shanghai cantitatea acestuia s-a redus cu 30%, în Hongkong – cu 28%, Guanzhou – cu 43%, iar în Beijing – cu 10%.
Creșterea nivelului de dioxid de azot se înregistrează în multe orașe din India. În Chennai, Bengalor, Calcutam conținutul de NO2 în atmosferă, în ultimii 10 ani a crescut cu 20%.