Ziua Copilului sărbătorită la Chișinău
În acest an, ziua de 1 iunie a căzut pe luni, și datorită acestui fapt, celebrarea Zilei de Protecție a Copiilor a început de această dată cu două zile înainte. În acest week-end părinții nu au avut probleme, căutând distracții pentru copii. În toate raioanele ale orașului din parcuri și grădini publice se auzea muzica, pe străzi și prin parcuri se plimbau pirații din Caraibe, indienii, Batman-ii și Spiderman-ii, iar în cer au zburat atâtea balonașe și baloane de săpun cât nu au zburat probabil pentru tot anul precedent.
La organizarea festivităților a participat activ candidatul la funcția de Primar General al Chișinăului Vasili Chirtoca. Prin eforturile depuse de echipa sa, au fost organizate concerte și spectacole a interpreților și actorilor de diferite genuri originale, precum și diverse concursuri, la care au participat și adulții și copiii.
În Moldova deja demult a devenit o tradiție bună de a oferi ajutor orfelinatelor și școlilor-internate. La originea acestei mișcări a stat și compania DAAC Hermes, condusă de Vasile Chirtoca. Pentru mai mult de 15 ani, conducerea companiei ajută orfelinatele din Chișinău, precum și acel din s. Pârâta, supravegheat de Taisia Mihailovna Voronin.
În discursul său către locuitorii capitalei, Chirtoca Vasile a subliniat că Ziua Copilului nu este doar o sărbătoare distractivă, dar și un prilej de a reflecta asupra faptului că copiii noștri încă sunt în mare nevoie de protecție. " În ultima vreme apar tot mai multe semnale de alarmă. În orașul nostru au apărut copii fără supraveghere, mulți copii cresc fără îngrijirea părintească, fiind lăsați rudelor îndepărtate sau prietenilor, în timp ce părinții lor câștigă bani pentru trai în străinătate - a spus Vasili Chirtoca - trebuie să facem tot posibilul pentru ca copiii și părinții să poată trăi o viață fericită și împlinită aici, în Patrie. "
Încălcare flagrantă a drepturilor copilului Vasiliy Afanasievich a numit închiderea școlilor și grădinițelor în țară. "Știm cu toții că copiii sunt viitorul nostru, și dacă într-un sat se închide școala, asta înseamnă că această localitate nu mai are viitor. Iar când acest lucru se întâmplă peste tot, întreaga țară își pierde viitorul. Acum mai mult ca niciodată, este importantă păstrarea institutului și valorilor familiale, înțelegerea reciprocă între părinți și copii. Copilăria nu poate fi fericită într-o familie cu un singur părinte. Copilăria este cea mai creativă perioada a vieții, iar la noi aproape că nu au rămas cluburi, secții și studiouri pentru copii. Copiii nu trebuie să știe nevoia, nu trebuie să sufere de foame! De aceea ne așteaptă o muncă enormă pentru a schimba situația din oraș și din țară, pentru ca copiii noștri să se bucure de o copilărie într-adevăr fericită."
În întreaga lume în această zi au loc demonstrații și tot felul de activități pentru a proteja copiii împotriva abuzurilor societății. Părinții în această zi înalță vocile pentru ca cele mai scumpe ființe de pe lume să trăiască în liniște, pentru ca nici dezordinea, nici conflictele militare, nici rea-voința a funcționarilor să nu poată despărți copiii și părinții.
Catruc Valerii